Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PT 852 - Brak regulacji temperatury

Mad Jaro 10 Sie 2013 14:40 1899 11
  • #1 10 Sie 2013 14:40
    Mad Jaro
    Poziom 16  

    Witam, mam problem ze stacją mianowicie po włączeniu zasilania na wyświetlaczu od temperatury wyświetla się cały czas "000" bez względu regulację potencjometrem od temperatury, a grzałka grzeje cały czas na maxa. Po przyciśnięciu real temp pokazuje 94. Regulacja nadmuchu działa.

    Termopara sprawna razem z grzałką.

    Wymieniłem, już:
    BT134
    79L12 (zastąpiłem 78L12 z zamianą nóżek)
    TL431
    TL084CN
    Sprawne:
    BT136
    BT137

    Proszę o jakieś wskazówki, wada ewidentnie leży w płycie głównej, ponieważ po przełożeniu płyty głównej z innej PT 852 wszystko działa prawidłowo.

    0 11
  • #2 10 Sie 2013 15:48
    mickpr
    Poziom 39  

    Mad Jaro napisał:
    79L12 (zastąpiłem 78L12 z zamianą nóżek)
    Jakim cudem stabilizator napięcia ujemnego zastępujesz stabilizatorem napięcia dodatniego?

    0
  • #3 10 Sie 2013 15:53
    dr.hannibal
    Poziom 22  

    Mad Jaro napisał:
    79L12 (zastąpiłem 78L12 z zamianą nóżek)

    To nie ma prawa działać

    0
  • #4 10 Sie 2013 16:18
    Mad Jaro
    Poziom 16  

    Ale wpadka :D, przysłali mi w woreczku z napisem 79L12, stabilizatory 78L12, byłem pewien ze to zamiennik i nie spojrzałem do noty.

    0
  • #5 21 Sie 2013 23:27
    Mad Jaro
    Poziom 16  

    Po wymianie na prawidłowy 79L12 nadal wyświetla "000" zaś po przytrzymaniu real temp "533"

    0
  • #6 22 Sie 2013 01:05
    mickpr
    Poziom 39  

    Mad Jaro napisał:
    Po wymianie na prawidłowy 79L12 nadal wyświetla "000" zaś po przytrzymaniu real temp "533"
    Kto wie co jeszcze uległo uszkodzeniu?
    Każesz nam wróżyć?

    0
  • #7 22 Sie 2013 05:06
    Mad Jaro
    Poziom 16  

    Po prostu myślałem że podpowiecie, który układ jest odpowiedzialny za nastawe temperatury i który należało by sprawdzić.

    Dodano po 7 [sekundy]:

    Po prostu myślałem że podpowiecie, który układ jest odpowiedzialny za nastawe temperatury i który należało by sprawdzić.

    0
  • #9 15 Lis 2017 15:59
    Mad Jaro
    Poziom 16  

    Witam, wracam do tematu po latach...odkopany podczas porządków PT przydało by się w końcu ożywić.

    Sprawdziłem zasilanie, diody, wzmacniacz TL084, NE555 sprawny. Triaki sprawne,

    Sprawdziłem termoparę, rezystancja rośnie ze wzrostem temperatury. Zmierzyłem, ją też podpinając pod woltomierz z minimalnym zakresem. Po podgrzaniu napięcie idzie w górę 0.001-0.009.

    Natomiast jak podłączę samą grzałkę bez termopary, to mogę sterować mocą grzania grzałki potencjometrem od temperatury, i zwierając kable od termopary rozłącza grzanie grzałki.

    W ten sposób ( bez podłączonej termopary) sprawdziłem też układ wychładzania grzałki, po wciśnięciu przycisku realnej temperatury wyświetla wtedy ponad 550'C i stacja pracuje nadal po wyłączeniu na O. Natomiast wystarczy wtedy zewrzeć kable od termopary, temp. realna spada na 0 i stacja się wyłącza.

    Główny objaw jest taki, że w stacji nie można ustawić zadanej temperatury, nie wyświetla jej na wyświetlaczu po włączeniu mam 000.
    Może macie jakiś pomysł ?

    0
  • #10 18 Lis 2017 22:32
    mickpr
    Poziom 39  

    Sugeruję się przesłanym schematem - sprawdziłeś, czy to ten który Ci podałem?
    Jeśli tak, to miernik w rękę i jedziesz kolejno:
    1. Zasilanie (+ i -) na wszystkich wzmacniaczach operacyjnych, czy są poprawne?
    2. Potem na wejściu 5 IC1B i na wyjściu 7 IC1B - jak się zmienia napięcie przy zmianie temperatury? Wzmacniacz operacyjny IC1B poprawnie wzmacnia sygnał ?

    0
  • #11 19 Lis 2017 16:50
    Mad Jaro
    Poziom 16  

    Tak schemat który mi podałeś jest poprawny.

    Zasilania mam takie:

    wejście 3 IC1A 0,5V
    wejście 2 IC1A 0,5V
    wyjście 1 IC1A 0,5V i zwiększa się kręcąc pot. od temp. do max 7,0V

    wejście 5 IC1B 0,01V
    wejście 6 IC1B 0,020V
    wyjście 7 IC1B 9,4V i spada gdy zwiększam moc grzałki potencjometrem jak zaczyna pracować grzałka

    zasilanie 4 TL084 11,7V
    zasilanie 11 TL084 -11,7V

    wejście 10 IC1C 9,46V
    wejście 9 IC1C 1,25V
    wyjście 8 IC1C 10,35V

    wejście 12 IC1D 0,4V
    wejście 13 IC1D 9,4V
    wyjście 14 IC1D 11,02V

    0
  • #12 23 Lis 2017 14:52
    Mad Jaro
    Poziom 16  

    Naprawiłem już termoparę, uszkodzony okazał się rezystor 470R (RR5 schemat).
    Po wymianie stacja działa już poprawnie (termopara wskazuje realną temperaturę, wychładzanie działa, regulacja mocy grzałki działa)

    Pozostał jedynie problem z wyświetleniem zadanej temperatury. Mam cały czas 000 mimo iż potencjometr od temperatury steruje mocą grzałki i działa poprawnie.

    Gdzie dalej szukać problemu ? W samym wyświetlaczu ? Co odpowiada za wyświetlenie zadanej temperatury na wyświetlaczu ?


    EDIT:

    Za brak wyświetlania temperatury zadanej winny był przycisk od zmiany na "real temp" uszkodzenie mechaniczne w środku nie zwierało nóżek.

    Po mianie na nowy pozostał już tylko jeden problem, mianowicie maksymalną temperaturę jaką mogę ustawić 370'C, natomiast minimalna temperatura to 010'C a powinno być jak dobrze się orientuję 097'C - 470'C ?

    0
  Szukaj w 5mln produktów