Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Candy CTG 125 - Po odpompowaniu nie wiruje i nie pobiera wody do płukania

KsiegowyMafii 17 Sie 2013 23:16 1737 1
  • #1 17 Sie 2013 23:16
    KsiegowyMafii
    Poziom 11  

    Czyli zmagań ciąg dalszy/1,5 roku wstecz wymieniane łożyska i wstawiłem nowe mikroswitche na górnym panelu od włącznika i wirowania, poprawiając też luty/:

    1. Przerwa na grzałce zdiagnozowana po alarmie szanownej małżonki, że coś śmierdzi z pralki i ogólnie brudne pranie wychodzi.
    - wlałem gorącą wodę i butelkę octu 0.7l:) i włączyłem pranie w celu odkamienienia i przygotowania do montażu nowej grzałki
    - grzałka wymieniona/wstawiona(oryginał miał 1950W), wstawiłem 2000 z bezpiecznikiem/zapewne wbudowany jest/ i co mnie bardzo ucieszyło polskiej produkcji SELFA 02.846Z 230V 2000W=32 PLN
    - akcję z octem powtórzyłem, tym razem z grzaniem grzałki
    2. Jakież było moje zdziwienie gdy program 32" się skończył /migała dioda "plamy"/ ale wedle relacji małżonki pranie się kończyło w ten sposób wielokrotnie wcześniej. Przyjrzałem się ręcznikom i nie zostały wypłukane.Potwierdziło to kolejne odpalenie pralki i słuchanie czy pralka pobiera wodę na płukanie i czy potem wiruje. Nic takiego nie miało miejsca. Pierwsze 20 minut to kręcenie bębna prawo/lewo a potem odpompowanie i próby rozpoczęcia wirowania=5 w czasie kolejnych 25 minut
    3. Drożność odpływu od zbiornika do pompy i od pompy do wylewu=czysto=nie miałem co robić
    - hydrostat=dmuchając klik, przestając dmuchać klik czyli ok, otworzyłem go=idealna czystość, zmierzone miernikiem ON/OFF=ok, dmuchnąłem w ten wężyk przezroczysty w drugą stronę/gdzieś to tam idzie w zakamarki pralki/ i żadnej blokady, mogłem dmuchać długo...
    - dmuchając w wąż odpływu przy otwartym filtrze wyskoczyła resztka wody=szklanka/dwie.../fuj.../
    -NTC wymontowałem oczyściłem, rzeczywiście ok 20 kOM i podgrzewając zmniejsza się...
    4. Kolejna próba programu 32" i efekt po ok 20 minutach/kilka ręczników załadowane/po wypompowaniu nie wiruje i nie pobiera wody, program kończy się po ok 45 minutach z miganiem diody "plamy"
    5. Dobrałem się do modułu, w ciemno wymieniłem 2 kondensatory na 400V, 2X2,2 mikro, triaka BTB 16 600BW, triaki o oznaczeniach T4 0560 produkcji ST=2sztuki, wstawiłem 2xBT 136, poprawiłem trochę lutów od przekaźników m.in.
    6. Odpaliłem pustą pralkę z programem 32" czuwając przy niej. Program skończył się po ok 35 min z wszystkimi opcjami!
    7. Po załadunku 3 większych ręczników i jakichś drobnych pierdół w/w program wykonał wszystkie opcje=48minut!Sukces....ale...
    8. Właśnie to ale...., na początku prania szarpnęło pralką aż się przesunęła lekko ale słychać było...., potem już wszystko przebiegało standardowo...., profilaktycznie wcześniej ustawiłem obroty na 400, po kolejnych próbach dam znać... /wypoziomowana jest..../
    9. Na module są tam też triaki oznaczone ZO103, mam ZO107 ale nie miałem pewności co do ich wstawiania....Proszę o info czy to koniec tragedii i powinno być już ok czy może się jeszcze coś zdarzyć/coś sprawdzić...

    0 1
  • #2 18 Sie 2013 02:56
    peter falk
    Specjalista AGD

    KsiegowyMafii napisał:
    Proszę o info czy to koniec tragedii

    Tego nikt nie zagwarantuje - ja myślę, że to koniec.
    KsiegowyMafii napisał:
    wymieniłem 2 kondensatory na 400V, 2X2,2 mikro

    Prawdopodobnie one były przyczyną awarii, a triaki raczej niepotrzebnie "postawiłeś" nowe.
    KsiegowyMafii napisał:
    na początku prania szarpnęło pralką aż się przesunęła lekko ale słychać było...., potem już wszystko przebiegało standardowo....,

    Coś załapało na drodze tacho silnika - moduł.
    KsiegowyMafii napisał:
    ZO103, mam ZO107 ale nie miałem pewności co do ich wstawiania.

    Zostaw je w spokoju :) .

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo