Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wieża SONY HCD-EH10 przycina dźwięk z płyty??

elektronikq 09 Aug 2013 20:27 2535 14
    elektronikq
    Level 25  
    Na wstępie zaznaczam, że czytalem podobne tematy na elektrodzie nawet artykuł DJ-Matysa jednak nie mam 100% pewności co do czyszczenia laseru.

Dzisiaj, włożyłem płytę CD-RW do wieży(tacka otwierana z góry tak jak niektóre pralki) po przebrnięciu przez 3 piosenki piosenka sie przycięła i zaczęła powtarzać, potem napis NO-DISC, gdy wsadziłem płytę z którą nie było problemów to tak samo NO-DISC albo czyta i zacina płytę.
    Przycina różnie np. gra piosenka nr 3 i cofnie się o 3 sekundy i tak kilka razy potem za chwilę przytnie się znowu.
    Czasami jest tak, że jak przestawię z momentu zacinania na następną piosenkę, utwór za chwilę wraca do tego momentu co się przycina.

Mam izopropanol czy mogę nasączyć wacik taki do uszu i czyścić ten laser? Nie chce narobić problemu i uszkodzić lasera. Proszę o jakieś wskazówki.
    Przeciściłem dzisiaj ten laser(lekko się rusza, myślałem, że jest sztywny) i jest znacznie lepiej. Nie wiem czy ten IPA to dobry pomysł, bo może soczewka jest z akrylu i ją bardziej uszkodzę?
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    elektronikq
    Level 25  
    Dziękuję za pomoc. Chciałbym zacząć od przeczyszczenia tego lasera bo po przetarciu go suchym wacikiem była znacząca poprawa i chodzi mi o ten płyn IPA czy zawsze go mogę stosować? Bo z artykułu wynika, że mogę narobić bigosu.

Jeśli bym się upewnił, że to nie laser to bym zaczął to rozkręcać.
    User removed account
    User removed account  
    elektronikq
    Level 25  
    Widzę, że mam do czynienia ze specjalistą w dziedzinie audio i nie tylko. Dzięki za pomoc.

Jaki płyn proponujesz? Jeśli jest ich kilka to proszę o podanie.
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    elektronikq
    Level 25  
    Kolego dzisiaj ustawiłem ostatnią piosenkę z płyty a potem pausa i szybko wyciągnąłem płytę. Laser przejechał gładko i bez żadnych odgłosów do początku karetki.

Ale zauważyłem, że jak zakręcę płytą przy starcie to czasami łatwiej mu ruszyć.
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    elektronikq
    Level 25  
    Wieża SONY HCD-EH10 przycina dźwięk z płyty?? Wieża SONY HCD-EH10 przycina dźwięk z płyty??

To środki które mam w domowym zaciszu. Czy któryś się nadaje do wyczyszczenie głowicy wg Pana? Pisze na opakowaniach, że można ale wolę zapytać.
    Dziękuje Panu za zainteresowanie tematem.
    User removed account
    User removed account  
    elektronikq
    Level 25  
    Więc tak na alledrogo znalazłem:
    1.Płyn Zeiss

A koledze chyba chodziło o to:
    Link
    User removed account
    User removed account  
    elektronikq
    Level 25  
    Kolego na al..o bylo ZEISS to nie wiem może podróba?

O to chodzi:
    Cleanser ISOPROPANOL 400ml (300+100ml) spray.
    Przejrzałem katalog i jeśli chodzi o optykę to ciągle ten IPA.
    User removed account
    User removed account  
    elektronikq
    Level 25  
    Szukałem tego środka SONY co kolega pokazywał na zdjęciu tez nie ma.

Wpadłem na taki pomysł. Może rozcieńczyć to IPA co mam z wodą destylowaną w stosunku 1:2 lub 1:3?