Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Windows 7 - NIe chce współpracować z drukarką sieciową

suissman 12 Aug 2013 12:24 1545 2
    suissman
    Level 11  
    Witam.
    Zacznę może od tego, że nie bardzo wiem czy powinienem napisać tu, czy w sieciach, liczę jednak że w razie czego, moderator przerzuci to we właściwe miejsce. Problem dotyczy sprzętu Samsung NP300, z systemem windows 7 Home Premium. W pracy korzystam z sieci wifi, do której podłaczona jest drukarka HP Laserjet CM2320 MFP. Gdzieś od dwóch miesięcy zaczęły się moje problemy z drukowaniem dokumentów. Otóż, po każdym uruchomieniu (nie wznowieniu działania systemu) laptopa, mogę zrobić tylko jeden wydruk, gdy próbuję zaś wysłac na drukarkę następny, program z którego chcę wydrukować się zawiesza. Próbowałem już i z officea, i z FoxitReadera, z programu graficznego XnView jak i z outlooka. Za każdym razem jest ten sam efekt, tzn. program się zawiesza.
    Dodam że nie ma problemów z wydrukami, gdy podłączę się do jakiejkolwiek drukarki kablem usb.
    Dodam też, że początkowo myślałem iż to wina sterowników drukarki, lecz po ich przeinstalowaniu nic się nie zmieniło. Ciekawe jest też to, iż bez problemu korzystam z tej drukarki jako skanera, i tu mogę skanować bez ograniczeń.
    Może ktoś podpowie mi co mam sprawdzić, gdzie zajrzeć by ustalić przyczynę takiego stanu rzeczy?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • Helpful post
    diseasekowalski
    Level 35  
    Sterowniki do drukarki z płytki czy ze strony?

Ostatnio identyczny problem - taki sam laptop i drukarka - objawy podobne - nie dało się drukować po sieci. Problem rozwiązały sterowniki ze strony HP.

Proponuję spróbować też PCL5 lub PCL6.
    suissman
    Level 11  
    Dziękuję za podpowiedź. Spróbuję w takim razie ściągnąć ze strony HP stery i je przeinstalować. Pozdrawiam.

Dodano po 3 [godziny] 12 [minuty]:

Zgodnie z sugestią kolegi przeinstalowałem sterowniki korzystając z tych ze strony HP i drukarka na razie działa. Problem jak myślę był taki, że poprzednio instalowałem sterowniki przeznaczone do systemu Windows 7 Home Premium 64 bit (który to posiadam w laptopie), teraz natomiast użyłem sterownikó do wersji 32 bit.
    dziękuję i pozdrawiam.