Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Scenic 1,9 DCI - Renault Scenik - nie pali na ciepłym silniku

ramzes__x 19 Aug 2013 13:06 10755 7
    ramzes__x
    Level 9  
    Witam

Mam problem najprawdopodobniej z chłodzeniem silnika Scenic 1,9 DCI 2000r (auto mojego ojca).
    Postaram się opisać w miarę szczegółowo problem: w bardzo cieple dni samochód po przejechaniu dłuższej trasy po zgaszeniu nie chce palić przez pewna chwile (różnie bywa 5-20 min). Dodatkowe po kilku takich problemach okazało się że szybciej można go ponownie odpalić w momencie gdy otworzy się maskę (najprawdopodobniej szybsze schłodzenie silnika skutkuje pozytywnie) lub przed zgaszeniem auta włączenie ogrzewania ma max.
    W sobotę sprawdziłem styczniki od wentylatora chłodnicy (OK), sprawdziłem wentylator mostkując wtyki na podstawce styczników (dwa biegi działają) sprawdziłem również czujnik i tu jest problem.
    Do czujnika dochodzi wtyczka z trzema kablami a sama wtyczka ma dwa piny. Najpierw miernikiem sprawdziłem każdy z pinów z masą, na żadnym nie ma zasilania, następnie sprawdziłem obydwa piny z plusem akumulatora czy jestem masa i okazuje się że tylko jednym jest. Wydaje mi się, że jeden z pinów powinien być zasilany (+). W momencie gdy czujnik uzyska pewna określoną swoja charakterystyka temperaturę powinien przewodzić i zasilanie powinno być podane przez stycznik na wentylator, zgadza się?
    Kolega podpowiedział mi, że podobny problem miał gdy czujnik położenia wału korbowego został uszkodzony.

miał ktoś podobne problemy? Z góry dziękuje za pomoc.
    marekwodniak
    Level 16  
    Jedź do kogoś kto ma clipa. Dodatkowo zrób przelewy wtrysków.
    ramzes__x
    Level 9  
    Co maja do tego przelewy ?

Mógłby mi ktoś sprawdzić czy ma u siebie zasilanie (~12V) na jednym z pinów wtyczki czujnika w chłodnicy ?

A na diagnozę Clipem/DDT200 jestem już ustawiony ale dopiero za kilka dni.
    python7
    Level 2  
    Kolego czy rozwiązałeś problem z odpalaniem na ciepłym silniku ?
    crunck
    Level 12  
    Witam

Ja strzelam że pompa wysokiego ciśnienia jest do wymiany. (Pompa paliwa, ta przy silniku)

Pozdrawiam
    etanio
    Level 11  
    ramzes__x wrote:
    Co maja do tego przelewy ?
    b. dużo
    Wystarczy sprawdzić korekcję
    ramzes__x wrote:
    DDT200
    na to szkoda czasu
    python7
    Level 2  
    Wtryskiwacze OK, pompa wysokiego ciśnienia OK. Problem jest tylko w upalne dni. Po bardzo mocnym rozgrzaniu, a właściwie to samochów musi stać w pełnym słońcu dopiero wtedy gaśnie i nie chce odpalić.
    crunck
    Level 12  
    Skąd wiesz że pompa ok ? Dziwne objawy ;/ Lałeś wtedy zimną wodę na pompę jak nie chce odpalić ??