Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radiola Polonez - Próba uruchomienia i sprawdzenia

15 Sie 2013 19:46 3345 5
  • Poziom 2  
    Witam,

    mam radiolę Polonez. Ostatnio ją dostałem i była bez tylnej zaślepki więc nie wiem nawet z którego jest roku. W załącznikach wysyłam prawdziwe zdjęcia MOJEJ radioli

    Tutaj macie o niej info :

    telemuzeum.uke.gov.pl/kolekcjonerzy-i-kolekcje/piotr-nitecki/pierwsza-polska-radiola-polonez-1956-570.html
    oldradio.pl/ karta_odb.php?nrmod=9

    (trzeba usunąć spacje)




    Radiola Polonez - Próba uruchomienia i sprawdzenia Radiola Polonez - Próba uruchomienia i sprawdzenia Radiola Polonez - Próba uruchomienia i sprawdzenia Radiola Polonez - Próba uruchomienia i sprawdzenia Radiola Polonez - Próba uruchomienia i sprawdzenia Radiola Polonez - Próba uruchomienia i sprawdzenia Radiola Polonez - Próba uruchomienia i sprawdzenia

    Więc dziś je wyciągnąłem i mam zamiar doprowadzić je do stanu używalności.

    Są tam dwa pokrętła. Nie wiem nawet jak sprawdzić czy gra. Wiem, że np. Jedynka nadaje jeszcze na 225 KHz. Czy potrzebna jest zewnętrzna antena ?
    Z tyłu są dwa wyjścia jedno pewnie antenowe, a drugie chyba uziemienie, więc czy muszę podłączać uziemienie żeby grało? Jak je w ogóle ustawić na te fale długie ? Mam nadzieję, że ktoś ma taki odbiornik lub zna się na nim i będzie w stanie mi pomóc. Z góry dziękuję i czekam na odpowiedzi.

    Pozdrawiam,
    Mateusz
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 38  
    To radiola na bazie radia "Mazur" z gramofonem elektrycznym GE 56. Tu Link do schematu bez gramofonu.
    mateusz55523 napisał:
    Są tam dwa pokrętła.
    Lewe siła głosu z włącznikiem, prawe wewnętrzne zmiana zakresu fale długie - średnie - krótkie - gramofon, prawe zewnętrzna strojenie.
    mateusz55523 napisał:
    Nie wiem nawet jak sprawdzić czy gra.
    Włączając do sieci i przekręcając włącznik, ale zanim to zrobisz warto sprawdzić ogólny stan techniczny pod kontem zwarć, przebić w tym kondensatorów, stan izolacji na przewodach, stan bezpiecznika itp. Radio nie używane przez lata więc nie wiadomo co może się zdarzyć po włączeniu do sieci 230V. Dopiero po oględzinach i sprawdzeniu można myśleć o włączeniu. W radiu występują wysokie napięcia prądu zmiennego i stałego niebezpieczne dla życia.
    mateusz55523 napisał:
    Czy potrzebna jest zewnętrzna antena ?
    Tak, bez anteny radio nie będzie odbierać.
    mateusz55523 napisał:
    Z tyłu są dwa wyjścia jedno pewnie antenowe, a drugie chyba uziemienie, więc czy muszę podłączać uziemienie żeby grało?
    Bez uziemienia będzie odbierało, po podłączeniu anteny, ale ze względu na nieznany stan techniczny powinno się je uziemić.
    mateusz55523 napisał:
    Jak je w ogóle ustawić na te fale długie ?
    Bez obrazy, ale skoro nie wiesz nawet jak ustawić fale przełącznikiem zakresów a stacje strojeniem, to jak chcesz je próbować uruchomić.
  • Poziom 2  
    Wielkie dzięki za odpowiedź.
    Z tym ustawianiem długich fal to po prostu źle się wyraziłem, chodziło mi o to, którym pokrętłem się to robi. Czyli w lewym pokrętle nie ma wewnętrznego ? Tylko potencjometr (głośność) jednocześnie jest włącznikiem ? Obejrzałem je i po włączeniu buczy, a jeżeli chodzi o gramofon to kręci na wszystkich trzech prędkościach (ale w gramofonie i tak nie ma igły).
  • Poziom 38  
    mateusz55523 napisał:
    Czyli w lewym pokrętle nie ma wewnętrznego ?
    Poprawka - na lewym wewnętrznym jest potencjometr siły głosu z wyłącznikiem, jak się pewnie zorientowałeś, na lewym zewnętrznym może być jeszcze zmieniana skokowo barwa dźwięku.
    mateusz55523 napisał:
    Tylko potencjometr (głośność) jednocześnie jest włącznikiem ?
    Dokładnie, lewa wewnętrzna gałka.
    mateusz55523 napisał:
    Obejrzałem je i po włączeniu buczy, a jeżeli chodzi o gramofon to kręci na wszystkich trzech prędkościach (ale w gramofonie i tak nie ma igły).
    Buczenie - przydźwięk sieci (brum sieciowy) może być spowodowany usterkami kondensatora filtru sieciowego (podwójny w jednej obudowie) 2x32µF, ten w aluminiowej obudowie za lampą ECH21, która jest pomiędzy kubkami ekranującymi filtry p.cz. Pierwszy powód to zły styk obudowy kondensatora z masą - korozja, trzeba odlutować podłączenia od końcówek pamiętając co było podłączone, odkręcić nakrętkę od spodu, wyjąć, oczyścić dokładnie obudowę w miejscu styku z chassis i tak samo oczyścić chassis. Przed powtórnym montażem mocno go docisnąć do chassis i pokręcić parę razy w jedną i drugą stronę, aby po dokręceniu dokładnie przylegał. Powód drugi utrata pojemności kondensatorów, wyschnięcie lub rozformowanie (stawiam na wyschnięcie jeśli oczyszczenie nie przyniesie skutku), należy wymienić taki sam o pojemności 2x32µ/350V, czasem można jeszcze dostać u kogoś ze starych zapasów, lub na podobny 2x50µ/350V. Po uporaniu się z przydźwiękiem można przystąpić do kolejnych czynności. Ale to będzie zależało od innych wad jeśli wystąpią. Jeżeli nie uda Ci się uzupełnić gałki od zmiany zakresów, to możesz kleszczykami pokręcać przełącznik zakresów. Po ustawieniu w lewym skrajnym położeniu będą włączone fale długie, w prawo od tego położenia średnie, dalej krótkie i adapter w prawym skrajnym. Pokręcanie gałką stronienia powinno obracać wskazówkę i rotory podwójnego kondensatora strojeniowego, na jego ośce jest duże kółko z linką.
  • Poziom 2  
    Dzięki wielkie. Widzę, że tylko ty jesteś w stanie mi pomóc. Te fale przełączałem właśnie kombinerkami. Zabieram się za ten kondensator filtra sieciowego. A co z tą anteną ? Bo mówiłeś, że bez niej i tak nie będzie grało. Może być zwykły przewód głośnikowy miedziany włożony tam ?
  • Poziom 38  
    Nie tyko ja jestem w stanie Ci pomóc, znalazły by się i może znajdą się i inne osoby, ale pewnie nie nabrały jeszcze ochoty na pomoc.
    mateusz55523 napisał:
    A co z tą anteną ? Bo mówiłeś, że bez niej i tak nie będzie grało. Może być zwykły przewód głośnikowy miedziany włożony tam ?
    Może być przewód głośnikowy lub dowolny inny. Parę metrów rozciągniętego, nawet w pomieszczeniu, wystarczy żeby odbierało fale na wszystkich zakresach. Oczywiście na takiej prowizorycznej antenie nie spodziewaj się rewelacyjnego odbioru. Mogą wystąpić zakłócenia od różnych urządzeń zasilanych z sieci, nie ma tu znaczenia wiek danego odbiornika AM, bo taki to już urok urządzeń z modulacją AM że wraz z sygnałem odbierają różnego rodzaju zakłócenia. Przykładem może być nawet radiotelefon CB, w który w mniejszym lub większym stopniu takie zakłócenia podczas odbioru występują.

    Zapomniałem dodać że brum sieciowy spowodowany problemami z kondensatorem filtru sieciowego występuje również wtedy gdy regulacja głośności ustawiona jest na "0" w lewym skrajnym położeniu. Jeśli odbiornik był by sprawny brum z takim ustawieniem głośności powinien być ledwo słyszalny. Brum może też być w większym lub mniejszym stopniu podwyższony w przypadku przeciążenia zasilacza anodowego zbyt dużym prądem płynącym w obwodach anodowych, zwłaszcza wtedy gdy przez lampę wzmacniacza głośnikowego (EBL21) płynie nadmierny prąd. Wtedy brum wzmaga się wraz z rozgrzewaniem się katody lampy głośnikowej. Jeśli po zabiegach związanych z kondensatorem nie nastąpi radykalne zmniejszenie brumu trzeba sprawdzić prąd płynący przez lampę lub napięcie na anodzie lampy, które będzie tym niższe, niż podane na schemacie, im większy będzie prąd anodowy lampy. Napięcia i prądy lamp masz podane na schemacie z linku na stronie "Stare Radio". Do napięć trzeba dodać ~4,54% gdyż obecnie mamy napięcie w sieci energetycznej 230V.