Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Multimetr FlukeMultimetr Fluke
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Corolla 2006 silnik benzyna 1.6 "trykanie" rozrusznika

biscuit85 21 Aug 2013 19:51 6825 15
  • #1
    biscuit85
    Level 10  
    Hej

    Problem z toyota corolla mianowicie samochod po przekreceniu kluczyka w stacyjce nie odpala. Słychać jedynie "trykanie", pod pokrywą plastikową silnika z prawej strony. Sprawdziłem akumulator, klemy oraz bezpiecznik odpowiadający za rozruch. Ktoś miał może podobny problem?


    Dzieki za pomoc i pozdrawiam
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • #2
    nikusert
    Level 39  
    Witam
    Czy to cykanie jest w skrzynce bezpieczników ,jeżeli tak to sprawdź który to przekaźnik ,mogą być w nim styki uszkodzone.
  • #3
    decybel91
    Level 41  
    Podłącz akumulator na kable i odpal, potem wymień akumulator.
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • #4
    biscuit85
    Level 10  
    Akumulator ma oznaczenie zielone znaczy ze jest OK poza tym odpala sie radio kontrolki oraz światła. Cykanie jest raczej spod klapy silnika z prawej strony. Bezpieczniki też sprawdziłem zakładam że "dome" odpowiada za rozrusznik wymieniłem na zapas nadal nic.
  • #5
    grzesiekw12
    Level 21  
    Miałem podobnie, wygnieciony był plastik w kostce stacyjki. Czy jak przekręcisz do końca na rozruch i poszarpiesz kluczykiem to nie łapie rozrusznik ??
  • #6
    emeryt2
    Level 42  
    Rozrusznik sprawdź "na krótko". , jak kręci , to szukaj w instalacji - przekaźnik , kostka stacyjki. Jest inaczej - akumulator!
  • #7
    robin161
    Level 25  
    ... lub bendix nie zazębia.
  • #8
    biscuit85
    Level 10  
    Dziki za podpowiedzi. Jeśli chodzi stacyjkę to wydaje mi się że wszyskto jest ok, po przekręceniu klucza w stacyjce słychać kliknięcie na bezpiecznikach i rozrusznik klika. Zastanawiam się czy to nie kwestia napięcia akumulatora, sprawdzę go miernikiem w spoczynku i podczas odpalania silnika albo szczotki rozrusznika chociaż one mają żywotność około 160 tyś km a samochód ma koło 80. Napiszę jak się dowiem czegoś więcej albo znajdę źródło awarii.
  • #9
    nikusert
    Level 39  
    Sprawdź napięcie na rozruszniku w momencie startowania ,względem akumulatora i na nim samym ,jak również masę na silniku ,bo to też częsta przyczyna takich objawów.
  • #10
    robin161
    Level 25  
    Słaby akumulator (albo słabe połączenie z masą) lub zwarcie na rozruszniku objawiałoby się przygasaniem lampek na tablicy (w opisie usterki nic autor nie wspomina). "Trykanie" :D świadczy o braku zazębienia się zębnika rozrusznika z wieńcem koła zamachowego, czyli najprawdopodobniej uszkodzeniu uległa cewka bendiksa (lub zatarte jego tuleje) - ale to dopiero okaże się po wyjęciu rozrusznika.
  • #11
    nikusert
    Level 39  
    Niestety brak ,lub słaba masa na samym silniku ,niekoniecznie będzie powodować przygasanie kontrolek.Jak sprawdzi masy i zasilanie (jakie napięcie jest na rozruszniku i akumulatorze)i będzie dobrze to będzie automat (jego styki główne)lub sam rozrusznik.
  • #12
    decybel91
    Level 41  
    Temat do kosza, "akumulator dobry bo jest zielona kontrolka" - proszę, kilka postów z powodu padniętego akumulatora.
    Sprawdzisz miernikiem? Suuper - napewno będzie to bardzo miarodajny test.
  • #13
    biscuit85
    Level 10  
    decybel91 wrote:
    Temat do kosza, "akumulator dobry bo jest zielona kontrolka" - proszę, kilka postów z powodu padniętego akumulatora.
    Sprawdzisz miernikiem? Suuper - napewno będzie to bardzo miarodajny test.


    Masz racje potrę akumulator 3 razy dłonią i poczekam aż dżin z niego wyskoczy i powie że akumulator jest walnięty...
  • #14
    decybel91
    Level 41  
    Podłączyłeś drugi akumulator na kable??
  • #15
    decybel91
    Level 41  
    2 dni minęły może uzykamy odpowiedź?
  • #16
    biscuit85
    Level 10  
    Hej

    Okazało się że po wymianie akumulatora samochód zaczął normalnie odpalać.

    Dzięki za pomoc