Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stihl 018 - Po rozgrzaniu dusi się i gaśnie

Ksyssiu 22 Aug 2013 20:57 6354 2
    Ksyssiu
    Level 10  
    Jak wyżej, po paru minutach cięcia maszyna zaczyna się dusić i obroty zwalniają. Piła była w serwisie, gdzie stwierdzono, że przyczyną takiego stanu rzeczy był przytkany gaźnik. Jednak po powrocie do domu problem wrócił. Co może być tego przyczyną? Czyżby znowu przytkał się gaźnik?
    kobylak2206
    Level 17  
    Jest takie spore prawdopodobieństwo. Ja zawsze mieszankę lałem z kanistra po oleju silnikowym i było ok a brat pod moją nieobecność (2m-ce) zalewał z kanistra po płynie do spryskiwaczy "bo miał dziubek" plastik się jakoś rozpuszczał i zasyfił gaźnik a do tego pierścienie się skleiły z tłokiem i silnik zatarty. Serwis stwierdził winę mieszanki i tak było. Pilarka to stihl ms 251c
    Ksyssiu
    Level 10  
    Po wyczyszczeniu gaźnika i wymianie świecy było wszystko OK. Ale po jakimś czasie użytkowania stało się coś odwrotnego. Przy ciepłym silniku piła zaraz po uruchomieniu gaśnie i trzeba się trochę nagimnastykować, żeby zaczęła normalnie chodzić, w dodatku po dłuższej pracy przegrzewa się. Przez okno tłumika zauważyłem małe ryski na tłoku. Czyżbym zatarł silnik? Czy jest szansa, że przy robieniu przerw w pracy piła jeszcze trochę pochodzi?