Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amica AWCN12D - Uszkodzony moduł sterujący

Hoolgarez182 22 Aug 2013 17:02 3243 6
    Hoolgarez182
    Level 14  
    Witam,
    W pralce Amica AWCN12D po 4,5 roku użytkowania spalił mi się moduł sterujący i tego jestem pewien jednak nie mam pewności czy płytka wyświetlacza jest dobra. Wie może ktoś jakie powinny być podawane napięcia na piny płytki z wyświetlaczem, ponieważ wydaje mi się dziwna obecność napięcia sieci na kilku z nich? Nie wiem czy jest sens naprawiać tę pralkę, aby za parę chwil znowu kupować moduł sterujący.

Amica AWCN12D - Uszkodzony moduł sterujący
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    Hoolgarez182
    Level 14  
    Ta pralka potrzebuje jednak czegoś więcej niż sterownika:/ Rozkręciłem ją i jak się okazało faktycznie lewy amortyzator (ten pojedynczy) jest walnięty. Stąd straszne bicie, które pojawiło się ostatnimi czasy przed uszkodzeniem się sterownika. Dodatkowo przez niesprawny amortyzator ten gruby czarny wąż doprowadzający wodę do zasobnika proszku niemal przetarł się (cały czas ocierał o obudowę bębna) i teraz dosyć spory kawałek tego węża jest nie grubszy niż kartka cienkiego papieru (niewiele brakło do wycieku podczas doprowadzania wody:/ ). Pompa odprowadzająca wodę jest cała zaklajstrowana lepką szarą substancją (pewnie za sprawą twardej wody). No i gdzieniegdzie obudowa zaczęła rdzewieć (mimo pilnowania by tak się nie stało). Zobaczę ile wyniosą mnie te części, ale poważnie zastanawiam się czy jest sens ją naprawiać, bo jednak nie był to trafiony model. Gdzieś na elektrodzie trochę temu widziałem szerszy temat odnośnie jakości pralek danych firm. Posiedzieć, poczytać, porozmawiać ze znajomymi i kupić pralkę, która może będzie na miarę dawnego Polara który miałem. Przepracowane 15 lat i siadł programator. Nie naprawiana tylko z tego względu, że zachciało się nowych technologi:)

Dzięki za pomoc odnośnie modułu sterującego:)

Dodano po 31 [minuty]:

O i jeszcze wężyk od hydrostatu też solidnie nadtarty...
  • Helpful post
    cezet
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Hoolgarez182 wrote:
    kupić pralkę, która może będzie na miarę dawnego Polara który miałem

Zapomnij o takiej pralce. Napraw tą co masz i nie narzekaj bo części nie są drogie a jeszcze Ci spokojnie pochodzi.
    Hoolgarez182
    Level 14  
    A więc wygląda to tak:

moduł -> 236,90 zł
    3 x amortyzator -> 158,70 zł
    wąż hydrostatu -> 12,64 zł
    wąż zasobnika proszku -> 35,76 zł
    fartuch - > 63,39 zł

Razem: 507,39 zł + przesyłka

Jest to około 50% ceny tej pralki w momencie zakupu.

Do tego dochodzi brak gwarancji, że reszta wytrzyma kolejnych 5 lat użytkowania.

Do 1000zł można kupić pralkę BEKO z 5 letnią gwarancją... Daje to do myślenia...
    Ponad 500zł na naprawę i świadomość tego, że coś jeszcze może dupnąć ponownie i pieniądze pójdą w błoto. Bądź dwa razy tyle - nowa pralka oraz 5 lat spokoju od wydatków związanych z jej serwisowaniem.
    matrix55a
    Level 10  
    Witam;
    U mnie też uszkodzony sterownik naprawiam już drugi raz w odstępie roku czasu spalił się R22! Jutro sprawdzę blokadę czy działa. Czyżby woda dostawała się do blokady? Dodatkowo pralka ostatnio zaczęła wpadać w straszne wibracje przy wirowaniu także słabo płuka jakby pobierała mało wody co może być przyczyną. Jakby ktoś mógł poratować schematem montażowym byłbym wdzięczny bo szkoda mi pralki, a pieniędzy na nową na razie nie mam. Z góry dziękuję
    PS.
    Górna sprężyna wygląda na dobrą, nie naciągnięta.
    adrian846
    Level 14  
    Witam czy ma ktoś dojście od procka i czy można go zaprogramować gdybym czysty dostał ? Pozdrawiam