logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Remapowanie dysku MHDD - czy strzałki przerywają skanowanie?

john320 21 Sie 2013 13:21 5085 12
REKLAMA
  • #1 12651288
    john320
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam
    Mojego laptopa kupiłem w maju 2012. Ostatnio miałem często bluescreeny więc za namową z innego forum włączyłem MHDD, wyzerowałem dysk i remapuję go już od przedwczoraj od 19. Za pierwszym razem jak włączyłem podczas remapowania wyskakiwał komunikat żeby poruszać strzałkami by poruszać się po dysku, myślałem że sobie zobaczę co już wcześniej zeskanował i jednocześnie dalej będzie robił w tym samym miejscu. Jednak całe skanowanie po naciśnięciu strzałki przemieszcza się w miejsce w które przesunę. Ominęło przez to x bloków i miałem dylemat czy tam wróci. Na forum przeczytałem że muszę zrestartować, a już skanowało całą dobę, było 80 milionów przeskanowanych sektorów na 1,46 miliarda, a w tym 700 ileś Xów, wiele czerwonych, brązowych i żadnego innego błędu typu ? ! S A 0 *.
    Jak to jest z tymi strzałkami? Wraca się program do tego co pominął?
    Po ponownym włączeniu remapowania ku mojemu zdziwieniu leciał jak burza do 1,1 miliarda - czyżby naprawiło Xy i czerwone? Mam przecież tylko jeden dysk więc nie mogłem wybrać innego. Xów nie było ani jednego, a czerwonych z 50. Po tym 1,1 miliarda na 1,46 wszystkich czyli 75% wyskoczył bluescreen z catastrophic failure, ale nie ten z broken disc tylko że cannot write log file disk is full.
    O co w tym chodzi? Używam płyty więc chyba jasne że na niej nie zapiszę loga, a że dysk jest pusty to niech sobie zapisuje tam, no chyba że o czymś nie wiem ale bardzo chciałbym się dowiedzieć.
    Włączyłem więc 3 raz remapowanie i tym razem szło o wiele gorzej niż za 2 razem, byłem przy 621 milionów i miałem 56 Xów, to lepiej niż za 1 bo wtedy miałem 700 ileś, ale za drugim razem byłem przy 1,1 miliarda z 0 Xów więc jak to możliwe że raz coś znajduje a raz nie?
    Właśnie znowu wyskoczył przy 621 milionów ten sam komunikat catastrophic failure cannot write log file disk is full. No to jak mam zapisywać tego loga skoro używam płyty, a floppy nie mam bo to laptop?
    Zastanawiam się czy kolejne remapowanie ma sens skoro znowu wyskoczył ten komunikat, jak jemu zaradzić i dlaczego on wyskakuje? Może mi ktoś podać przyczynę? Dysk padł? Nie jest napisane broken disc tylko tak jakby chciał zapisać na płycie a to przecież nie możliwe.
    Chcę załączyć print screena z HD Tune przed zerowaniem i remapowaniem ale nie mogę, bo mam za mało postów i póki co zastanawiam się co robić bo wyskoczył ten komunikat z brakiem miejsca na zapisanie loga.
    Chciałbym bardzo otrzymać odpowiedzi na moje pytania, ponieważ na wcześniejszym forum odpowiedzi były bardzo lakoniczne, a najgorsze bardzo selektywne i jak coś pisałem to odpowiedział mi ktoś na 1 pytanie spośród 10 i tak co chwilę, a chciałbym otrzymać odpowiedzi ponieważ jestem w tym MHDD już prawie 2 równe doby i dalej nie ukończyłem remapowania, a na forum jestem zbywany. Dziękuję za przeczytanie i czekam na odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 12651488
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Zamieść SMART dysku z MHDD jeśli to możliwe.
    Musisz zrobić zdjęcie i zamieścić tutaj.
  • #3 12651640
    john320
    Poziom 8  
    Ok, trochę to potrwa, wcisnąłem 2x F4
    Nie wiem czy uda się zamieścić skoro mam za mało postów by zamieszczać linki.
    Chyba coraz z nim gorzej, za drugim razem było najlepiej nie wiem skąd takie rozbieżności, a prędkość przy skanie póki co taka sama jak przy remapowaniu.
    Nie wiem czemu jak szukam frazy w google "cannot write log file disk is full" to większość pisze "wymień dysk" skoro to nie jest broken disc tylko za mało miejsca. Skoro tyle informacji 750gb dysk i za mało miejsca to może mógłbym zapisać log na pamięci flash, tylko jaką ona ma literę?
    Nawet sam autor programu odpowiedział na pytanie:

I have a question that I haven't found in thq Q&A section.
    in mhdd:
    blue screen, and then the message "cannot write log file, disk is full"
    problem regards my RAM disk or floppy? (when error message appear I'm in the erase&scan tool)
    thanks,
    E.

Dmitry Postrigan: everlost, that means exactly what it says; cannot be explained better... There is no "problem" with RAM or floppy, there is just not enough free space for writing more logs.

Nawet u autora programu nie znalazłem odpowiedzi jak zrobić by było miejsce.
  • REKLAMA
  • #4 12651800
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    Wyzerować można innym programem np Vivard. Jednak wpierw przydał by się SMART jak pisze użytkownik powyżej.
    Zdjęcia\screeny zamieszcza się tak - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html każdy może to zrobić.
  • REKLAMA
  • #5 12651844
    john320
    Poziom 8  
    Wyzerowałem już pierwszego dnia, problem z remapowaniem
    Oto print screen z HD Tune przed zerowaniem i próbami remapowania Remapowanie dysku MHDD - czy strzałki przerywają skanowanie?
  • #7 12651881
    john320
    Poziom 8  
    Hmm, gwarancja na laptop to 24 miesiące, lepiej oddać na gwarancję cały laptop czy sam dysk Seagate? pewnie jak go rozkręcę by sprawdzić numerki to stracę gwarancję? Kupowałem na stronie XKom MSI GT780DX-258PL i7-2630QM/8GB/750/DVD-RW/7HP64
    W sumie teraz mi już nie zależy żeby samemu to naprawić skoro i tak jest wyzerowany i nie ma na nim żadnych danych

Dodano po 31 [minuty]:

Co najlepiej w takim przypadku podać jako powód reklamacji?
  • REKLAMA
  • #8 12653796
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Widać iż notebook zaliczył niejeden upadek/uderzenie.
    Szanuj bardziej sprzęt.
    john320 napisał:
    Co najlepiej w takim przypadku podać jako powód reklamacji?

Problemy z HDD, załączając wydrukowanego screena z HDtune.
  • #9 12653922
    john320
    Poziom 8  
    Szanuję sprzęt, ani razu mi nigdzie nie upadł ani nawet nie wynosiłem go z domu, jest za duży (17 cali) na noszenie wraz z wielkim zasilaczem. Nie mam pojęcia dlaczego tak to wygląda, nawet na łóżku go nie trzymałem (nie był pod różnymi kątami). Całe życie stoi na biurku. Jedyne co mi przychodzi na myśl to częste korzystanie z Frapsa i szybkie zapełnianie dysku przeważnie ~40GB czasami nawet kilka razy dziennie, a potem renderowanie tego. No ale nie wiem czy takie używanie może powodować taki stan. Napisałem reklamację online, jak będę wysyłał to dołączę wydruk z HD Tune.
  • #10 12655114
    john320
    Poziom 8  
    Sorry że znowu piszę, ale mam taki oto problem:
    Przed wysłaniem na gwarancję chciałbym zainstalować system, nagrałem wcześniej program MSI Recovery który się składa z 3 płyt DVD i zawierają Windows 7 oraz jakieś gadgety laptopa MSI. Teraz jak próbuję bootować z płyty to mam do wyboru 2 opcje:
    -Hard Disc Recovery (Cały dysk będzie sformatowany. Wszystkie pliki będą zdefragmentowane i przywrócone do fabrycznych domyślnych ustawień) oraz
    System Partition Recovery (Tylko OS_Install będzie sformatowany. Inne napędy nie będą dotknięte. Os_Install będzie przywrócony dp fabrycznych domyślnych ustawien)

Jakąkolwiek opcję wybiorę wyskakuje okno "The Recovery enviroment is not normal. The Recovery procedure from RecoveryDVD has ot been successfully finished, if you wish to recovery it again, please re-boot from RecoveryDVD #1 later."

Jest to pierwsza płyta, a żeby później spróbować to nic nie rozwiązuje. Może chodzi o to że dysk jest wyzerowany i nie sformatowany? Jeśli tak to jak wejść do lini poleceń i sformatować go skoro nie mam systemu?
  • #11 12656760
    john320
    Poziom 8  
    Udało mi się uruchomić instalatora Windows 7 ale nie widzi dysku.. mam wybrać gdzie chcę zainstalować Windows 7 ale nie mam żadnego wyboru a pod spodem są opcje Odświerz oraz Load driver. W biosie widzi dysk..mam jakieś sterowniki zainstalować czy już całkiem padł?
  • #12 13313324
    Kulpak6
    Poziom 10  
    W programie MHDD użyj komendy FDISK. Utworzy partycję z całego dostępnego obszaru. Powinno zadziałać.
  • #13 18368157
    john320
    Poziom 8  
    wymieniłem dysk

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa z 2012 roku, który doświadczał bluescreenów, rozpoczął proces remapowania dysku twardego za pomocą programu MHDD. Podczas skanowania zauważył, że poruszanie strzałkami przerywa skanowanie, co prowadziło do pominięcia bloków. Użytkownicy na forum sugerowali zamieszczenie SMART dysku oraz rozważenie wymiany dysku, ponieważ pojawiły się błędy. Użytkownik wyzerował dysk, ale miał problemy z przywracaniem systemu z płyt DVD, które nie rozpoznawały dysku. Ostatecznie zdecydował się na wymianę dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA