Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HP DV6000 - Podświetlenie

Ghibli 19 Sie 2013 20:08 1206 10
  • #1 19 Sie 2013 20:08
    Ghibli
    Poziom 8  

    Temat wielokrotnie poruszany natomiast myślę że mój jest trochę inny.

    Montowałem nowe gniazdo zasilania, po skręceniu całego sprzętu nie mam podświetlenia. Pytanie możliwe żebym uszkodził inwerter rozkręcając laptopa? matrycy nie ruszałem chyba że podświetlenie idzie z innego zasilania, a nie z głównej taśmy. Może czegoś nie wpiąłem skęcając og? każdy pomysł będzie pomocny

    Dodam jeszcze że obraz jest

    0 10
  • Pomocny post
    #2 19 Sie 2013 20:53
    ZidaneNS
    Poziom 11  

    Ghibli napisał:
    Może czegoś nie wpiąłem skęcając og?


    To jeszcze raz go rozkręć i sprawdź czy wszystko wpiąłeś.
    I przy rozkręconym sprawdź czy jest podświetlenie.

    0
  • #3 19 Sie 2013 21:42
    Ghibli
    Poziom 8  

    Ale właśnie co mają inne podzespoły do podświetlenia?

    0
  • Pomocny post
    #4 19 Sie 2013 21:57
    ZidaneNS
    Poziom 11  

    Może przy rozkładaniu odpiąłeś jakiś element od inwertera.

    0
  • Pomocny post
    #5 19 Sie 2013 22:59
    adeq4
    Poziom 30  

    Zdejmij panel nad klawiaturą, wypnij taśmę lvds, przeczyść złącza i zepnij z powrotem.

    0
  • #6 28 Wrz 2013 10:45
    Ghibli
    Poziom 8  

    Laptop ponownie rozłożony i złożony taśma przeczyszczona i nadal nic, muszę miernikiem chyba sprawdzić czy dochodzi napięcie na podśietlenie to będę mógł znaleźć gdzie leży problem

    0
  • #7 28 Wrz 2013 11:35
    boro1234567
    Spec od komputerów

    To jeszcze nie pomierzyłeś?
    Podaj napięcia ze złącza inwertera.

    0
  • Pomocny post
    #8 28 Wrz 2013 13:30
    sk1977
    Spec od komputerów

    Wyjmując wtyczkę LVDS z płyty mogłeś uszkodzić gniazdo/połączenie płyty z gniazdem.
    Napięcia dla inwertera idą tasiemką LVDS.
    Pamiętaj o poprawnym umiejscowieniu wszystkich folii ochronnych - ich brak potrafi narobić bałaganu.

    0
  • #9 01 Paź 2013 12:20
    Ghibli
    Poziom 8  

    Wstyd się przyznawać,

    ponownie rozkręciłem laptopa żeby upewnić się czy wszystko jest podłączone czy nie uszkodziłem taśm i pomierzyć napięcie z wtyczki czy nie uszkodziłem gdzieś złącza na płycie. Przy okazji rozkęciłem klape monitora żeby sprawdzić inwerter i co się okazało...... wtyczka od inwertera wyszła, nie wiem jakim cudem ale była wypięta. ale to nie koniec.

    podłączając napięcie do włącznika które idzie taśmą z płyty zaczął lecieć czarny dym z okolic chłodzenia w panice rozłączyłem zasilanie i podłączyłem jeszcze raz taśmę, komputer się uruchomił i wszystko jest narazie ok. tylko nie wiem co się zjarało, myślę że jak podłączałem taśmę (pod napięciem wiem mój błąd) mogłem zrobić zwarcie i taśma zaczęła się jarać, nie chce mi się po raz 5 rozbierać obudowy żeby zobaczyćczy jest zjarana ale to chyba najbardziej prawdopodobna przyczyna dymu.

    0
  • #10 01 Paź 2013 12:24
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Za chwilę będziesz rozbierał, wymieniał taśmę i naprawiał płytę.

    0
  • #11 01 Paź 2013 21:17
    Ghibli
    Poziom 8  

    Komp sprawny, dzięki za pomoc

    0
  Szukaj w 5mln produktów