Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uniden 520XL - Uniden 520 XL + SIRIO AS100 -audi A4 SWR ponad 3

djandres 07 Aug 2013 17:37 3444 6
    djandres
    Level 10  
    witam koledzy piszę w owej sprawie, posiadam unidena 520 xl i antenę magnesową sirio as100 . Próbuję zestroić cały zestaw i cały czas swr miarka wskazuje mi grubo ponad 3 czy to na 1, 20 , 40 kanale. Antena zamontowana cały czas na dachu na środku. Pytanie moje to :
    - mierzyłem antenę i kabel pod kątem zwarcia bądź przerwy w instalacji i po wszystkich pomiarach wszystko okazuje się być dobrze wszystko z anteną, następnie podłączyłem sam miernik SWR do radia bez anteny i okazuje się że nadal SWR pokazuje mi bez dołaczonej anteny ponad 3 . Czy istnieje prawdopodobieństwo że mam uszkodzone radio? jeśli tak to czy jakoś można to sprawdzić ewentualnie naprawić.
    Z ciekawości zmierzyłem przejście na wtyku antenowym radia CB między masą a środowym gniazdem ( tym od gorącej żyły) i na mierniku widać że jest przejście. Czy to prawidłowy objaw. Proszę o pomoc i porady
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

djandres przypominam, że jest to dział serwisowy i musisz posiadać jakąkolwiek wiedzę na tematy tu poruszane, abyś był z wstanie poprawnie zinterpretować podpowiedzi. :!:

djandres wrote:
    Próbuję zestroić cały zestaw i cały czas swr miarka wskazuje mi grubo ponad 3 czy to na 1, 20 , 40 kanale. Antena zamontowana cały czas na dachu na środku.

Uszkodzona antena i/lub miernik WFS-u.

Quote:
    ... następnie podłączyłem sam miernik SWR do radia bez anteny i okazuje się że nadal SWR pokazuje mi bez dołaczonej anteny ponad 3 .

I jak myślisz co może pokazać miernik [fali odbitej] jak nie podłączysz mu obciążenia - anteny czy sztucznego 50Ω . :?:

Quote:
    Czy istnieje prawdopodobieństwo że mam uszkodzone radio?

Na 99% zepsuta jest antena albo i miernik.
    Miernik z podłączoną anteny i bez niej - zachowuje się podobnie - to i "równanie" jest całkiem proste, że miernik nie "widzi anteny z kablem".

Quote:
    Z ciekawości zmierzyłem przejście na wtyku antenowym radia CB między masą a środowym gniazdem ( tym od gorącej żyły) i na mierniku widać że jest przejście.

Przejście na wtyczce UC-1 to zwarcie, które również jest na kablu i również w antenie.

Podpowiem, że ważnym jest jak złożona jest podstawa magnetyczny ( czytamy : 4 śruby a tylko jedna przewodzi do masy) i czy masz podklejoną folię aluminiową na spodzie magnesu.

Pozdrawiam.
    boofla
    Level 14  
    SP5ANJ wrote:

Podpowiem, że ważnym jest jak złożona jest podstawa magnetyczny ( czytamy : 4 śruby a tylko jedna przewodzi do masy) i czy masz podklejoną folię aluminiową na spodzie magnesu.

Też bym sprawdził podstawę. Ostatnio namówiłem kolegę aby zakupił taką samą antenę jak mam ja, kupił i podjechał do mnie w celu zestrojenia. na począdku wszystko było ok. ale po pewnym czasie SWR zaczęło skakać i na koniec pozostało na >3. Podmieniłem promiennik z cewką (na moje i jego podstawa) i nic się nie zmieniło, a jego "bat" i moja podstawa <1,2. Okazało się że te owe 4 śrubki w jego podstawie nie były całkiem dokręcone, po dokręceniu antenka ładnie śię zestroiła. Tylko zastanawia mnie jeden fakt, jak SWR było >3 to moc w miarce wskazywało około 12 W. a po usunięciu usterki anteny jest ok. 4 W. (bo radio tyle ma).
    djandres
    Level 10  
    SP5ANJ dziękuję za wyczerpujące podpowiedzi , co do twoich pomocnych dla mnie podpowiedzi to już mówię że antenie mam przylejoną folię srebrną podklejoną pod magnesem, 4 śrubki mam dokręcone maksymalnie jak się dało.
    Przed dokręceniem śrubek oczywiście obejrzałem środek i wszystko wygladało jak nowe lecz mimo wszystko przelutowałem styki od gorącej żyły i od podkładki masowej która to styka się z śrubką i wszystko wygląda na dobre. nie wiem co może być z tą moją anteną kabel rówież sprawdziłem przejście jest opór i żyły i oplotu jest znikomy. Nie sprawdzałem jeszccze cewki w bacie ponieważ nie mogę doszukać się informacji jak rozebrać tą cewkę
    djandres
    Level 10  
    Witam ponownie rozebrałem, antenę na czynniki pierwsze, przelutowałem wszystkie styki w podstawie oraz przy cewce. Kabel antenowy obciąłem z jednej i drugiej strony po około 3 cm i teraz antena daje się stroić SWR=1,3 - 1,5 . Lecz pojawił się inny problem antenę musiałem wyciągnąć maksymalnie ile się dało a tu okazuje się że brakuje już mi pręta ( bata ) aby zestroić antenę do poziomu SWR = 1,1 - 1,2 .
    Czy da się coś sensownego z tym problemem teraz zrobić.
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

djandres wrote:
    Kabel antenowy obciąłem z jednej i drugiej strony po około 3 cm i teraz antena daje się stroić SWR=1,3 - 1,5 .

Dobrze by było jakbyś napisał co było przyczyną źle działającej (nie mogącej się "zestroić") anteny.

Quote:
    Lecz pojawił się inny problem antenę musiałem wyciągnąć maksymalnie ile się dało a tu okazuje się że brakuje już mi pręta ( bata ) aby zestroić antenę do poziomu SWR = 1,1 - 1,2 .

Ten obecny WFS około 1:1,4 to bardzo dobry współczynnik i tak zostaw. :spoko:

Jeżeli będziesz dążył jednak do zmniejszenia odbitej to dość prostym i skutecznym rozwiązaniem - przedłużenia fizycznej długości dla w.cz. - jest nałożenie na czubku wibratora zwyczajną gumę, taką do zabezpieczenia ostrej końcówki pręta przez włożeniem sobie tej końcówki do oka.
    (walec z gumy z nawiertem fi 1,5mm od spodu i nałożony na promiennik od góry)

Pozdrawiam.
    djandres
    Level 10  
    no wydaje mi się że główną przyczyną był jakiś zimny lut prawdopodobnie w podstawie anteny. Wymieniłem również wtyk UC-1 więc obciąłem starą końcowkę a zarobiłem nową. Faktycznie zgodnie z twoją poradą SP5ANJ założę tą gumową końcówkę ponieważ faktycznie nie posiadam jej bo kiedyś się zepsuła i odpadła.
    Nurtuje mnie jeszcze sprawa tego że nie posiadam tej fabrycznej gumki założonej na podstawę anteny i czy aby to nie wpływa jakoś negatywnie na strojenie bądź na zasięg

Zgodnie z regulaminem naszego forum należy dbać o szacunek dla języka polskiego w swoich wypowiedziach. Przypominam również o punkcie 3.3 regulaminu. /Olek II/