Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Seagate 7200.7 - Odwrotnie podłączony molex spalił dysk?

konior966 24 Sie 2013 01:17 2106 8
  • #1 24 Sie 2013 01:17
    konior966
    Poziom 21  

    Witam!
    Podczas pracy komputera rozłączyłem molexa od dysku twardego (przypadkowo, szturchnąłem obudowę, mam wyrobione wtyczki i robiłem tak kiedyś, więc to nie wina tego) chcąc podłączyć ją chwyciłem molexa (niestety odwrotnie) i chciałem włożyć do złącza, włożyłem go jednym bokiem, łącząc piny 12v i masę zasilacza do 5v i masy dysku, poszła iskra i komputer się wyłączył. Gdy włączyłem jednostkę (po poprawnym podłączeniu), diody mrugnęły na ułamek sekundy i wentylatory lekko się ruszyły i zasilacz odłączył zasilanie (Fortron FSP500-60APN) po odłączeniu dysku od zasilacza komputer startuje normalnie i piszę z niego teraz ten post. Pierwszą rzeczą którą zrobiłem to wyjęcie dysku i sprawdzenie czy elektronika nie jest gdzieś upalona (transile) lecz wyglądają na całe. Miernik i lutownicę mam. Załączam zdjęcia i proszę o pomoc lub porady co i jak sprawdzić.
    Seagate 7200.7 - Odwrotnie podłączony molex spalił dysk? Seagate 7200.7 - Odwrotnie podłączony molex spalił dysk?

    0 8
  • Pomocny post
    #2 24 Sie 2013 01:26
    Ture11
    Poziom 34  

    Warto pomierzyć te transile, po nich nie będzie widać raczej spalenia, a zwarcie dysk robi ewidentnie. Ten na linii 5V, gdy dostał 12V powinien pójść na zwarcie, co odpowiada twojemu opisowi.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Pomierzyć po wylutowaniu, rzecz jasna, choć myślę, że gdybyś podłączył masę miernika do masy dysku i sprawdził przejście na gałęzi 5V to zapewne nic byś nie uszkodził, ale lepiej wylutuj ten transil.

    0
  • Pomocny post
    #3 24 Sie 2013 01:30
    tomiok
    Poziom 33  

    Sprawdź czy masz zwarcie pomiędzy pinem 5V i 12V a tym pinem od masy.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Ture11 napisał:
    Warto pomierzyć te transile, po nich nie będzie widać raczej spalenia, a zwarcie dysk robi ewidentnie. Ten na linii 5V, gdy dostał 12V powinien pójść na zwarcie, co odpowiada twojemu opisowi.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Pomierzyć po wylutowaniu, rzecz jasna, choć myślę, że gdybyś podłączył masę miernika do masy dysku i sprawdził przejście na gałęzi 5V to zapewne nic byś nie uszkodził, ale lepiej wylutuj ten transil.


    Pisaliśmy razem.

    Dla pewności wylutowałbym oba transile i sprawdził :)

    0
  • #4 24 Sie 2013 01:38
    konior966
    Poziom 21  

    Rozumiem że chodzi o te zaznaczone na czerwono? Jeśli tak to który z nich?
    Seagate 7200.7 - Odwrotnie podłączony molex spalił dysk?

    EDIT: Czy bez transili dysk ruszy? Jeśli te będą spalone to jaki model transila wlutować w zamian?

    EDIT2:Zmierzone na złączu molexa
    12v - masa nie ma przejścia ani w jedną ani w drugą stronę.
    5v - masa jest przejście na zakresie 2000Ω pokazuje 0001.

    0
  • Pomocny post
    #5 24 Sie 2013 01:45
    Ture11
    Poziom 34  

    Transile to najprawdopodobniej numer 1 i 2, na pewno nie 3, bo to kondensator.
    Transile po przekroczeniu napięcia bezpiecznego mają się spalić i zewrzeć zasilanie do masy, dzięki czemu wyłączył ci się komputer (gdyby nie to zwarcie, dym poszedłby z procesora dysku i po sprawie (oraz po danych)).

    Bez transili dysk powinien się uruchomić, ale nie jest to bezpieczne, bo napięcie w zasilaczu może być podwyższone czy coś i stracisz dysk wraz z danymi. Transil padł zapewne ten co miał reagować na napięcia ponad 5V, i pewnie taki trzeba będzie kupić. Ale transil znajdziesz w prawie każdym dysku 3.5", jak masz jakiś śmieć to po problemie.

    0
  • #6 24 Sie 2013 01:50
    konior966
    Poziom 21  

    Transil nr 1 przewodzi w obie strony a więc to na 99% ten, nr. 2 nie przewodzi. Jeszcze dziś poszukam transila z jakiegoś trupa, a jednak opłacało się je trzymać :).

    0
  • #7 24 Sie 2013 01:55
    Januszf777
    Poziom 27  

    Bez transili powinien się uruchomić. Tylko pytanie po co podłączałeś dysk przy uruchomionym zasilaniu

    konior966 napisał:
    chcąc podłączyć ją chwyciłem molexa (niestety odwrotnie) i chciałem włożyć do złącza, włożyłem go jednym bokiem, łącząc piny 12v i masę zasilacza do 5v i masy dysku, poszła iskra i komputer się wyłączył.

    0
  • #8 24 Sie 2013 01:58
    Ture11
    Poziom 34  

    konior966 napisał:
    ...(przypadkowo, szturchnąłem obudowę, mam wyrobione wtyczki i robiłem tak kiedyś, więc to nie wina tego)...


    Uwierzyć, czy nie uwierzyć? :-)

    Przy okazji, ja tak kiedyś uszkodziłem dysk twardy, więc radzę ostrożnie. U mnie padła 40GB WD, przy podłączaniu pod włączony komputer. Padł chyba sterownik silnika BLDC, bo się nagrzewał później.

    0
  • #9 24 Sie 2013 17:57
    konior966
    Poziom 21  

    Problem rozwiązany!
    Faktycznie transil nr.1 był spalony i zwierał 5V z masą. Został wymieniony i dysk po podłączeniu do komputera i włączeniu zaczął pracować.
    Bardzo dziękuję za pomoc i zamykam. :)

    0