Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pranie w temp. 90 stopni C. :/

tworek88 09 Mar 2005 18:49 13762 5
    tworek88
    Level 10  
    dzisiaj włączyłem moja pralkę Bosch WFB 2004 na długie pranie z temp. 90 stopni bo slyszalem ze raz na pare lat powinno sie to robic aby sie przeczyscila . Na tak wysoką temp. ( maksymalna) wczesniej jej nie włączałem. Gdy bęben się zatrzymał ( w prace nie było żadnych ubrań ) zauważyłem że woda bulgocze i syczu jakby się gotowała wylaczylem temp. do 40 * wtedy sie wylaczylo nie wiem czy to prawidlowe ze na temp. 90* woda sie gotuje i bulgocze i czy pralka sie od tego nie uszkodzi ?? PrZEStRasZoNy !! :):)
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    tworek88
    Level 10  
    ale i tak mi szufladka nie potrzebna bo z niej nie korzystam zadkane sa dziurki doprowadzjace wode i ogolnie jak leci to wszystkimi i do plynu i do proszku :/

Dodano po 4 [minuty]:

ale wiem że "ręcznym" termostatom nie należy wierzyć są nie precyzyjne ale elektroniczne też mają wady ale coż moja 7 latka nie dlugo pewnie klapnie to sie kupi z elektronika i beda kolejne problemy ;)
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    jacekrybak
    Level 18  
    tworek88 wrote:
    ... slyszalem ze raz na pare lat powinno się to robic aby się przeczyscila...

Włączenie pralki na max. temperaturę zabija bakterie, grzyby i pleśń, które rozwijają się w najczęściej używanej 40-stopniowej kąpieli. Jeśli nie ma nic do uprania w takiej temperaturze, można wykonać cykl prania bez bielizny i bez proszku. I nie raz na kilka lat, ale raz na dwa, trzy miesiące. Zapobiegnie to czarnym plamom na fartuchu, nieprzyjemnemu zapachowi z wnetrza pralki i konieczności wcześniejszej wymiany sprzętu.
    tworek88
    Level 10  
    dzieki no i u mnie sa takie czarne plamy na gumie wokol drzwi a ona od 7 lat nie chodzila na 90* dopiero wczoraj :/ tylko teraz jak bede barl to wezme na ok. 80* bo na 90 to mi sie gotuje cos :)