misiek-888 napisał: Wyglada na brak zasilania. Bezpiecznik dobry??????. To sprawdź wiązke przedewszystkim pod akumulatorem.
bezpiecznik sprawdzony, jeszcze rozbiorę i sprawdzę wiązkę pod akumulatorem...
Dodano po 6 [minuty]:
D_Mrozu napisał: Witam.
Nie napisałeś, czy to SPI czy MPI.
W MPI pod klapą silnika z prawej strony nad sterownikiem silnika pod czarną "klapką" masz 2 czerwone przekaźniki - sprawdź prawy (do niego dochodzi zasilanie z bezpiecznika za akumulatorem i wychodzi przewód o którym piszesz - do silnika wentylatora). W moim przypadku - sterowanie przekaźnikiem ze sterownika silnika (1,1MPI 2005r, model rocznikowy 2004).
Zewrzyj "na krótko" styki po wyjęciu przekaźnika - powinien ruszyć wentylator.
W tym miejscu możesz też sprawdzić pobór prądu przez silnik.
Sprawdź silnik wentylatora - są kiepskiej jakości i często ulegają awarii.
Jeżeli jest uszkodzony (mój w momencie "rozruchu" "szarpał" ponad 50A, w czasie "normalnej" pracy 25A) - wymień na nowy (po wymianie w momencie "rozruchu" 10A, w czasie pracy 5A).
U mnie poprzedniemu właścicielowi przepalił się bezpiecznik 30A (zielony) za akumulatorem, w związku z czym zrobił "obejście" - od + akumulatora przewód 1mm2 do prawego przekaźnika, a przewód owinął o "niebieską rurkę". Efekt był taki, że uszkodzony silnik spowodował spalenie obejścia i całe szczęście, że mi się ten włosko-polski wynalazek nie spalił, bo "niebieska rurka" to przewód paliwowy... A dymu było, że nie miara...
Pozdrawiam.
a więc silnik jest Mpi dokładne zdjęcie masz tutaj
http://tablica.pl/oferta/silnik-seicento-1-1-mpi-CID5-ID36cPW.html,, jak pisalem wszystkie przekaźniki zwierałem i nic, tzn ten przekaźnik czerwony nad steronikiem po prawej stronie jak go zwieram uruchamia pompkę paliwową. Silnik wentylatora bez problemu się kręci, i gdy sprawdzałem miernikiem to nie dochodzi do niego żadne napięcie. Hmmm tylko skoro masa idzie bezpośrednio przez czujnik temperatury, to rozumiem, że sterowanie jest masą i przy wentylatorze powinno być ciągle napięcie na drugim przewodzi. Więc po co przekaźnik??? to chyba w autach z klimatyzacją jest takie rozwiązanie...
Dodano po 44 [sekundy]:
kierbedz4 napisał: Najpierw sprawdż pracę wentylatora poza okablowaniem instalacji samochodu czy pracuje.W moim przypadku skorodowały końcówki kabla w kostce zasilającej wentylator tuż przy silniku wentylatora.
to już od razu sprawdziłem...
1