Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ile może zająć rozszycie jednej strony 50 par na patchpanelu ?

m-blue 07 Aug 2013 13:46 1689 3
    m-blue
    Level 12  
    Witajcie,
    może ktoś napisać ile może zająć rozszycie kabla 50 par - jednej strony na patchpanel rj45. Zwykle zarabiam skrętki, stąd nie wiem, czy przy takiej ilości par trzeba się spodziewać niespodzianek, czy spokojne rozparowanie jest wszystkim czego trzeba pilnować? zakładam, że 50 par 1-2h ? Jest to realne, czy przeceniam możliwości? Zakładam dobre zdolności manualne itp, nie pytam w ile zrobi to człowiek z ulicy, ale raczej czy z niewiadomych względów.
    Obstawiam, że przy skrętkach jest więcej pracy, bo każdą trzeba obrobić itp tu się wydaje szybciej, ale kontrolnie pytam.
    Podejście jest dobre, pusta szafa, kabel długi.

Pozdrawiam,
  • Helpful post
    tomjed
    Level 28  
    1-2h, zależy jak kto jest wprawiony. Pytanie, czy znasz kod kabla? Pamiętaj, że pary nie są tak skręcone jak w skrętce, ale tragedi nie ma, no chyba, że kabel czwórkowy...
    pzdr

P.S. Jak coś to pisz pomogę.
  • Helpful post
    12pawel
    Level 34  
    Jak kabel żelowany to trzeba na czyszczenie trochę czasu poświęcić, więc w tych 2h możesz się nie zmieścić jak to robisz pierwszy raz.
    m-blue
    Level 12  
    Dzięki za zainteresowanie,
    kod kabla znam, sam kupowałem i układałem, dobry polski produkt.
    kabel zwykły, nie jest żelowany, znam uciążliwości żelu:) oczywiście takiego z prawdziwego zdarzenia:)

Muszę jeszcze wypracować sposób mocowania, może półka i zwinąć trochę zaraz za krosem, jakiś mały łuk, bo samo mocowanie na końcu patch panela chyba za mało jak na taki gruby kabel, raczej jakoś podobnie do światłowodu by pasowało go położyć.