Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Corolla 2006 silnik benzyna 1.6 "trykanie" rozrusznika

biscuit85 21 Aug 2013 19:51 7980 15
Automation24
    biscuit85
    Level 10  
    Hej

Problem z toyota corolla mianowicie samochod po przekreceniu kluczyka w stacyjce nie odpala. Słychać jedynie "trykanie", pod pokrywą plastikową silnika z prawej strony. Sprawdziłem akumulator, klemy oraz bezpiecznik odpowiadający za rozruch. Ktoś miał może podobny problem?

Dzieki za pomoc i pozdrawiam
  • Automation24
    nikusert
    Level 40  
    Witam
    Czy to cykanie jest w skrzynce bezpieczników ,jeżeli tak to sprawdź który to przekaźnik ,mogą być w nim styki uszkodzone.
  • Automation24
    decybel91
    Level 42  
    Podłącz akumulator na kable i odpal, potem wymień akumulator.
    biscuit85
    Level 10  
    Akumulator ma oznaczenie zielone znaczy ze jest OK poza tym odpala sie radio kontrolki oraz światła. Cykanie jest raczej spod klapy silnika z prawej strony. Bezpieczniki też sprawdziłem zakładam że "dome" odpowiada za rozrusznik wymieniłem na zapas nadal nic.
    grzesiekw12
    Level 21  
    Miałem podobnie, wygnieciony był plastik w kostce stacyjki. Czy jak przekręcisz do końca na rozruch i poszarpiesz kluczykiem to nie łapie rozrusznik ??
    emeryt2
    Level 42  
    Rozrusznik sprawdź "na krótko". , jak kręci , to szukaj w instalacji - przekaźnik , kostka stacyjki. Jest inaczej - akumulator!
    robin161
    Level 25  
    ... lub bendix nie zazębia.
    biscuit85
    Level 10  
    Dziki za podpowiedzi. Jeśli chodzi stacyjkę to wydaje mi się że wszyskto jest ok, po przekręceniu klucza w stacyjce słychać kliknięcie na bezpiecznikach i rozrusznik klika. Zastanawiam się czy to nie kwestia napięcia akumulatora, sprawdzę go miernikiem w spoczynku i podczas odpalania silnika albo szczotki rozrusznika chociaż one mają żywotność około 160 tyś km a samochód ma koło 80. Napiszę jak się dowiem czegoś więcej albo znajdę źródło awarii.
    nikusert
    Level 40  
    Sprawdź napięcie na rozruszniku w momencie startowania ,względem akumulatora i na nim samym ,jak również masę na silniku ,bo to też częsta przyczyna takich objawów.
    robin161
    Level 25  
    Słaby akumulator (albo słabe połączenie z masą) lub zwarcie na rozruszniku objawiałoby się przygasaniem lampek na tablicy (w opisie usterki nic autor nie wspomina). "Trykanie" :D świadczy o braku zazębienia się zębnika rozrusznika z wieńcem koła zamachowego, czyli najprawdopodobniej uszkodzeniu uległa cewka bendiksa (lub zatarte jego tuleje) - ale to dopiero okaże się po wyjęciu rozrusznika.
    nikusert
    Level 40  
    Niestety brak ,lub słaba masa na samym silniku ,niekoniecznie będzie powodować przygasanie kontrolek.Jak sprawdzi masy i zasilanie (jakie napięcie jest na rozruszniku i akumulatorze)i będzie dobrze to będzie automat (jego styki główne)lub sam rozrusznik.
    decybel91
    Level 42  
    Temat do kosza, "akumulator dobry bo jest zielona kontrolka" - proszę, kilka postów z powodu padniętego akumulatora.
    Sprawdzisz miernikiem? Suuper - napewno będzie to bardzo miarodajny test.
    biscuit85
    Level 10  
    decybel91 wrote:
    Temat do kosza, "akumulator dobry bo jest zielona kontrolka" - proszę, kilka postów z powodu padniętego akumulatora.
    Sprawdzisz miernikiem? Suuper - napewno będzie to bardzo miarodajny test.

Masz racje potrę akumulator 3 razy dłonią i poczekam aż dżin z niego wyskoczy i powie że akumulator jest walnięty...
    decybel91
    Level 42  
    Podłączyłeś drugi akumulator na kable??
    decybel91
    Level 42  
    2 dni minęły może uzykamy odpowiedź?
    biscuit85
    Level 10  
    Hej

Okazało się że po wymianie akumulatora samochód zaczął normalnie odpalać.

Dzięki za pomoc