Witam. Niedawno kupiłem sobie nowy telefon Sony Xperia J. Na starym telefonie mam ponad 400 kontaktów i chciałem je skopiować na nowy ale moja karta SIM przyjmuję tylko 200 z kawałkiem. Wyświetlił mi się również komunikat, żeby przesłać przez komputer ale ja nie bardzo wiem jak. Mógłby mi ktoś pomóc ?
Przegrywasz wszystkie kontakty z karty SIM na pamięć nowego telefonu. Kasujesz wszystko z karty SIM. Kopiujesz ze starego telefonu resztę kontaktów na kartę SIM i przekładasz ją do nowego telefonu i przenosisz kontakty na pamięć wewnętrzną telefonu.
Przenoszenie kontaktów w ten sposób jest jak przerzucanie ich łopatą, ale to dobry i sprawdzony sposób
Było trzeba kupić jakiś HTC , mają one wbudowaną aplikację do ściągania danych z wszystkich popularniejszych modeli przez bluetooth. A tak wiele zależy od tego z jakiego modelu chcesz ściągnąć kontakty.
1) Sprawdź czy stary telefon ma opcje exportu lub kopii zapasowej kontaktów. Jeśli tak i robi to w postaci pliku .vcf lub .csv. to taki plik można zaimortować do telefonu z androidem, wystarczy znaleźć w markecie odpowiednią aplikacje.
2) Sprawdż czy twój telefon obsługuje program My Phone Explorer. Jeśli tak to podłączasz go do PC, synchronizujesz kontakty, podłączasz nowy telefon i importujesz.
3) MS Outlook. Jeśli nie obsługuje programu wyżej to może ma możliwość synchronizacji z Outlookiem. Kontakty z outlooka można wyeksportować jako plik .csv, a tn już dość łatwo zaimportować do androida.
4) Niektóre telefony mają możliwość zsynchronizowania kontaktów przez konto google. Zakładasz konto na gmailu, łączysz się z netem, logujesz na koncie, synchronizujesz kontakty i póżniej możesz je zaimportować do dowolnego telefonu z androidem. Zaleta jest taka że kontakty tam zostają aż do skasowania - jeśli np. zgubisz telefon to nie stracisz ich.