Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Megane Coupe I 1.6 - Silnik klekocze na wolnych i na szybkich obrotach

EasyMan3 21 Aug 2013 20:13 4806 4
    EasyMan3
    Level 10  
    Dzisiaj przejechałem z 20km i stwierdziłem, że dziwnie klekocze, Odgłos dochodzi jak patrzeć i słuchać to od góry z silnika, przeczytałem kilkanaście postów i nie znalazłem takiego przypadku jak mój. Więc chce się zapytać czy to KLEKOTANIE MOŻE BYĆ SPOWODOWANE ALTERNATOREM? Ponieważ już od pewnego czasu mam niskie obroty i kontrolka AKUMULATORA miga mi podczas jazdy dosyć nieregularnie, natomiast klekot jest regularny więc czy to może być powiązane? Czy na 100% jest to co napisane na innych postach czyli panewki, łapy silnika, luzy na zaworkach, wałek rozrządu.

Najbardziej szumi gdy przyłożyłem ucho w tym miejscu gdzie zaznaczone jest na czerwono(dołączony obrazek).
    Renault Megane Coupe I 1.6 - Silnik klekocze na wolnych i na szybkich obrotach ]

Dodano po 1 [godziny] 57 [minuty]:

A nawet gdyby to były te panewki i te luzy na zaworach co stukają, to CZY MOŻNA Z TYM JEŹDZIĆ I NIE ZEPSUĆ nic w aucie czy od razu odstawiać do naprawy?
  • Helpful post
    pioart
    Level 38  
    EasyMan3 wrote:
    … czy to KLEKOTANIE MOŻE BYĆ SPOWODOWANE ALTERNATOREM? Ponieważ już od pewnego czasu mam niskie obroty i kontrolka AKUMULATORA miga mi podczas jazdy dosyć nieregularnie,

Czy alternator to możesz sprawdzić sam. Zdejmij napęd alternatora /pasek/ i sprawdzisz po uruchomieniu silnika.
    EasyMan3 wrote:
    … natomiast klekot jest regularny więc czy to może być powiązane? Czy na 100% jest to co napisane na innych postach czyli panewki, łapy silnika, luzy na zaworkach, wałek rozrządu.

Jedź do warsztatu, to być może mechanik rozpozna usterkę i określi zakres uszkodzeń.
    EasyMan3 wrote:
    … A nawet gdyby to były te panewki i te luzy na zaworach co stukają, to CZY MOŻNA Z TYM JEŹDZIĆ I NIE ZEPSUĆ nic w aucie czy od razu odstawiać do naprawy?

A kto Ci to powie czy można czy nie?
    ewcia1985111
    Level 1  
    ja miałem to samo w reno megane panewki mi klekotały silnik do remontu albo nowy
    EasyMan3
    Level 10  
    Dobra dzięki za rade, zrobię to jeśli tylko będę miał czas wolny.
    EasyMan3
    Level 10  
    Przyczyną były luzy na zaworach, koszt naprawy 70zł, jednak niskie obroty pozostał.y