Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mondeo mk3 2.0 tddi - Auto nie odpala

darun271 14 Aug 2013 19:43 4662 3
    darun271
    Level 10  
    Witam wszystkich mam takie pytanie, nie tak dawno wymieniłem alternator przy autku, ponieważ nie wiedziałem na początku o co chodzi bo ze starego alternatora wydobywał się zapach topionego plastiku, odpiąłem akumulator od klem, po ponownym podłączeniu auto nie chciało odpalić, czyli po przekręceniu stacyjki kontrolki nie gasły, ale za to stan licznika i termometr ginęły, albo zamiast tego na wyświetlaczu zegarów były kreski. Teraz po wymianie alternatora wracałem do domu i samochód mi zgasł i objawy się powtórzyły samochód nie kręci kontrolki świecą a na wyświetlaczu tylko kreski, kilka razy odpinałem akumulator i nic się nie zmienia proszę o pomoc czy to wina jakiegoś błędu czy raczej jakaś odcinka :cry:

Dodano po 49 [minuty]:

zaobserwowałem jeszcze jedną rzecz przez chwilę udało mi się przekręcić kluczyk i odziwo na wyświetlaczu pokazła się temperatura -40 stopni (mamy sierpień) i po ty wskoczyła normalna temperatura ale już kontrolka od świec żarowych cały czas miga i nie gaśnie, dodam że wszystkie bezpieczniki sprawdziłem
    bzorekak
    Level 13  
    najlepiej to podpięć pod kompa to wtedy będzie wiadomo co się dzieje czy to wina jakiś zabezpieczeń czy mechaniczna
    viberti
    Level 10  
    Czy jesteś pewien ,że masz ładowanie ?
    Może wystarczyło by sprawdzić czy alternator jest sprawny
    darun271
    Level 10  
    Już wiem jaka była przyczyna, w sterowniku silnika powstało kilka zimnych lutów i to powodowało liczne błędy jak i blokada immo, a alternator kupiłem nowy oryginalny Forda 542 pln. Pytałem elektronika czy to przez alternator to wszystko się stało, ale on stwierdził że to po prostu zbieg okoliczności, że padł mi sterownik. temat zamknięty pozdrawiam.Ps łączny koszt naprawy 702zł.