Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie części do niewielkiego komputera z windows XP

SpyroChempion2013 22 Aug 2013 20:00 1383 14
    SpyroChempion2013
    Level 13  
    Chcę złożyć mały komputer, na którym zainstaluję windowsa XP i może windows 98. Wiem, że z tym drugim mogą być problemy jeśli chodzi o sterowniki, ale są gry, które nie chodzą na XP a na tamtym systemie śmigają. W każdym razie mam obudową do której zmieści się płyta w formacie mATX. Jakie podzespoły takie jak:
    procesor, płyta główna, karta graficzna, zasilacz itp. kupić?
    Zamierzam na nim grać w takie gry jak Commandos 1,2,3; Gothic 1,2,3; Jurassic Park:Operation Genesis, Heroes 1-5 (szóstka ciągle wyje o dostęp do internetu), Disciples 3, Morrowind, no i jeszcze Patrican 3.
    Skylakee
    Level 18  
    Jaka obudowa?
    Jaki budżet?
    SpyroChempion2013
    Level 13  
    Przecież napisałem, że mam obudowę. Taka stara, szara noname. A budżet to ok. 1500zł bez monitora, bo mam. Słyszałem, że grafika zintegrowana nie nadaje się do gier, ale do tych starych chyba się jednak nada jakiś HD Graphics w pentiumie??
    DVDM14
    Level 35  
    SpyroChempion2013 wrote:
    ale do tych starych chyba się jednak nada jakiś HD Graphics w pentiumie??

Tylko naprawdę starych.
    krzysiozak
    Level 39  
    Na XP można uruchomić symulator starszych systemów tak zwany "dosbox"
    Mam skopiowany cały dysk z starym systemem. uruchamia się z ikony dos + NC 5.0
    lub autoexec.bat Tylko nie wiem czy uda się uruchomić twoje gry.
    U mnie wszystkie starsze gry hulają.
    pawelr98
    Level 39  
    Win98 to ciężko odpalić na dzisiejszym sprzęcie.Pozostaje wirtualizacja. Tanie procki intela(pentium/celeron) takowej instrukcji(VT-D) nie mają.Dlatego chyba lepiej kupić jakiegoś athlon-a II x3/4 (ma instrukcję AMD-V odpowiedzialną za wirtualizację)do tego płyta i 4gb ramu oraz karta klasy hd4850/5770(można nawet w coś nowszego popykać).Można też kupić apu A6 na FM1 z płytą m-itx (jeśli jak najmniejszy rozmiar jest najważniejszy).
    SpyroChempion2013
    Level 13  
    Napisałem jakie gry chcę zagrać. Poza tym ten dosbox nie umozliwia mi granie w gry z windows 95/98. Poza tym nie chodzi mi oto, że nie działają, tylko, że te gry mają różne błędy np. żołnierze w commandos 1 widzą komandosa i w tej samej sekundzie death. Na moim starym kompie z 98 tak nie było; w heroes 3 tną się filmiki i rozjeżdża się obraz z dźwiękiem, zaś gothic 1 sprawia, że komp mi się wiesza

Dodano po 2 [minuty]:

A jaki dokładnie model tego athlona, bo widzę, że jest kilka?? Nigdy nie miałem kompa z podzespołami AMD więc to będzie jeden z pierwszych jeśli nie pierwszy oparty na AMD. Poza tym wirtualizacja odpada, bo na wirtualizaowanym systemie nie uruchamiają się powyższe gry. Wirtualizacja jest dobra tylko do starych programów biurowych.
    Skylakee
    Level 18  
    Kup jakiegoś starszego lapka, albo jakiegoś gotowego trupka i po sprawie- masz pełno takich ogłoszeń, na Alle lub Tablicy.
    Taki budżet jest nie adekwatny do Twoich wymagań- za taką cenę złożyłbyś kilka takich jednostek.
    SpyroChempion2013
    Level 13  
    Laptop jest ch$&owy jeśli chodzi o gry. A poza tym podałem maksymalny pułap co nie znaczy, że tyle muszę wydać. Napiszcie po prostu to o co proszę bo nie znam się za bardzo na kompach.
    Skylakee
    Level 18  
    SpyroChempion2013 wrote:
    Laptop jest ch$&owy jeśli chodzi o gry.

Naprawdę bardzo wyszukana opinia, poparta solidną argumentacją...

Jeżeli się nie znasz to tym bardziej kup jakiś gotowy, używany zestaw.
    Na pewno ktoś z Elektrody ma takowy na sprzedaż (załóż temat na bazarku), ew. poszukaj w serwisach ogłoszeniowych.
    SpyroChempion2013
    Level 13  
    Każdy laptop się grzeje, jeżeli chcesz na nim pograć na normalnych detalach. Poza tym w laptopach 60-70 stopni dla karty i procesora to norma. Zaś w stacjonarce, nawet przy najbardziej zasobożernych grach tyle nie miałem
    steve13
    Level 13  
    Zbyt wypasionych podzespołów nie ma co szukać bo sterowniki do win98 już dawno przestano pisać...
    Skylakee
    Level 18  
    SpyroChempion2013 wrote:
    Każdy laptop się grzeje

To jest wpisane w charakterystykę tych urządzeń.
    Minimalizacja rozmiarów poszczególnych podzespołów, kosztem podwyższonej temperatury pracy- tylko tak naprawdę w czym Ci to przeszkadza?
    SpyroChempion2013
    Level 13  
    lokis3 wrote:
    SpyroChempion2013 wrote:
    Każdy laptop się grzeje

To jest wpisane w charakterystykę tych urządzeń.
    Minimalizacja rozmiarów poszczególnych podzespołów, kosztem podwyższonej temperatury pracy- tylko tak naprawdę w czym Ci to przeszkadza?

Przeszkadza bo grająć dłużej niż 10 minut czuję się jakbym trzymał dłoń na kaloryferze w zimie. I to mimo podkładek chłodzących, które i tak są do dupy.
    Zrobiłem kiedyś mały układzik pneumatyczny, w którym wiatrak o średnicy 30cm dmuchał mi w laptopa. Dopiero wtedy laptop był chłodny i to pomimo, że grałem w skyrima na full detalach.
    Skylakee
    Level 18  
    Twoja argumentacja mnie przeraża...

Poza tym chyba tak naprawdę chyba sam nie wiesz czego chcesz.
    Wejdź na jakikolwiek serwis ogłoszeniowy, poszukaj jakiejś starej jednostki (a tego masz multum) i po opisie urządzenia sprawdź czy znajdziesz drivery do jej podzespołów, zarówno pod XP jak i 98.
    Ewentualnie dobierz pojedynczo części jak masz sentyment do swojej obudowy i kieruj się powyższym.

Oczywiście miej na uwadze wymagania sprzętowe tych Twoich gier.

Oczekujesz, że ktoś będzie teraz szukał za Ciebie w całej masie ogłoszeń?