Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dedra MMA-200/Trafilux MMA-200 -nie działa zasilacz

20 Sie 2013 17:12 10737 10
  • Poziom 21  
    Mam taki przypadek z inwerterem Trafilux MMA-200 ( to samo co Dedra MMA-200) że urządzenie startuje ( ściślej zasilacz startuje) tylko za pierwszym razem. Prąd jest, regulacja także. Po wyłączeniu inwertera zasilacz już się nie włącza, włączy się dopiero po ok. 2-3 godzinach i znów może spawać aż do ponownego wyłączenia.

    Co może boleć zasilacz, skoro się tak zachowuje?
    Podaję ( zapożyczony od Kolegi Mark Masterson) schemat zasilacza

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvfor...1761.jpg?sid=d256f1ead739904ddff5603a7f2929ca

    a tak wygląda zasilacz

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/dsc00022_1692.jpg
    pzdr Nix
    [3.12.2020, webinar] Zagadnienia pomiarowe w nowoczesnej inżynierii materiałowej. Zarejestruj się
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 11  
    Jest uszkodzony PTC na schemacie oznaczone jako WTF.Na zdjęcie jest to ta czarna kostka, która jest otwarta na wzgórzu.
  • Poziom 21  
    Niestety, po wymianie tego pozystora PTC ( na identyczny, choć używany, w stanie zimnym ok.18ohm) nic się nie zmieniło, zasilacz inwertera poprawnie pracuje tylko za pierwszym włączeniem.
    Wystarczy inwerter już po kilku sekundach wyłączyć i wtedy zasilacz nie włącza się, a przekaźnik nie klika.

    EDIT: Schemat bloku zasilania który podałem za Kolegą z forum jest chyba poprawny, jednak w moim urządzeniu wentylator jest (zasilany 230V ) i chodzi mimo że nie kliknął przekaźnik, może to jednak błąd na schemacie ? No i silnik wentylatora jest na prąd zmienny, zatem oznaczenie "+" jest błędne, no ale to szczegół który każdy rozumnie.

    Idąc dalej znalazłem podobny wątek
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2024505.html
    W którym jedn z Kolegów pisze tak:
    "Można sterowanie przekaźnika dać bezpośrednio z zasilacza , 2 przewody z lewej strony spawarki. Napięcie sie tam pojawia po ok 1,5 sek po właczeniu napięcia co wystarcza do łagodnego naładowania kondensatorów."

    Czy faktycznie można tak zrobić ?

    pzdr! Nix
  • TermopastyTermopasty
  • Specjalista - spawarki
    Sprawdź płytę pod kontem zimnych lutów, podmień elektrolit filtrujący w gałęzi 24V (może zwierać) to na początek.
  • Poziom 11  
    Zrób zdjęcie płyty sterującej. Jak jest zasilana przetwornica niskiego napięcia? Sprawdź czy jest napięcie na tej przetwornicy pomocniczej, a potem czy jest niskie napięcie sterujące mosfetem załączającym przekaźnik.
  • Poziom 21  
    Przejrzałem wszystkie miejsca na ewentualność zimnych lutów, kilkanaście podejrzanych miejsc poprawiłem, jednak nic to nie zmieniło. Elektrolity na płytce sterującej też są dobre.

    Wygląda na to że to wina nie startującej przetwornicy pomocniczej 24V( a raczej startującej tylko pierwszy raz), bo ta przetwornica startuje tylko za pierwszym razem, układ załączania przekaźnika zaś jest sprawny.

    Nie mogę w tej chwili wykonać fotki płyty bo chwilowo inwerter jest u znajomego elektryka, jednak zrobię je jak wróci do mnie.

    pzdr! Nix


    EDIT: Problem rozwiązany, podziękowania dla Kolegi Bestler.
  • Poziom 19  
    I co jej w końcu dolegało ?

    trafiła o mnie spawarka z podobną usterką

    wcześniej naprawiałem inny model opis zamieściłem na www.cybernet.anfa.pl
  • Poziom 19  
    te 2 czerwone diody w środku powinny świecić podczas pracy ?
  • Poziom 19  
    Układ KA3525a wymieniłem na SG3525 , również CA3140 na nowy , sygnał już wychodzi z SG3525 na obu wyjściach 11 i 14 .
    z wyjścia 14 wszystkie 4 tranzystory pracują prawidłowo

    natomiast z nr 11 , za tranzystorami brak wykresu na oscyloskopie , zamówiłem wszystkie 4 nowe tranzystory i diodę 15V

    Dedra MMA-200/Trafilux MMA-200 -nie działa zasilacz

    zamontowałem nowe tranzystory sb8050 sb8550 - sygnał wychodzi ładny kwadratowy z pinów 23, 26 , 25, 28 , za 4 tranzystorami IRF wykres w miarę prostokątny - transformator separacyjny jest sterowany właściwym prądem ; natomiast na bramkach tranzystorów K2837 wykres na oscyloskopie bardziej przypomina roztrzepaną kwadratową sinusoidę - (szeregowo podłączony czajnik do gotowania wody )

    w poprzedniej spawarce wykres miałem bardziej prostokątny - lecz tam było inne rozwiązanie końcówki mocy i był jeden transformator a nie 3 .

    Kondensatory przy diodach wprowadzają takie zniekształcenia ?

    jeszcze sprawdzę na pinie 11 jaki sygnał wychodzi ze strony wtórnej z tego małego transformatorka regulującego prąd spawania
  • Poziom 19  
    Zamontowałem szeregowo bezpiecznik 20A na 3 czerwonych kablach od transformatorów , razem zlutowałem je bo i tak za wtyczką są mostkowane
    Bez czajnika - jako zabezpieczenie nie wybija bezpiecznika ,
    na wyjściu pokazało się 62V
    Regulacja prądu spawania prawidłowa .

    Przetopy ładni wychodzą .