Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Linksys WRT54G + TP-LINK TL-WR543G brak łączności AP Bridge PTM

rado084 10 Sie 2013 23:02 4092 34
  • #1 10 Sie 2013 23:02
    rado084
    Poziom 10  

    Chcę połączyć dwa routery. Jeden tj. TPLINK TL-WR543G pracuje jako AP Client drugi jest podlączony do niego RJ-45 i ma pracowac jako router. Konfiguracja TpLinka (AP): Linksys WRT54G + TP-LINK TL-WR543G brak łączności AP Bridge PTM

    LINKSYSA (Router): Linksys WRT54G + TP-LINK TL-WR543G brak łączności AP Bridge PTM
    I teraz tak: Jak podłącze do laptopa AP i ustawie recznie adresy:
    IP: 192.168.2.4 lub 192.168.2.6
    Maska: 255.255.255.0
    Brama: 192.168.2.1
    DNSY jak w tpsa
    To mam neta w laptopie. Pingi latają elegancko. Oprocz tego mam jeszcze dwa urzadzenia podalczone (jeden router i jeden ap). AP TPLINKA jest polaczony Bridge point to multipoint z innym ap ktory dostarcza neta.

    Natomiast gdy ustawie tak w Linksysie to neta NIEMA! Nie ma pingow z routera Linksys itp. W czym tkwi problem? Oczywiscie Linksys ustawiony na Router Lan&wireless. Prosze o pomoc.

    AP TpLink - DHCP OFF
    Linksys DHCP On (192.168.3.100 do 150)

    Na dwoch wczesniejszych urzadzeniach:
    ROuter ADSL DHCP On (192.168.1.100 - .199)
    AP Dhcp OFF

    0 29
  • #2 11 Sie 2013 10:02
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Cytat:
    ROuter ADSL DHCP On (192.168.1.100 - .199)

    Tu bramę masz 192.168.1.2? Bo taka widnieje na TP-linku na WAN-ie jako Static IP?

    0
  • #3 11 Sie 2013 12:02
    rado084
    Poziom 10  

    Tak. Brama domyślna to IP routera ADSL z DHCP. Później jest AP z anteną sektorową z IP 192.168.1.3 z bramą 192.168.1.2 bez DHCP. Pozniej chce przyłączyć dwa kolejne urzadzenia wymienione w poprzednim poscie.

    0
  • #4 11 Sie 2013 12:04
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    rado084 napisał:

    Tak. Brama domyślna to IP routera ADSL z DHCP

    Nie do końca jednoznacznie odpowiedziałeś mi na pytanie czy IP 192.168.1.2 to adres routera ADSL tego "głównego"?

    0
  • #5 11 Sie 2013 12:11
    rado084
    Poziom 10  

    Tak dokładnie. I tam mam ustawioną bramę domyślną.

    0
  • #6 11 Sie 2013 12:18
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Próbowałeś Dynamic IP czy dostajesz jakiś adres? Kiedy odświeżasz status kanał na Wireless jest ciągle wyświetlany ten sam? CISCO_NET to nazwa z twojego głównego routera ADSL?

    0
  • #7 11 Sie 2013 12:28
    rado084
    Poziom 10  

    Tak probowalem Dynamic IP to dostaję z routera ADSLowego. Chce aby te dwa urzadzenia mialy statyczne adresy aby moc nimi kontrolowac. CISCO_NET to siec rozgłaszana przez AP z anteną sektorową. Router ADSL jest podlaczony z tym AP LANem i rozgłasza po domu WIFI. Gdy odswiezam status jest ten sam.

    0
  • #8 11 Sie 2013 12:35
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    rado084 napisał:
    Tak probowalem Dynamic IP to dostaję z routera ADSLowego.

    To dobrze bo on jest głównym routerem w sieci.

    0
  • #9 11 Sie 2013 17:08
    rado084
    Poziom 10  

    No dobrze ale w sieci sziałają jeszcze inne routery Edimax ktore maja wklepane recznie adresy 192.168.1.43 i 44 i jest wszystko OK. Wifi działa, ethernet tez. Wiec co zrobic w Linksysie ustawic Dynamic IP? Nie da sie recznie wpisac?

    0
  • #10 11 Sie 2013 17:11
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Może zrób schemat tej sieci bo trudno coś powiedzieć nie znając twojej topologi.

    0
  • #11 11 Sie 2013 18:04
    rado084
    Poziom 10  

    Kolego dołączam schemat:
    Linksys WRT54G + TP-LINK TL-WR543G brak łączności AP Bridge PTM

    0
  • #12 11 Sie 2013 18:10
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Czy na samym WR543g masz dostęp do internetu (kablowo)?

    0
  • #13 11 Sie 2013 18:12
    rado084
    Poziom 10  

    Tak mam jak eklepie w lapku np 192.168.2.4 ale musze podac bramy i dnsy. Bez dnsow nie ma neta.

    0
  • #14 11 Sie 2013 18:13
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    DNS-y możesz dopisać do DHCP TP-linka i dostaniesz w adresacji automatycznie.

    0
  • #15 11 Sie 2013 18:25
    rado084
    Poziom 10  

    No ale chcialbym aby kazde urzadzenie miało statyczny adres IP. Dynamicznie chce aby router przydzielał laptopom pctom itp

    Mimo to (dnsy w dhcp czy bez) i tak jak podlacze linksysa kablem do lapka to nie moge nawet z ap tplink (192.168.1.50) połączyć sie, brak pingu...

    0
  • #16 11 Sie 2013 18:27
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    WR543g pracuje jako WISP czyli router a więc nie będzie przezroczysty dla sieci bo nie ma typowego APClient-a.

    0
  • #17 11 Sie 2013 18:32
    rado084
    Poziom 10  

    rado084 napisał:

    Mimo to (dnsy w dhcp czy bez) i tak jak podlacze linksysa kablem do lapka to nie moge nawet z ap tplink (192.168.1.50) połączyć sie, brak pingu...


    jimasek napisał:
    WR543g pracuje jako WISP czyli router a więc nie będzie przezroczysty dla sieci bo nie ma typowego APClient-a.


    Czyli nie ma mozliwosci przylaczenia do niego routera? Jaka jest roznica miedzy WISP a AP Client?

    0
  • #18 11 Sie 2013 18:37
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Możliwość jest ale jak sam widzisz TP-link staje się routerem (wprowadza NAT i nadaje swoją adresację z DHCP) .

    0
  • #19 11 Sie 2013 18:38
    rado084
    Poziom 10  

    No ok. Nadaje adresacje. To czemu jak ja nadaje nową adresacje na linksysie nie moge zpingowac sie z tplinkiem? Czy w linksysie wpisac brame domyslna adres ip linksysa?

    0
  • #20 11 Sie 2013 18:40
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jeżeli używasz portu WAN (niebieski) w Linksysie to też wprowadzasz następny router (NAT) do sieci.

    0
  • #21 11 Sie 2013 18:42
    rado084
    Poziom 10  

    To prosze cie kolego podpowiedz mi jaka adresacje wpisac do linksysa aby laczyl sie z Tplinkiem i mial dostep do internetu...

    0
  • #22 11 Sie 2013 18:44
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Tu właśnie jest sedno spraw, chcesz mieć tylko dostęp do internetu na Linksysie czy chcesz żeby działał jako AP i był przezroczysty w sieci?

    0
  • #23 11 Sie 2013 18:50
    rado084
    Poziom 10  

    TpLink WR543G ma działać jako AP Client bo WRT54G nie ma takiej funkcji. Linksys ma mieć dostęp do internetu czyli WiFi i LAN.

    0
  • #24 11 Sie 2013 18:54
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    rado084 napisał:
    TpLink WR543G ma działać jako AP Client

    Już pisałem nie będzie działał jako typowy APClient tylko APclient Router,

    rado084 napisał:
    WRT54G nie ma takiej funkcji. Linksys ma mieć dostęp do internetu czyli WiFi i LAN.

    Podstawa to internet na kablu z TP-linka (włącz DHCP i dopisz te DNS-y) potem łączysz kabel do portu WAN (niebieski) i konfigurujesz Dynamic IP. Adresacja LAN na Linksysie może pozostać 192.168.3.1

    0
  • #25 11 Sie 2013 19:11
    rado084
    Poziom 10  

    Tak zrobiłem i nadal brak połączenia między tymi dwoma urządzeniami. Komunikat: "Upłynął limit czasu żądania". DHCP Linksysa przydziela odpowiednio. Jest jeszcze jedna zakładka może jest ona istotna w linksysie: Linksys WRT54G + TP-LINK TL-WR543G brak łączności AP Bridge PTM

    0
  • #26 11 Sie 2013 19:17
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Co masz w statusie Linksys-a?

    0
  • #27 11 Sie 2013 19:27
    rado084
    Poziom 10  

    Heh. Adresy IP 0.0.0.0 mimo ze DHCP w TpLinku wlaczony. Odłączyłem Linksysa i podłączyłem tylko lapkla i też nie chce przydzielić adresu dynamicznie... Siec dhcp: 192.168.2.100 do 149

    0
  • #28 11 Sie 2013 19:33
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Kabel jest ok?

    0
  • #29 11 Sie 2013 19:49
    rado084
    Poziom 10  

    Tak. Kable podmienialem inne dawalem i dalej to samo. Przez chwilę jakby był ping, nawet pingował z głównym Routerem ADSLowym ale pozniej znow to samo...

    0
  • #30 11 Sie 2013 19:51
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jak wygląda poziom sygnału z głównego routera? Choć DHCP i bez tego powinien nadawać dla urządzeń podłączonych. Może zrób reset do ustawień fabrycznych i ponownie skonfiguruj TP-linka?

    0