Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nietypowy przypadek Netgear CG3101D blokowanie internetu

marcino32 19 Aug 2013 11:39 1056 3
    marcino32
    Level 10  
    Witam
    Zacznę może po kolei:
    Posiadam ruter Netgear CG3101D oraz szerokopasmowy internet.
    Wszystko działa bez zarzutu, jednak internet udostępniam koledze przez WIFI

Specifications:
    Model: SK-8TN
    Chipset: Ralink 3070
    Antenna: 20dbi directional
    Frequency Range: 2.4GHz
    Interface: USB
    Wifi: IEEE802.11b/g/n (150Mbps)
    Support OS: Windows98SE/ME/2000/XP32/XP64/Vista32/Vista64/win7 Mac
    Item size: 21 * 18 * 4.5cm
    Item weight: 486g
    Package size: 33 * 18.5 * 15cm
    Package weight: 801g

mieszkanie kolegi jest jakieś 100 m od rutera internet działa dobrze (YouTube itp) zasieg pokazuje 2-3 kreski

ponieważ kolega wynajmuje mieszkanie z kimś innym ( i tu zaczyna sie mój problem ) ten ktoś bez skrupułów podczas nieobecności kolegi korzysta z internetu - wpina antenę USB do swojego laptopa i korzysta z internetu.

Wydaje mi się, że blokada adresu MAC nic nie da, bo zablokuje internet na antenie usb i kolega też nie będzie miał.

Czy jest jakiś sposób na blokadę tylko tego komputera, ponieważ zmiana hasła nic nie daje.
    piterus99
    Level 43  
    Masz rację - po MACu wytniesz ich obu.
    Natomiast klucz do sieci (WPA2 w szczególności) bardzo by tu pomógł - jedynie jego znajomość umożliwia podłączenie się do sieci.
    Jeśli kolega udostępnia klucz swojemu współlokatorowi, raczej niewiele możesz zrobić poza odcięciem ich obu, skoro nie chce dostosować się do zasad.
    marcino32
    Level 10  
    dzięki za odpowiedz :)
    ze zmianą hasła próbowałem nie pomogło myślałem ze jest jakiś inny sposób bo w otoczeniu sieciowym widzę kiedy siedzi kolega pisze -(Marcin-Komputer) a kiedy
    siedzi "INTRUZ" Pisze - (Matrix-Komputer) może jest jakiś inny sposób skoro otoczenie sieciowe ich odróżnia ? może da się to zablokować

Poprzedni Twój post poprawiłem, bo myślałem, że to chwilowe zaćmienie. Proszę poprawić błędy w poście. Regulamin, punkt 3.1.13. [piterus99]
    piterus99
    Level 43  
    Niestety, na routerze po nazwie netbios nie zablokujesz.
    Tak jak mówiłem, hasło nie zostaje w karcie usb - sprzedaje je Twój kolega.