Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Espace III - Nie działają nawiewy, klimatyzacja

Marcin_ca1 13 Aug 2013 09:41 10158 5
  • #1
    Marcin_ca1
    Level 22  
    Witam.
    Pacjent Renault Espace III 98r.
    W samochodzie klima i nawiewy działało wszystko ładnie pięknie, aż pewnego razu, wsiadam do auta odpalam, włączam nawiew, a tu żadnej reakcji, nie działa tez żaden przycisk na lewym głównym panelu klimy.
    Wszystkie bezpieczniki te pod nogami pasażera i te pod maską sprawdzone.
    Gdzie szukać przyczyny, czyżby uszkodzeniu uległ panel klimatyzacji od kierowcy?

    Dziękuję i pozadrawiam.
  • #2
    bogdan1979
    Level 10  
    Witam, i co znalazłeś usterkę? od dzisiaj mam ten sam problem co ty....
  • #3
    Marcin_ca1
    Level 22  
    uszkodzony był sterownik klimatyzacji, czyli panel sterujący po lewej stronie.
  • #4
    KODA25
    Level 10  
    Witam wszystkich mam EIII z 2002r silnik 2,0 16v F4R z manualną klimą. Od paru dni rano dziwnie zachowuje się wentylacja, po włączeniu odparowania szyb dmuchawy ruszają na chwile i wyłączają się i tak co chwilę. Po przejechaniu paru km wszystko wraca do normy czyli dmuchawy działają bez przerw ale mam wrażenie że nie mają pełnej mocy. Przy nastawieniu w innej pozycji i regulacji mocy nadmuchu rośnie siła nawiewu z każdym stopniem ale tylko do pozycji piątej potem nic dalej się nie dzieje aż do końca skali, siła nadmuchu jest bez zmian, a czasem na końcu potrafią się wyłączyć. Stąd moje pytanie czy pomoże reset sterownika czy szukać innej przyczyny. Klapy działają słychać prace przy zmianie ustawienia i faktycznie kierunek nadmuchu się zmienia, są dobrze ustawione tak mi się wydaje, nie wiem tylko czy w ustawieniu na szyby powinno tez dmuchać na twarz. Jeżeli ktoś może pomóc będę wdzięczny.

    Dzisiaj zrobiłem reset ustawień klap i sterownik się zablokował migają diody 4,3,2 i nic nie działa, po pół godzinie zrobiłem twardy reset i wszystko wróciło do normy, mam wrażenie że dmuchawy nie mają pełnej wydajności ale na chwile obecną działa odszranianie i nie przerywa, zobaczymy jak zachowa się rano. W nastawieniu innej pozycji w 8 położeniu się nie wyłącza ale siła nadmuchu tak jak poprzednio rośnie do 5 a dalej nic się nie dzieje. Może ktoś zna przyczynę tego stanu rzeczy.

    I już po próbie rano dmuchawy działały bez problemu tylko chyba nie maja pełnej mocy, ale po paru km zaczęły przerywać i nie tylko w nastawie na odparowaniu ale też w normalnym ustawieniu powyżej 5 stopnia. Widzę ze problem zaczyna narastać dodatkowo piszę że obie dmuchawy działają jednakowo więc chyba nie po ich stronie leży przyczyna lecz w sterowaniu.

    Zastanawia mnie tez fakt dlaczego miękki reset (przyciski 2 i 4) czyli ustawienie klap blokuje mi sterownik a twardy reset (przyciski 1 i 3) przechodzi bez problemu. W twardym resecie słyszę przestawianie klap po zakończeniu zapala się dioda na przycisku nastawienia na twarz i dioda przy pokrętle temperatury przestaje migać czy tu należy szukać przyczyny tzn że coś z klapami jest nie tak.

    Dzisiaj zauważyłem że to przerywanie pracy dmuchaw dzieje się przy uruchomionym silniku. Przy wyłączonym nie przerywa. Pomierzyłem napięcie ładowania na aku i mam 13,6 w czasie pracy dmuchaw spada do 13,47 a w czasie przerw rośnie do 13,6. To że dmuchawy nie osiągają pełnej mocy występuje zarówno przy wyłączonym jak i uruchomionym silniku. Czy poziom ładowania może mieć wpływ na taką sytuację.
  • #5
    ali57
    Level 13  
    Witam
    Napisz co było przyczyną.
    Miałem podobnie, przyczyną było przegrzanie wtyczki przy rezystorze, po włączeniu na 8 gdy chciałem przewietrzyć nawiew padł..
  • #6
    KODA25
    Level 10  
    Był przegrzany rezystor i wytopiona wtyczka przy nim. Udało mi się kupić z używki rezystor i kompletną wiązkę i działa bez zarzutu.