Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips hts5000w - kino przestało działać po odłączeniu, podłączeniu zasilania

makaronpl 10 Aug 2013 17:11 3480 17
    makaronpl
    Level 12  
    Witam kolegów forumowiczów.
    Mam problem z kinem domowym Philips`a hts5000W, a zaczęło się tak:
    Po odłączeniu go od zasilania (na czas burzy) i ponownym podłączeniu nie zauważyłem, że źle się uruchomiło tzn, na wyświetlaczu były wyświetlone same krzaczki. W tym stanie stało cały dzień gdzieś 12 godzin i po powrocie do domu dopiero to zauważyłem ten fakt obudowa w miejscu zasilacza była nagrzana, więc odłączyłem kino z gniazdka i dopiero na drugi dzień je podłączyłem (po ostygnięciu) i urządzenie nie reaguje.
    Czasami po podłączeniu świeci się dioda "standby" i na telewizorze wówczas jest ciemno ale po przyciśnięciu klawisza power, ekran podskakuje (tak jak przy włączaniu) ale od razu robi się czarny i dalej nic.
    A czasami po podłączeniu do zasilania LCD kina nic się nie świeci ale za to na telewizorze pojawia się obraz (jak przy standardowym uruchomieniu), ale na nic nie reaguje.
    postanowiłem je rozebrać, luty które wyglądały podejrzanie przelutowałem ale nic to nie dało, ale zauważyłem, że scalak mip2e4d grzeje się, i płytka w jego okolicy została odbarwiona od przegrzania.
    Czy ten element powinien tak mocno się grzać?
    dzimi
    Moderator
    Jak napięcia zasilające? Jakie napięcie PowerDown? Czy odłączałeś zasilanie końcówek mocy?
    makaronpl
    Level 12  
    niczego nie odłączałem bo dopiero teraz udało mi się dorwać instrukcję serwisową.
    więc według opisów na schemacie napięcia się zgadzają różnica jest kilkudziesięciu mili voltów.
    napięcie na p-down wynosi 5,13V
    a na on/off 0,04V
    dzimi
    Moderator
    Ten układ MIP gdzie on się znajduje - jakoś nie mogę odnaleźć go na schemacie.
    makaronpl
    Level 12  
    mip2e4d znajduje się na schemacie pod nazwą IC151 i jest on w obudowie DIP8
    dorzucam schemat.
    krakarak
    Level 41  
    Krzaki na wyświetlaczu świadczyły o niewłaściwej pracy procesora lub braku jego resetu przy włączeniu zasilania.
    Na IC101 masz drugą przetwornicę, napięcia wyjściowe na CN3 są w normie ?
    Układ IC151 jest przetwornicą więc grzać się musi, a działa poprawnie, bo potwierdziłeś prawidłowość napięć wyjściowe z niej.
    Poszukaj w serwisówce ( http://elektrotanya.com/philips_hts5000w_ver-1.0_sm.pdf/download.html ) czy jest sposób na reset - przytrzymanie jakiś klawiszy w czasie włączenia zasilania.
    makaronpl
    Level 12  
    w CN3
    +VCC=27,3V
    -VCC=-27,3V
    są to napięcia prawidłowe.
    w instrukcji o resecie nic niema, tylko jest jak uruchomić TEST, którego i tak nie mogę uruchomić.
    wygląda mi na to że po podłączeniu DVD do zasilania, ono chce się uruchomić ale odrazu się zawiesza, więc raczej to będzie komputerek, co nie?? czyli raczej gra niewarta świeczki
    dzimi
    Moderator
    Sprawdź pin. 110 czy pojawia się sygnał reset dla procesora. Sygnał reset jest realizowany przez układ 7111 (NCP303lsn30).
    makaronpl
    Level 12  
    w moim DVD nie ma tego elementu są tylko punkty lutownicze (kropki cyny), a na ścieżce prowadzącej do resetu jest napięcie 3,3V
    mogę zewrzeć do masy, nic się nie stanie?? (aby ręcznie zresetować)
    makaronpl
    Level 12  
    po zresetowaniu, na wyświetlaczu pojawiają się losowe znaki, czyta płyty nawet odtwarza muzykę, ale nie reaguje na przyciski z panelu przedniego, (nie wiem jak z pilotem bo na razie nie mam go , dopiero w czwartek zdobędę go). Nie mogę wyłączyć go z panelu przedniego, a po odłączeniu z sieci, wraca do starego stanu, Jakieś pomysły
    EDIT.......
    Dopiero teraz zauważyłem że po podłączeniu na wyświetlaczu świeci się kilka segmentów, ale tak delikatnie ledwo je widać, i tak po 15-20 minutach zaczyna się świecić więcej elementów i już normalnie
  • Helpful post
    krakarak
    Level 41  
    Zakładam taką sytuację - sprzęt pod napięciem pracuje normalnie mimo wyschniętych kondensatorów ( dzieje się to jakby z "rozbiegu" ), po wyłączeniu zasilania przetwornica, układy resetu, zasilania procesora czy wyświetlacza pracują nie właściwie ( jak to się mówi "nie mogą zatrybić" ) właśnie z uwagi na kondensatory, które utraciły swoje parametry.
    Może to jest jakiś trop ? Z pewnością pomiary i obserwacje oscyloskopem przebiegów na procesorze dałyby więcej sensownej informacji.
    makaronpl
    Level 12  
    kolega krakarak ma chyba racje,niestety nie posiadam oscyloskopu, ale miałem kilka kondensatorów z odzysku i po wymianie 2 kondensatorów (bo tylko 2 miałem o takich samych parametrach) DVD zaczęło powoli odżywać już jakieś napisy zaczęły się pojawiać na LCD, choć po chwili pojawiły się krzaczki.
    jutro będę w sklepie elektronicznym i pewnie w czwartek wymienię wszystkie kondensatory, (zacznę od tych najbliżej radiatorów) i dam znać i czy wymiana poskutkowała.
    krakarak
    Level 41  
    Tylko pamiętaj, że kondensator kondensatorowi nie jest równy. Te pracujące w przetwornicy mają być LOW ESR i pracować w temp. 105°. Schemat masz, wydrukuj lub spisz co potrzeba wymienić. W części analogowej nie szalej z wymianą. Raczej skup się na zasilaczu, tam panują ekstremalne warunki pracy.
    makaronpl
    Level 12  
    Czesci analogowej niechcialem nawet tykac. A jak oznacza sie kondensatory low esr? Bo natych z zasilacza nic takiego nie widze
    krakarak
    Level 41  
    Producent ma swoją symbolikę, najczęściej 2 litery.
    Ale jak w sklepie powiesz, że chcesz by ci sprzedano kondensatory L.ESR to sprzedawca będzie wiedział co ci podać.
    makaronpl
    Level 12  
    niestety w moim sklepie (sprawdziłem w necie) nie mają kondensatorów LOW ESR :( znacie jakiś tani sklep z LOW ESR, albo jakieś serie kondensatorów bo niedługo będę robił zakupy w FERNELLU a nie mają tam kategorii LOW ESR
    makaronpl
    Level 12  
    Po wymianie kondensatorów w sekcji zasilania Kino odżyło. Dziękuje wszystkim za Pomoc i Cenne rady.