Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

100% użycie CPU, bluescreen przy instalowaniu XP

07 Sie 2013 22:20 1347 6
  • Poziom 9  
    Witam forumowicze, mam następujący problem... na prośbe mojej dziewczyny pare miesięcy temu zainstalowałem jej win7 (przesiadła się z xp)na laptopie Lenovo. Wszystko było fajnie przez 3-4 msc. aż nagle zaczeły się problemy, mianowicie komputer zaczął się wyłączać i resetować co jakiś czas no i praca na nim zrobiła się bardzo powolna tak że gdy system się ładuje i mamy dzwięk windy to przerywa ten dzwiek jak byłby to bardzo mocny program obciążający. Zerknełem w procesy nie ma tam wiele takich aplikacji by tak ten komp obciążony był - ale użycie procka non stop 100 %.

    Puściłem antywira znalazł tam parę robaków ale pousuwałem problem nie zniknął stwierdziłem pojde na skróty i zainstaluje XP spowrotem... podczas ładowania się sterowników windowsa przygotowujących instalacje ...wyskakuje bluescreen i pc się wyłącza. Nie wiem co to może być? Panowie od czego zacząć? Lapek będzie u mnie na weekend co można zrobić ?

    HD Tune ? jakiś program do diagnostyki dysku? sprawdzenie zasilacza ?przeczyszczenie wentylatorów ? Sorki że nie podaje więcej szczegółów na temat lapka ale te informacje będe miał dopiero jak się za niego wezme - teraz chciałbym żebyście nakierowali mnie co by tu w pierwszej kolejnośći wykonać ?
  • Moderator - Komputery Serwis
    rafhi napisał:
    .wyskakuje bluescreen i pc się wyłącza.

    Zacznij od podania kodu BSOD-a by nie wróżyć z powietrza.
    Następnie podaj SMART dysku z MHDD.
    Wykonaj test pamięci RAM bootowalnym MemTest-em.
    www.memtest.org
    rafhi napisał:
    przeczyszczenie wentylatorów ?

    Od sprawdzenie sprawności chłodzenia to trzeba zacząć procedurę.
  • Poziom 12  
    Może to problem w temperaturze procesora?
  • Moderator - Komputery Serwis
    Nie wyklucza się takiej możliwości.
  • Poziom 9  
    Witam po małej przerwie i wykonaniu paru rzeczy sprawa ma się obecnie tak:

    - dokonałem czyszczenia laptopa Lenovo n500 w środku wentylator, wywiew i ogólnie + przesmarowałem procka pastą. Efekt lapek nie grzeje się jak kaloryfer ale mimo tego nadal mam do czynienia z chwilowymi zwolnieniami aczkolwiek już procek nie jest cały czas na 100 % , chociaż jak się włączy youtuba, film, i muzykę to naprawdę potrafi się tak spowolnić chwilami że mam np muzykę w 1000x zwolnienie a później niby ok.

    Załączam foty z procesów i zużycia cpu

    100% użycie CPU, bluescreen przy instalowaniu XP

    100% użycie CPU, bluescreen przy instalowaniu XP

    Druga sprawa zrobiłem memtest (przeszło raz - 2 kości pamięci) nic nie wykryło.

    Trzecia sprawa zrobiłem S.M.A.R.T i scana dysku za pomocą MHDD zdjęcia poniżej:

    100% użycie CPU, bluescreen przy instalowaniu XP

    100% użycie CPU, bluescreen przy instalowaniu XP


    Dodatkowo oczywiście puściłem kompa przez 2 skanery antiviursa i za pierwszym razem znalazło trochę ich a po usunięciu komp czysty.

    Chciałem tak jak wcześniej pisałem sformatować tego Win7 i wgrać win XP ale podczas ładowania sterownika w momencie kiedy powinna pojawić się umowa licencyjna Microsoftu wyskakuje to :

    100% użycie CPU, bluescreen przy instalowaniu XP

    Płyta z systemem jest ok, na świeżo nagrałem kolejną i to samo. Co jeszcze mogę zrobić ? Czytałem że może brak mu sterów RAIDA ? można przez nlive dodać sterowniki SATA ale czy to coś da ?


    Co myślicie abym wyzerował przez MHDD dysk ? czy wtedy będę miał możliwość postawienia systemu na nowo ?



    Poniżej jeszcze dopisuję parametry lapka:

    Lenovo N500
    intel pentium dual CPU t3200 ~2,00 GHz
    pamięci 2048 MB
    mobile intel 45 express chipset family
    dysk 250 GB WD2500BEVS-88UST0 ATA Device
    audio wideo wbudowane
    Komputer nigdy nie był wielce obciążany, używa go kobieta i to jedynie służy jeje do przeglądania witryn, skype i gg etc.
  • Poziom 43  
    Aby zainstalować system XP trzeba zintegrować sterowniki SATA programem nLite.

    Chyba, że masz możliwość w biosie przestawienia pracy kontrolera SATA na IDE/Compatibility.
  • Poziom 9  
    Problem zlikwidowany, była możliwość przełączenia z AHCI na IDE i system XP wszedł gładko. Najprawdopodobniej wszystkiemu winne wirusy...teraz chodzi jak od nowości, ale na pewno i oczyszczenie wentyla i posmarowanie procka pomoże mu w przeszłości. Dzięki za pomoc. Temat do zamknięcia.