Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW B5 tylne lewe drzwi - zaryglowany zamek.

Sołtys_Elbląga 12 Aug 2013 19:10 18480 10
    Sołtys_Elbląga
    Level 31  
    Tak jak inni, moduł po zalaniu. Zamek pracował dobrze, moduł, kable osuszone, zielone usunięte, czyli pełna profeska. Na krótko sprawdzałem kilkadziesiąt razy działanie zamka (czarno zielony i czarno niebieski) i otwierał i zamykał za każdym razem. Podłączyłem moduł (ten pod siedzeniem kierowcy), zamknąłem z kluczyka i już drzwi nie chcą się otworzyć. Na krótko zamek pracuje, zamyka i otwiera ale coś go blokuje bo ani od zewnątrz ani od wewnątrz nie idzie otworzyć. Nie widzę możliwości wyciągnąć go od środka, jeżeli ktoś się z tym spotkał proszę opisać jak otworzyć te drzwi bez wyginania blach albo jak odryglować ten zamek.

Na końcu dodam, że linka dobrze naciągnięta, siedzi zablokowana w trzpieniu, linka wewnętrzna również porusza mechanizmem. Wszystko pracuje tak samo jak prawe tylne po zaryglowaniu. Teraz tak, na każdy przewód na ślepo podawałem +12 i masę aby odryglować ale ni chu nie szło. Z drzwi wewnętrznych zamykamy raz, z pilota zamykamy i dodatkowo ryglujemy, wiecie o co chodzi. I szukam przewodów do odryglowania. Próbowałem nawet sposobów z passata B3 i B4, czyli dociskanie drzwi i ciąganie za klamkę, no nic, nic.

A i dodam, że moduł podał napięcie tylko raz, właśnie do zamknięcia. Na szrocie są 2 moduły na 99% zalane, w następnym tygodniu będę miał sprawny dopiero a klient nasz Pan i drzwi mają być otwarte.

Jak będzie trzeba ściągam prawy boczek i przeciągam kable do lewych drzwi aby odryglować.
  • Helpful post
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie zatrzasnąłeś przypadkiem czegoś w zamku?
    Sołtys_Elbląga
    Level 31  
    Błażej wrote:
    Nie zatrzasnąłeś przypadkiem czegoś w zamku?

Właśnie nie, robione to w "sterylnych warunkach". Zamknąłem drzwi, potem na krótko zielony z niebieskim (czarne w tle), zamykam, otwieram i potem otwieram drzwi i tak około 10 jak nie 15 razy, podłączam moduł, zamykam, otwieram i dziękuję, tylne drzwi zaryglowane, zamek tam zaskoczył 2 razy, jak w przypadku ryglowania.
  • Helpful post
    T5
    Admin of Cars group
    Jak mnie skleroza nie myli to masz w wiązce do tylnych drzwi przewody fioletowy i niebieski.Podajesz najpierw napięcie żeby odryglować i zamieniasz bieguny i otwierasz.
    Sołtys_Elbląga
    Level 31  
    Spróbuję tak jak piszesz, sam nie pamiętam co tam jest, dwa są czarne z niebieskim (u mnie szarym, inni na forum opisują go jako niebieski) i zielonym paskiem, reszta kabli zielona z różnymi kolorami pasków. Jak to nie pomoże to tak jak planowałem, przedłużę kable z prawych drzwi i pociągnę przewody do lewych do wiązki. Kto to widział 4 godziny się bawić i nie zrobić. Szmat nawsadzałem jeszcze, żeby z wykładziny woda dobrze wsiąkła.
    Sołtys_Elbląga
    Level 31  
    T5 wrote:
    Żółty z białym i żółty z czerwonym.

Ej, takich nie mam, są zielono kolorowe i 3 czarno kolorowe. Albo jakaś wersja indywidual albo nie wiem :D
  • Helpful post
    T5
    Admin of Cars group
    Mówimy o kablach w drzwiach czy kostce do drzwi.(Rok tego pudła też by się zdał)

Dodano po 6 [minuty]:

Zamotałem się.Nie wiem skąd mi się wzięły prawe tylne drzwi.
    Przednie prawe- Czarny z białym i czarny z niebieskim.
    Sołtys_Elbląga
    Level 31  
    T5 wrote:
    (Rok tego pudła też by się zdał)

1997 1.9 TDI 110 KM, ale chyba czipowany bo idzie jak 130 :D
    Ja piszę o kablach, które są już przy zamku. Ty o których piszesz? Bo dla mnie nie problem nawet wpiąć się przy module.
    T5 wrote:
    Zamotałem się.Nie wiem skąd mi się wzięły prawe tylne drzwi.

Znów się zamotałeś, chodzi o standardowo jak to w passatach o tylne lewe drzwi :D
    Sołtys_Elbląga
    Level 31  
    T5 wrote:

Te o których piszesz są od samego siłownika.
    VW B5 tylne lewe drzwi - zaryglowany zamek.
    Sołtys_Elbląga
    Level 31  
    Dobra, problem rozwiązany, podłączyłem się pod prawe tylne drzwi i zamek się odryglował a ja nadal poszukuje modułu komfortu, bo czwarty nie działa jak należy.. Dam wam wszystkim pomagajki bo zmarnowaliście czas na odpowiedziach dla mnie. Szczególne podziękowania dla kolegi T5 za schemat.