Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Uziemienie masztu antenowego

Pawson8 07 Sie 2013 21:34 3867 14
  • #1 07 Sie 2013 21:34
    Pawson8
    Poziom 9  

    Witam,
    Przejrzałem już troszkę podobnych tematów na forum, jednak żaden nie daje mi stuprocentowej odpwoiedzi..
    Chodzi o to że mam do założenia maszt na antenę (rura 3-4m mocowana od szczytu domu) i nie wiem czy i jak zrobić uziemienie... koncepcja była taka by do masztu przymocować drut lub bednarkę i zejść z nim 80cm pod ziemię - rozwiązanie najprostrze - ale nasuwa mi się pytanie czy prąd nie pójdzie po przewodzie antenowym do TV, jest to stary już dom i nie ma na nim żadnej instalacji odgromowej, nie wiem nawet czy są bolce w gniazdkach...

    Widziałem gdzieś takie oto zabezpieczenie:
    http://www.dipol.com.pl/zabezpieczenie_przeci...we_tv-sat_wtyk_f-_gniazdo_f_signal_R48602.htm

    Czy instalacje tego cuda załatwi sprawę? czytałem że musi być uziemiony oplot przewodu antenowego - ale gdzie ten oplot podpiąć?

    Proszę o podpowiedzi.

    0 14
  • #2 07 Sie 2013 21:55
    ArtMedia
    Poziom 26  

    Witam serdecznie.

    To nie takie proste. Uziemienie do, którego byłby podłączony maszt musi spełniać wymagania odpowiednio niskiej rezystancji. Uziom pionowy może czasem sięgać kilkunastu metrów pod ziemię aby był wystarczający. Poziomy to często kilkadziesiąt metrów...
    Taki zakopany 80cm. pod ziemią koniec bednarki może przynieść więcej szkody niż pożytku.
    Jeśli chodzi o prąd płynący po kablu to wiele zależy od rodzaju promiennika anteny. Tylko nieliczne mają promiennik zwarty do konstrukcji. 95% współczesnych anten, nawet Yagi ma promienniki izolowane. W takim przypadku uziemienie masztu nie daje żadnej gwarancji a odgromnik to tylko iskrownik. Bardziej zabezpiecza przed porażeniem niż uszkodzeniem sprzętu.
    Pozdrawiam.

    Sebastian

    0
  • #3 07 Sie 2013 23:25
    Pawson8
    Poziom 9  

    Witaj,
    Jeżeli chodzi o antene to jest to zwykła antena siatkowa za 30zl, na niej do tej pory zbiera cyfrowa TV, z tym że zamontowana była do tej pory na jakimś drągu drewnianym kilka metrów od domu, i problem z tym że buja się na prawo i lewo przy lekkim wietrze i chce ją zamontować na sztywno w szczycie domu na stalowej rurze, Jakie najprostrze w tym przypadku rozwiązanie byś/byście zaproponował/zaproponowali?

    antena:
    http://www.google.pl/imgres?imgurl&imgrefurl=...EM&hl=pl&ei=i7sCUqWWCMLMOLnBgagI&ved=0CAIQsCU

    0
  • #4 07 Sie 2013 23:54
    ArtMedia
    Poziom 26  

    Z czego jest pokrycie dachu?

    0
  • #5 08 Sie 2013 02:04
    Pawson8
    Poziom 9  

    Dach jest z eternitu.

    0
  • #6 08 Sie 2013 09:24
    LeDy
    Poziom 43  

    Pawson8 napisał:
    Witaj,
    Jeżeli chodzi o antene to jest to zwykła antena siatkowa za 30zl, na niej do tej pory zbiera cyfrowa TV, z tym że zamontowana była do tej pory na jakimś drągu drewnianym kilka metrów od domu, i problem z tym że buja się na prawo i lewo przy lekkim wietrze i chce ją zamontować na sztywno w szczycie domu na stalowej rurze, Jakie najprostrze w tym przypadku rozwiązanie byś/byście zaproponował/zaproponowali?
    Nic nie robić. To co w antenie siatkowej jest ważne jest i tak odizolowane od masztu więc szkoda bawienia się.

    0
  • #7 08 Sie 2013 11:43
    ArtMedia
    Poziom 26  

    Pawson8 napisał:
    Dach jest z eternitu.

    No to pozostaje tylko dorobienie uziomu przez specjalistę. U mnie np. potrzeba było wbić szpilkę 17m! w ziemię. Do tego mam otok 70mb i ledwie spełnia wymagania.
    Skuteczność będzie i tak ograniczona, bo jak napisał poprzednik antena siatkowa ma izolowane promienniki.
    Pozdrawiam.

    Sebastian

    0
  • #9 08 Sie 2013 14:01
    ArtMedia
    Poziom 26  

    Nie zaszkodzi. Czy pomoże? Tego nie wiadomo. Przekonasz się.
    Pozdrawiam.

    Sebastian

    0
  • #10 08 Sie 2013 19:54
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    Pawson8 napisał:

    Przy bezpośrednim "trafieniu" - NIE.
    Przy zaindukowanym chyba również NIE.

    To taka zabawka dla Klientów i dla instalatorów, którzy dla tzw. świętego spokoju instalują aby Klient był zadowolony.

    Wypisałem chyba bardziej odważnie niż sugerował kolega ArtMedia. :D


    Pozdrawiam.

    0
  • #11 09 Sie 2013 09:54
    Fotodetektor

    Poziom 30  

    Już pisałem na forum, że na burze nie ma siły.
    Po nocnej burzy gdzie piorun uderzył w moją antenę to pomimo zabezpieczenia dwa tunery nie działają i do tego telewizor.
    Co ważne całość mam podłączone na listwie, która była wyłączona wyłącznikiem. Listwa po włączeniu działa.

    To co było połączone między sobą przewodami nie działa. Reszta sprzętów podłączona na listwie działa.

    0
  • #12 09 Sie 2013 13:02
    telesat1
    Moderator na urlopie...

    Fotodetektor napisał:
    Po nocnej burzy gdzie piorun uderzył w moją antenę to pomimo zabezpieczenia


    Jakiego?
    Fotodetektor napisał:
    Co ważne całość mam podłączone na listwie

    Tego?
    Na przyszłość nie wypisuj takich bzdur. Listwa, zabezpieczeniem od bezpośredniego "trafienia" piorunem. :D

    -1
  • #13 09 Sie 2013 13:27
    swiatal
    Poziom 19  

    @Fotodetektor: Na forum udzielamy rad, a nie opisujemy "jak co jest podłączone".
    Uwagi do Moderatora pozostawiam Jemu samemu.
    Pozdrawiam.

    0
  • #14 09 Sie 2013 13:33
    Fotodetektor

    Poziom 30  

    @swiatal
    właśnie to zastosuj się do tego i nie rób wpisów nie mających nic wspólnego z tematem!
    Od tego jest moderator.
    Skup się na poradzie w temacie!

    0
  • #15 09 Sie 2013 14:58
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    Na wstępie mojego "listu" do WAS - będący tu Moderatorem wiodącym - wypisuję :

    swiatal napisał:
    Uwagi do Moderatora pozostawiam Jemu samemu.

    My również jesteśmy użytkownikami tego Forum i może wypowiadać się w tematach tu opisywanych.
    Podlegamy takim samym "prawom" regulaminowym jak każdy z Was, możemy jedynie dopisać czy wyrazić własny "stosunek" do respektowania regulaminu tego Forum a nawet podjąć formę decyzyjną tylko w sprawach regulaminowych. :!:

    Fotodetektor napisał:
    Od tego jest moderator.

    No ładnie :D --- My również jesteśmy tzw. "ludźmi", którzy mogą się mylić. :D , chociaż staramy się zastanowić (po kilka razy) nad tym co wypisujemy nawet we wpisach Moderacyjnych.
    _____

    Rozumiem, że temat Moderowania i wpisów Moderacyjnych został "rozładowany" i przechodzimy do dyskusji w temacie " Uziemienie masztu antenowego " .


    Pozdrawiam.

    0
  Szukaj w 5mln produktów