Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TP-link TD-W8951ND Rozłącza - Rozłącza router gdy łączy się z wifi

exio 14 Sie 2013 19:40 12252 12
  • #1 14 Sie 2013 19:40
    exio
    Poziom 9  

    Witam

    Mam router TP-link TD-W8951ND i jest z nim mały problem bo rozłącza. Mam neostradę 20 mb (w praktyce 16) wcześniej działało wszystko elegancko pod liveboxem ale teraz przedłużyłem umowę i zrezygnowałem z liveboxa i w zamian dostałem tego tp linka. Przez 3 dni od podłączenia wszystko ładnie śmigało ale po tych 3 dniach zaczął rozłączać router. Dzwoniłem do neostrady kazali reklamować router w tp linku bo po ich stronie wszystko gra. Jak podłączam liveboxa (którego muszę oddać do 2 tyg od podpisania umowy) to wszystko śmiga elegancko a pod tp linkiem rozłącza. Zauważyłem też, że rozłącza tylko wtedy jak siostra wbija na laptopa. Mam podłączonego go pod PC kablem i na WIFI pod laptopem. I ewidentnie jak wbijam na laptopa to rozłącza, gdy siedzę sam na kablu jest wszystko ok. Co to może być? Gdy się rozłącza zapalają się wszystkie diody czyli ADSL, LAN, WIFI i te 4 od tych portów z tyłu, później gasną i zaczyna załączać powoli. W momencie gdy laptop łapie połączenie na WIFI dioda od WIFI zaczyna migotać a gdy je złapie po chwili rozłącza.

    Proszę o jakąś radę co mam z tym zrobić czy to wina routera i musze reklamować czy jakoś coś się da z tym zrobić?

    0 12
  • #2 14 Sie 2013 20:27
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet

    Wygląda na uszkodzenie routera.
    reklamuj go.

    1
  • #3 14 Sie 2013 20:54
    dinos83
    Poziom 33  

    Wklej - Status > Informacje i Dziennik
    Router sam konfigurowałeś? Zaktualizuj firmware, przywróć ustawienia fabryczne i jeszcze raz skonfiguruj.
    Ustawienia interfejsu > Internet > zaznacz ciągłe połączenie
    Ustawienia interfejsu > Bezprzewodowe
    Kanał: przez inSSIDer wybierz najmniej użytkowany
    Wyłącz WPS
    Uwierzytelnianie: WPA/WPA2 PSK
    Szyfrowanie: AES
    Hasło: 12 znakowe, nie słownikowe
    Jaką kartę bezprzewodową posiadasz, podaj model, silę sygnału w RSSI. Jak się router zachowuje z innymi urządzeniami bezprzewodowymi.

    2
  • #4 15 Sie 2013 12:45
    exio
    Poziom 9  

    TP-link TD-W8951ND Rozłącza - Rozłącza router gdy łączy się z wifi

    1/1/2000 0:1:8> Accept() fail
    1/1/2000 0:1:8> netMakeChannDial: err=-3000 rn_p=805587a0
    1/1/2000 0:1:13> Last errorlog repeat 30 Times
    1/1/2000 0:1:14> netMakeChannDial: err=-3000 rn_p=805587a0
    1/1/2000 0:1:14> Last errorlog repeat 2 Times
    1/1/2000 0:1:14> netMakeChannDial: err=-3000 rn_p=805587a0
    1/1/2000 0:1:15> Last errorlog repeat 5 Times
    1/1/2000 0:1:17> netMakeChannDial: err=-3000 rn_p=805587a0
    1/1/2000 0:1:39> Last errorlog repeat 8 Times
    1/1/2000 0:1:39> sending request to NTP server(66)
    1/1/2000 0:1:41> dynDNSOrgLogin:Error = -8, retCode
    1/1/2000 0:1:59> Connect() to NTP server fail
    1/1/2000 0:1:59> adjTimeTask fail: id = 1, ip = c0052928
    1/1/2000 0:1:59> sending request to NTP server(7a)
    1/1/2000 0:1:59> received from NTP server(7a)
    8/15/2013 10:27:23> Adjust time to 520cad0b
    8/15/2013 10:27:23> adjtime task pause 1 day

    1/1/2000 0:1:40> Quick bridge not allow multi-channel
    1/1/2000 0:1:40> bridge only stop
    1/1/2000 0:1:40> SNMP TRAP 3: link up
    1/1/2000 0:1:40> Quick bridge not allow multi-channel
    1/1/2000 0:1:40> bridge only stop
    1/1/2000 0:1:40> SNMP TRAP 3: link up
    1/1/2000 0:1:40> netMakeChannDial: err=-3000 rn_p=805587a0
    1/1/2000 0:1:40> Last errorlog repeat 2 Times
    1/1/2000 0:1:40> ppp_ready: ch:80577548, iface:804f8190
    1/1/2000 0:1:40> netMakeChannDial: err=-3000 rn_p=805587a0
    1/1/2000 0:1:41> SNMP TRAP 3: link up
    1/1/2000 0:1:41> Accept() fail
    1/1/2000 0:1:41> Accept() fail
    1/1/2000 0:1:41> netMakeChannDial: err=-3000 rn_p=805587a0
    1/1/2000 0:2:9> Last errorlog repeat 50 Times
    1/1/2000 0:2:9> sending request to NTP server(84)
    1/1/2000 0:2:9> received from NTP server(84)
    8/15/2013 10:55:15> Adjust time to 520cb393
    8/15/2013 10:55:15> adjtime task pause 1 day
    8/15/2013 10:55:20> dynDNSOrgLogin:Error = -8, retCode

    8/15/2013 10:58:31> bridge only stop
    8/15/2013 10:58:31> SNMP TRAP 3: link up
    8/15/2013 10:58:31> ppp_ready: ch:80577548, iface:804f9a08
    8/15/2013 10:58:32> SNMP TRAP 3: link up
    8/15/2013 10:58:32> Accept() fail
    8/15/2013 10:58:32> Accept() fail
    8/15/2013 10:58:35> dynDNSOrgLogin:Error = -8, retCode
    8/15/2013 10:58:38> netMakeChannDial: err=-3000 rn_p=805587a0
    8/15/2013 10:58:58> Last errorlog repeat 5 Times
    8/15/2013 10:58:59> netMakeChannDial: err=-3000 rn_p=805587a0
    8/15/2013 10:59:43> Last errorlog repeat 41 Times
    8/15/2013 11:0:30> netMakeChannDial: err=-3000 rn_p=805587a0
    8/15/2013 11:0:33> Last errorlog repeat 2 Times
    8/15/2013 11:0:47> netMakeChannDial: err=-3000 rn_p=805587a0
    8/15/2013 11:0:49> Last errorlog repeat 2 Times

    Router sam konfigurowałem, ustawienia fabryczne były przywracane ale dalej to samo. Resztę pozaznaczałem tak jak powiedziałeś ale dalej to samo.

    Karta sieciowa to chyba INTEL(R) PRO/Wireless 3945ABG. Z innymi urządzeniami bezprzewodowymi jest to samo. Mam fona z androidem 4.0.4 i też rozłącza. Zauważyłem, że rozłącza w momencie jak powiedzmy wchodzę na fonie na przeglądarkę internetową bo jeżeli się tylko połączy i nic nie robię to nie rozłącza. Na laptopie to samo.

    0
  • #5 15 Sie 2013 15:22
    dinos83
    Poziom 33  

    Ustawienia interfejsu > Internet > zostaw aktywne PVC0, resztę zrób nieaktywne.
    Zmień uwierzytelnianie na mieszane WPA/WPA2 PSK lub WPA PSK, szyfrowanie przetestuj AES i TKIP. Dla testu wyłącz uwierzytelnianie i sprawdź czy się normalnie połączą urządzenia. Zobacz firmware 120918.

    0
  • #6 15 Sie 2013 16:01
    exio
    Poziom 9  

    Gdy zostawiłem aktywne tylko PVC0 nie było w ogóle internetu ale urządzenia łączyły się z routerem. Uwierzytelnianie zmieniałem na wszystkie możliwe i szyfrowania też ale to samo czyli dalej wywala jak chce się podłączyć urządzeniem pod WIFI (przy włączonym PVC0 bo przy wyłączonym nie ma neta w ogóle). Firmware 120918 wgrywałem i też to samo.

    0
  • #7 15 Sie 2013 16:05
    dinos83
    Poziom 33  

    Filtracja MAC wyłączona?

    0
  • #8 15 Sie 2013 16:08
    exio
    Poziom 9  

    Tam gdzie jest MAC to wszędzie jest wyłączone lub nieaktywne

    1
  • #9 19 Lis 2013 20:13
    gnz2
    Poziom 2  

    Witam, mam ten sam problem z takim routerem. Czy ktoś zna przyczynę? Przez 2 dni na telefonach wi-fi działało a teraz rozłącza. Windows XP SP3 , karta Realtek PCle GBE Family Controller (sterownik 5.764.702.2010, chyba najnowszy) net z NETII 4 MB/s. Router kupiony w sobotę, przedtem był modem Speedtouch. Proszę o info, jeśli ktoś się zainteresuje to podam więcej szczegółów.

    0
  • #10 19 Lis 2013 20:23
    exio
    Poziom 9  

    Męczę się z tym problemem do dzisiaj można powiedzieć. Odesłałem go do panów z Ramsatu naszego szanownego podwykonawcy Orange, żądając zwrotu pieniędzy. Te kiepy wysłały go gdzieś do Warszawy do jakiegoś Regenersis czy coś i dostałem taką odpowiedź od panów:

    Cytat:
    Informujemy, że Regenersis (Warsaw) Sp z o.o. jest Autoryzowanym Centrum Serwisowym urządzeń Nokia, HTC, Samsung (telefony komórkowe i laptopy), iPhone zakupionych w Polsce w sieci Orange, T-mobile i PLAY oraz modemów Huawei operatorów Orange, Plus.
    Urządzenie, które otrzymaliśmy nie należy do żadnego z producentów/operatorów. W związku z powyższym odsyłamy urządzenie bez obsługi. Prosimy o podanie danych do faktury za transport.


    I chcą za nienaprawiony sprzęt 44 zł zwrotu za przesyłki. Po paru telefonach do Ramsatu do Krakowa na szanownej ulicy Łagiewnickiej 33a w końcu udało się coś wskórać i mam wysłać jakieś oświadczenie, że odstępuję od umowy dodatkowego akcesorium i mają mi zwrócić pieniądze. Jak widzicie temat założyłem 14 sierpnia a jest 19 listopad i dalej "oryndz" z ramsatem w Krakowie lecą w kulki.

    W każdym razie jeżeli masz to samo co ja to jest to wina sprzętu i nic nie zrobisz musisz reklamować. Obyś nie czekał tak długo jak ja.

    0
  • #11 19 Lis 2013 21:21
    gnz2
    Poziom 2  

    Dzięki za szybkie info. Swoją drogą masz cierpliwość, tyle czasu...Ja kupiłem w sobotę i już mnie nerwy biorą, dwa dni działał poprawnie. Nawet ten przycisk do resetowania z tyłu nie działa. I jest dokładnie tak jak opisywałeś, połączenie wi-fi jest ale jak wejdę na stronę w telefonie to net rozłączony i na fonie i na PC. Sądziłem, że może zasilacz za słaby, że o różnych konfiguracjach routera nie wspomnę, dziś przywracałem go do fabrycznych ustawień z 50 razy. Jeszcze raz dziękuję, pozdrawiam

    0
  • #12 07 Gru 2013 13:17
    piotrus196
    Poziom 9  

    Problem polega na wadliwej wersji router'ów. W ciągu jednego dnia testowałem trzy takie modele ver.5, co sie okazało. Jeśli korzystamy po LANie to śmiga jak ta lala. Przy próbie podłączenia po wi-fi router się restartuje, do tego diody są przyćmione i zwiecha. Jest to wada fabryczna całej partii TP-linków. Polecam kupowanie dobrych marek sprzętu.

    0
  • #13 16 Gru 2013 21:17
    Jericho24
    Poziom 18  

    Mam TP WR841N v.7 i zawieszanie sie WiFi to standard. Czasem wytrzyma 3 dni, a czasami reset 3 razy w ciągu paru godzin trzeba zrobić.
    Aktualizacja do najnowszego dostępnego softu nic nie dała.

    Jedyne rozwiązanie jakie widze, to zastąpienie tego badziewia czymś innym.

    0
  Szukaj w 5mln produktów