Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wymiana starego pieca C.O -

pralkoman 19 Aug 2013 22:49 17232 12
Optex
    pralkoman
    Level 11  
    Witam! Od pewnego czasu planuję wymianę pieca węglowego C.O na nowoczesny.Ten stary - no name , czyli zrobiony jako fuha . Naturalnie działa. Obserwuję jednak że jest chyba o niskiej sprawności cieplnej. Częściowo ogrzewa piwnicę , także komin. W fazie '' produkcji " nikt nie pomyślał by go zaizolować , tak by nie grzał niepotrzebnie tu , czy tam. Obłożyłem go wełną izolacyjną , ale od strony zasypowej już nie. Kolejną niedogodnością jest to , że co 2-3 godziny trzeba się meldować w piwnicy ,by dosypywać węgla do paleniska. Około 10 lat temu mój domek (90metrów ) , został docieplony styropianem 5cm. Wymieniłem dachówkę i również pod nią położono wełnę . Wymieniłem też wszystkie okna na plastykowe. Wcześniej do ogrzania spalano 5-6 ton węgla na sezon. Teraz po termomodernizacji - 3 tony. Chciałbym jednak jeszcze bardziej zaoszczędzać na opale.Od niedawna piec nagrzewa mi bojler z cwu. Kaloryfery żeliwne i zostają.Chciałbym oprócz mniejszego spalania , rzadziej dosypywać węgla .W nocy nie używamy pieca , bo mieszkanie jest nagrzane. Proszę o podpowiedzi . Na jaki piec się zdecydować? Ze sterownikiem,pompą itd? Jaką moc powinien mieć przy moim metrażu (90) + grzanie cwu. Proszę o wyrozumiałość i dziękuję za pomoc .
  • Optex
    W0jtek92
    Level 37  
    Witam. Jakie masz zapotrzebowanie na ciepło? (Ile łącznie jest w domu żeliwnych żeberek), jakie masz na to fundusze? Bo jeśli już coś dobierać to musimy zacząć od tych 2 rzeczy.
    pralkoman
    Level 11  
    Witam ! Mam 79 żeliwnych żeberek . Osób w domu - 6 . Czworo dorosłych i dwójka dzieci. Bojler połączony z piecem C.O daje nam fajną gorącą wodę. Szkoda że nie pomyślałem wcześniej nad większą pojemnością . 80 litrów co prawda jeszcze na drugi dzień starcza na poranna toaletę i pozmywanie po śniadaniu. Jednak stopniowo wytraca ciepłotę i o 10-11 już jej brak. Jeśli chodzi o fundusze , to na razie kwestia planów , ale chciałbym możliwie tanio.
  • Optex
    W0jtek92
    Level 37  
    Witam, potrzeba Ci jakieś 8 kW mocy dla grzejników plus jakieś 1,5 kW dla bojlera. Więc musisz szukać kotła o mocy 8 - 10 kW najlepiej dolnego spalania i z miarkownikiem ciągu.
    pralkoman
    Level 11  
    Witam! Dolne spalanie da mi większy komfort ? Wystarczy raz zasypać węglem np. w południe ..Rozumiem że miarkownik ciągu otwiera i zamyka dopływ powietrza potrzebny do uzyskania przez piec żądanej temperatury.Nie ma elektroniki przy tej opcji ? Piec o stosunkowo nie dużej mocy można zdobyć za ok.1700zł.Miarkownik gdzieś 200-300. Robocizna też powiedzmy 500zł. Powiedzmy zamknąłbym kwotą 2500. Przy opcji ze sterownikiem trzeba wliczyć sterownik,chyba pompę ...Którego producenta piec jest najlepszy i najtrwalszy.Jednocześnie z dobrą ceną !? Przepraszam za słabą znajomość tematu ,ale nigdy nie wymieniałem pieca i potrzebuję porady osoby ,która siedzi w temacie od dawna.
    mitsurugi
    Level 25  
    Powinieneś liczyć się jeszcze z kosztem materiałów potrzebnych do wymiany pieca, np. zawory, kolanka, rury itp. Koszt może sięgnąć nawet kilkuset zł w zależności ile trzeba będzie przerobić istniejącej instalacji. Jeżeli chodzi o kotły to opinie moich klientów o Defro i Galmet a także ENKA są bardzo dobre.
    User removed account
    User removed account  
    pralkoman
    Level 11  
    norbert.s. wrote:
    Jeżeli masz zamiar tylko przepalać lub palić cyklicznie na przykład raz dziennie, to lepszym wyjściem będzie kocioł górnego spalania z dopływem powietrza wtórnego i spalanie zasypu od góry, co gwarantuje dość długą stałopalność (w zależności od wielkości zasypu, zadanej temperatury i rodzaju paliwa nawet do kilkunastu godzin).

Tradycyjnie pytanko ...Jaki producent najlepszy , jeśli chodzi o ten rodzaj spalania - górne z dopływem powietrza wtórnego ?
    norbert.s. wrote:
    pralkoman napisał:
    Miarkownik gdzieś 200-300.
    Nie wiem, gdzie taki widziałeś?
    Regulusy można kupić za 80-90zł, Afriso ok.100zł, Honeywella do 150zł.

Tu przepraszam.Czysta spekulacja.Nie sprawdziłem cen w necie.Jeśli miarkowniki ciągu są tańsze niż strzeliłem to tylko mi się cieszyć.
    Wiadomo że im cieplej na zewnątrz tym mniej palę w piecu . W październiku przepalę koło 15.00. W styczniu muszę grzać od 10-11 , do 18-19 . Dodatkowo żeliwne żeberka bardzo długo stygną . W nocy temperatura jest optymalna . Dlatego chciałbym piec ,który spełni kilka moich oczekiwań. Musi być oszczędniejszy w zużyciu opału niż obecny.Powinien być rzadziej obsługiwany.Do obecnego trzeba dokładać co dwie godziny. Jak załaduję komorę spalania większą porcją węgla to się dusi i spada temperatura na piecu i w domu.Najlepiej jak posłuży wiele lat.Dobrze byłoby , aby miał możliwość przystosowania go do innych opcji w przyszłości ( nadmuch,sterownik itd). Chociaż nie jest to aż tak wyczekiwane.
    User removed account
    User removed account  
    pralkoman
    Level 11  
    Wielkie dzięki norbert.s
    Jeszcze w tym sezonie grzewczym przetestuje grzanie górne w moim starym piecu. Twoje porady odnośnie dopasowania pieca do moich potrzeb mogą być dla mnie bardzo cenne.
    User removed account
    User removed account  
    pralkoman
    Level 11  
    norbert.s. wrote:
    Zadbaj o dorobienie w drzwiach zasypowych dopływu powietrza wtórnego.

W zasadzie moje drzwiczki mają niewielka szparkę i widzę przez nią rozpalony węgiel. Czy taka nieszczelność wystarczy jako wlot dodatkowy do spalania oparów?
    norbert.s. wrote:
    W okresie zimowym w zależności od wielkości zasypu, zadanej temperatury, warunków zewnętrznych i kaloryczności węgla uzyskuję bez żadnych problemów stałopalność w granicach 10-14 godzin.

Jakie mocy masz kocioł i ile łopatek wsypujesz do komory by mieć spokój na te 10-14 h?
    Myślę że u mnie nie wejdzie więcej niż 6-8 takich miarek węgla.Ciekawi mnie to czy ta ilość wystarczy w najzimniejsze dni zimy.
    User removed account
    User removed account