Omawiana biblioteka została stworzona na potrzeby mojej pracy magisterskiej, którą była stacja pogodowa.
Bibliotekę umieszczam, chcąc się podzielić nią z innymi użytkownikami, gdyż stworzenie jej zajęło mi dużo czasu, a sam wyświetlacz sprawił mi wiele problemów.
LCD ITM-400160 jest wyświetlaczem monochromatycznym o fantastycznej rozdzielczości 400x160 pikseli z własnym podświetleniem. Podstawowym problemem z nim jest uboga dokumentacja techniczna oraz to, iż nie posiada on własnego wbudowanego kontrolera, więc należy samemu "przemiatać" sekwencję na jego pinach.
Drugim problemem było dostarczenie do zasilacza napięcia kontrastu -18V, dlatego oprócz biblioteki zamieszczam schemat przetwornicy na układzie MC34063. Jest on bardo popularny i łatwo dostępny.
Dokumentacja kodu jest napisana zgodnie z Doxygen i umieszczona w archiwum.
W bibliotece znajduje się funkcja umożliwiająca wyświetlanie grafik generowanych w darmowym programie Micro LCD Bitmap Editor. Oprócz tego są dodatki w postaci grafik i czcionek, z których ja korzystałem w swoim projekcie.
Kod został uruchomiony na procesorze LPC1768 z częstotliwością taktowania 100 MHz i też dla niego jest ona przystosowana, ale w łatwy sposób można ją przetransportować na inne mikrokontrolery.
Najważniejszą kwestią jest to, iż ze względu na specyfikę sterowania tym wyświetlaczem procesory z częstotliwością 72 MHz są minimalnie wystarczające dla niego.
W razie problemów z odpaleniem wyświetlacza bądź samego kodu służę pomocą.
Pierwsze próby, które przyszły po długim czasie (przepraszam, jeżeli coś na tym zdjęciu kogoś uraziło):

Szablon stworzony w Micro LCD Bitmap Editor:

Przetwornica:

Cool! Ranking DIY