Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Scania R480 (wydmuchuje płyn przewodem powrotnym podczas dodawania gazu)

Paczy93 11 Sie 2013 16:16 2736 11
  • #1 11 Sie 2013 16:16
    Paczy93
    Poziom 6  

    Witam. Mam ogromny problem od ponad 7 mc. W scani r480 Podczas odpalonego silnika płyn chłodzenia delikatnie się unosi i opada (powtarzam delikatnie) gdy tylko doda się gazu wężem powrotnym wydmuchuje płyn do zbiorniczka w takim stopniu że poziom płynu tak wzrasta i szaleje że zapełnia się dużo większa cześć zbiorniczka niż powinna.
    Po zgaszeniu silnika słychać dziwne odgłosy takie "bulgotanie jakby woda wpływała do zlewu" i płyn po chwili opada. Po odkręceniu korka zbiorniczka nie ma ciśnienia.
    Rok temu robiona była głowica. Termostat wymieniony, chodniczki oleju itp itd. Kompresor sprawdzony. Półtora roku temu wymieniona była pompa wody. Czy spotkał się ktoś kiedyś z takim przypadkiem ? Czy to możliwe że łopatki w pompie wody tak się wyrobiły i wytarły i to się dzieje ? Proszę o pomoc.

    0 11
  • #3 11 Sie 2013 19:27
    Paczy93
    Poziom 6  

    Pompa wymieniana była w całości tamtą zabrali a dostałem nową. Cała kompletna, lecz mówię była ona robiona ok 1,5 roku temu. Robiona była także głowica w tym samym czasie.

    0
  • #4 11 Sie 2013 19:47
    szaman108
    Poziom 29  

    Maszyna z retarderem jak był napełniany układ chłodzenia od dołu czy przez zbiorniczek jeśli tak to było pompowane powietrze w celu odpowietrzenia.

    1
  • #5 11 Sie 2013 19:59
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe

    Nie chce mi się wierzyć żeby Scania przez 7 miesięcy się nie odpowietrzyła.

    0
  • #6 11 Sie 2013 20:05
    Paczy93
    Poziom 6  

    Dodam tyle że płynu nie ubywa.

    Moderowany przez serwisantscani1:

    Poprawiłem pisownię. Zwracam uwagę aby pisać posty bezbłędnie. Zdania zaczynamy z wielkiej litery a kończymy kropką, używamy również znaków przestankowych.

    0
  • #7 11 Sie 2013 20:09
    Paczy93
    Poziom 6  

    Przykładowo odkręcę korek zbiorniczka odpalę samochód nagrzeję go, on może chodzić 10min może 30 a może i pól dnia, a i dalej jak będzie się gazowało płyn skacze i przewód powrotny wywala ten płyn.

    0
  • #8 11 Sie 2013 20:34
    szaman108
    Poziom 29  

    No właśnie 7 miesięcy zapowietrzenia to nie realne.Miałem podobny przypadek stan płynu ok po dodaniu gazu zaciągało płyn zapalała się kontrolka poziomu powrót na wolne obroty i poziom powracał bez wypluwania.Jedyne co zaobserwowałem to przewód z prawej strony chłodnicy ten pomiędzy termostatem a chłodnicą ulegał zaciskaniu w momencie przegazówki,była to R164 czyli V8 z retarderem usterki nie naprawiłem klient był nie czasowy.

    0
  • #9 11 Sie 2013 21:06
    Paczy93
    Poziom 6  

    Sprawdzę po kolei w ukladzie wszystkie przewody. Jeżeli wszystko będzie dobrze niestety ale trzeba ponownie ściągać głowice.

    0
  • #10 11 Sie 2013 21:21
    kwantor
    Poziom 38  

    To może być powietrze z kompresora- pół roku jeździł taki przypadek- ciągłe bulgoty i przelewania.
    Obroty pompy przeganiały tą bańkę, potem ona znikała przez odpowietrzenie i tak w koło- wody nie ubywało.
    Podłacz czuły manometr do korka i zostaw zapalonyna pół godz. ciśnienie wzrośnie do 1~`bara, to to będzie to.
    Powodzenia.

    0
  • #11 11 Sie 2013 21:41
    Paczy93
    Poziom 6  

    To nie ja robiłem ale wiem ze odłączone byly przewody przy kompresorze i zostały złączone bez przejscia przez kompresor i mimo to stan poziomu płynu i bulgotanie daleej było.

    A co uważacie może to być wina pompy wody? Wyrobione łopatki i poprostu goni ten płyn?

    0
  • #12 11 Sie 2013 23:00
    szaman108
    Poziom 29  

    Zapodaj numer vin może coś sensownego się wykopie spróbować zawsze warto.

    1