Witam
Ostatnio postanowiłem sporządzić rozpływ mocy dla sieci SN, do której przyłączona jest elektrownia wodna z generatorem asynchronicznym o mocy
P≈150 kW. Elektrownia ta pracuje na napięciu niskim lecz jest podłączona bezpośrednio do rozdzielni nn w stacji 15/0,4 kV.
Moc czynna przepływa przez transformator od uzwojenia wtórnego (do którego podłączony jest generator) do uzwojenia pierwotnego i dalej jest wyprowadzana bezpośrednio do sieci kablowej 15 kV. Chciałem obliczyć z uwzględnieniem strat mocy na transformacji ile dokładnie mocy czynnej zostaje "na czysto" wprowadzone do sieci.
Moje pytanie brzmi czy sposób obliczeń, który przyjąłem jest odpowiedni ?
Dołączam do tego pytania zdjęcie kartki z obliczeniami oraz planem sieci
.
ΔPcu1- straty mocy w uzwojeniu wtórnym
ΔPcu2- straty mocy w uzwojeniu pierwotnym
ΔPcu prim- straty mocy w jednej fazie transformatora
ΔPcu- całkowite straty mocy czynnej
R1- rezystancja jednej fazy uzw. wtórnego
R2- rezystancja jednej fazy uzw. pierwotnego
Xs1- reaktancja jednej fazy uzw wtórnego
Xprims2- reaktancja jednej fazy uzwojenia pierwotnego.
Serdecznie dziękuję za zainteresowanie, pozdrawiam

Ostatnio postanowiłem sporządzić rozpływ mocy dla sieci SN, do której przyłączona jest elektrownia wodna z generatorem asynchronicznym o mocy
P≈150 kW. Elektrownia ta pracuje na napięciu niskim lecz jest podłączona bezpośrednio do rozdzielni nn w stacji 15/0,4 kV.
Moc czynna przepływa przez transformator od uzwojenia wtórnego (do którego podłączony jest generator) do uzwojenia pierwotnego i dalej jest wyprowadzana bezpośrednio do sieci kablowej 15 kV. Chciałem obliczyć z uwzględnieniem strat mocy na transformacji ile dokładnie mocy czynnej zostaje "na czysto" wprowadzone do sieci.
Moje pytanie brzmi czy sposób obliczeń, który przyjąłem jest odpowiedni ?
Dołączam do tego pytania zdjęcie kartki z obliczeniami oraz planem sieci

ΔPcu1- straty mocy w uzwojeniu wtórnym
ΔPcu2- straty mocy w uzwojeniu pierwotnym
ΔPcu prim- straty mocy w jednej fazie transformatora
ΔPcu- całkowite straty mocy czynnej
R1- rezystancja jednej fazy uzw. wtórnego
R2- rezystancja jednej fazy uzw. pierwotnego
Xs1- reaktancja jednej fazy uzw wtórnego
Xprims2- reaktancja jednej fazy uzwojenia pierwotnego.
Serdecznie dziękuję za zainteresowanie, pozdrawiam