Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

STM8L-DISCOVERY - PROGRAMOWANIE LCD ASEMBLER

mariobanan1992 09 Sie 2013 19:17 1707 8
  • #1 09 Sie 2013 19:17
    mariobanan1992
    Poziom 8  

    Nie jestem w stanie rozpracować dokumentacji technicznej stm8l152c6 i wymyślić w jaki sposób programuje się ten wyświetlacz (jest to wyświetlacz LCD 28-pin DIP - 24 segments, 4 commons), o co chodzi z 4 liniami znaczonymi COM[0..3] i jakie stany, na jakich rejestrach mam ustawić, by coś się na nim wyświetliło (chodzi o to, by wyświetlał się cały czas 1 napis (może to być pętla w kółko aktywująca i dezaktywująca dane moduły wyświetlacza). W jaki sposób wogóle uruchomić ten wyświetlacz? :(
    POMOCY!

    0 8
  • #2 09 Sie 2013 19:51
    piotrva
    Moderator Mikrokontrolery

    1. Poczytaj ogólnie o tym, jak się steruje wyświetlaczami LCD.
    Tu trochę informacji w przystępnej formie: http://awawa.hariko.com/avr_lcd_drive_en.html
    2. Z tego co pamiętam ten uC ma wbudowany moduł sterowania wyświetlaczy LCD - poszperaj w przykładach, jak ten moduł uruchomić i ustawić.
    3. Poza tym skoro jesteś w temacie zielony - zacznij od C - do ASM trzeba conieco wiedzieć o działaniu i myśleć na zupełnie innym poziomie...

    0
  • #3 09 Sie 2013 21:15
    mariobanan1992
    Poziom 8  

    Wolałbym ASEMBLERA bo co nie co już potrafię, a poza tym nie znalazłem dobrego i darmowego kompilatora C dla stm8l, a stvisual nie potrafię chyba poprawnie skonfigurować do C

    Dodano po 6 [minuty]:

    Liznąłem trochę C, ale te wszystkoe GPIO itd mnie przerażają .. asembler jest dla mnie dużo bardziej przejrzysty ... Jeżeli posiadał byś jakąś publikację na temat C dla STM8, jakiś dobry kompilator za free, to proszę daj jakoś znać

    0
  • #4 09 Sie 2013 22:26
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery

    Czy to naprawdę tak trudno zajrzeć na strony ST, kliknąć link i ściągnąć chociażby EWSTM8?

    0
  • #5 09 Sie 2013 23:56
    megao
    Poziom 23  

    mariobanan1992 napisał:
    nie znalazłem dobrego i darmowego kompilatora C dla stm8l, a stvisual nie potrafię chyba poprawnie skonfigurować do C

    STVD + COSMIC działa bez specjalnej konfiguracji. Polecam na początek.

    0
  • #6 10 Sie 2013 11:34
    mariobanan1992
    Poziom 8  

    Macie moze jakis poradnik, kurs, tutorial do C dla stm8 w polskiej wersji językowej ?

    0
  • #7 10 Sie 2013 11:48
    mrsajm0n
    Poziom 13  

    Bez angielskiego i tak daleko nie zajdziesz. Polecam najpierw angielski, potem C. Liznąć trochę assemblera i spoglądać prędko w stronę C++.

    0
  • #8 10 Sie 2013 12:08
    piotrva
    Moderator Mikrokontrolery

    megao napisał:
    STVD + COSMIC działa bez specjalnej konfiguracji. Polecam na początek.

    A jak z kwestią licencji?
    Udało Ci się uzyskać free, czy nie trzeba klucza?
    I jakie ograniczenia ma ta wersja free?
    mariobanan1992 napisał:
    Macie moze jakis poradnik, kurs, tutorial do C dla stm8 w polskiej wersji językowej ?

    Haha, dobre, do STM32 nawet nic sensownego po polsku nie ma, a co dopiero do STM8, które są znacznie mniej popularne.
    Zresztą tak czy inaczej bardzo często w różnych rodzajach tłumaczeń są błędy - jeśli nie znasz angielskiego - bierz się do nauki i opieraj się na oryginalnych angielskich dokumentach.

    I jeszcze na tego ASM się uparłeś... W ogóle wcześniej cokolwiek programowałeś?

    0
  • #9 17 Sie 2013 11:29
    mariobanan1992
    Poziom 8  

    Dzięki za pomoc ... poszukamna officjalnych stronach Pozdrawiam

    0