Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Thomson od UPC - Tragiczna prędkość przez WIFI w urządzeniu mobilnym z Androidem

balekk 22 Sie 2013 09:35 1797 2
  • #1 22 Sie 2013 09:35
    balekk
    Poziom 8  

    witam
    Od około dwóch miesięcy UPC zafundowało mi przy zmianie prędkości (na 50Mbit) nowy router Thomson. Łączę się z nim bezprzewodowo kilkoma urządzeniami: komputer, xbox, tablet telefony z Androidem. Sprawdzając prędkość łącza na każdym z urządzeń, prędkość wychodzi mi w zależności od pory dnia i odległości od routera od 10 do 25 Mbit/s. Ogólnie router spisywał się nie najgorzej.

    Kilka dni temu nabyłem przenośną konsolę JXD (model S5110b) - coś jak PSP tylko o połowę tańszę i oparte na Androidzie. To, że jest to konsola, nie ma większego znaczenia, bo od tableta czy telefonu różni się w zasadzie tylko tym, że ma przyciski do sterowania grami. Konsola spisuje się dobrze. Jest tylko problem z internetem i WIFI.
    Otóż na tym urządzeniu prędkość jaką wyciągam to ok. 0,2-0,5 Mbit. Prawidłowa prędkość jest tylko czasami od razu po włączeniu WIFI i wynosi ok. 10 Mbit/s, po czym spada przez 20-40 sekund do tych nieszczęsnych 0,2-0,5 Mbit. Sygnał jaki dociera do konsoli jest mocny i prawidłowy, taki sam jak na innych urządzeniach z Androidem (testowałem aplikacją Wifi Analyzer).
    Pytałem użytkowników tych konsol na forach zagranicznych, ale nikt nie ma takich problemów. Wręcz podkreślają wszyscy, że na tej konsoli Wifi działa nawet lepiej niż na wielu telefonach.
    Jak zasugerowało mi kilka osób jest jakiś konflikt na linni router (ten konkretny) - konsola (ta konkretna). Próbowałem już zmienić kilka podstawowych ustawień w routerze, takich jak kanał, sposób szyfrowania, ale nic to nie dało. W routerze są dziesiątki innych parametrów, ale nie wiem co jest do czego i co ew. można jeszcze zmienić.
    Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, co mogę zrobić aby zlikwidować ten problem.

    Edit:
    Jestem po kolejnych testach...

    podłączyłem swój stary router cisco WRT54G, żeby mieć pewność - działa to dokładnie tak samo - te same problemy:

    1) kiedy jestem w pokoju, w którym jest router (bez względy na to z którym się w danym momencie łącze) w programie Wifi Analyzer siła sygnału pokazuje się w granichach -55 do -50 dBm i wtedy prędkość pobierania w testach wychodzi w przedziele 20-35 Mbit/s
    2) idąc do pokoju obok (jedna ściana oddzielająca) siła sygnału spada do około -60 dBm a prędkość pobierania niewiele spada i jest satysfakcjonująca 15-25 Mbit/s
    3) problemy zaczynają się jak idę dwa pokoje dalej lub schodzę piętro niżej (2-3 ściany) - jeśli siła sygnały spada do poziomu okło -70 dBm prędkość pobierania drastycznie spada do 0,5-1 Mbit/s
    4) co ciekawe żeby naprawić problem i przywrócić prawidłową prędkość pobierania nie wystarczy tylko wrócić do pokoju w którym jest router, bo to nic nie daje - robiąc wtedy test i tak wychodzi 0,5-1 Mbit/s; będąc w tym pokoju trzeba jeszcze zresetować połączenie z internetem i dopiero wtedy zaczyna pobierać z prędkością do 35 Mbit/s
    5) wychodzi więc na to że konsola, jak już raz obniży się przepustowość łącza, nie jest w stanie obsłużyć większej, prawidłowej prędkości pobierania bez resetowania połączenia z internetem (no i trzeba być dodatkowo w pokoju z routerem)
    6) co najciekawsze, opisane problemy dotyczą tylko i wyłącznie pobierania; wysyłanie danych czyli upload cały czas we wszystkich testach wychodzi na prawidłowym poziomie 5-8 Mbit/s!

    0 2
  • #2 26 Sie 2013 19:55
    jurek.adam
    Poziom 43  

    Jeśli na dwóch routerach jest taki sam problem to może jest uszkodzony moduł wifi w konsoli albo coś jest źle skonfigurowane w opcjach. Zrób kopię danych i zresetuj konsolę do ustawień fabrycznych.

    0
  • #3 20 Wrz 2014 00:17
    balekk
    Poziom 8  

    witam
    problemem okazała się za słaba antena w konsoli, tzn. stojąc, będąc blisko router wszystko było ok, ale wystarczyło odejść nieco dalej i już gubiła sygnał...
    znalazłem rozwiązane na forach zagranicznych, trzeba wymienić antenę, tzn. podmienić kabel od anteny da dłuższy i grubszy - podobno działa

    0
  Szukaj w 5mln produktów