Witam kolegów.
Noszę się z zamiarem kupna przetwornicy samochodowej i mam w związku z tym kilka pytań, dodam, że jestem raczej zielony z tych tematów
Otóż chciałbym kupić przetwornicę o mocy stałej 300W i mocy skokowej 600W, chciałbym ją podpiąć bezpośrednio pod akumulator. Chciałbym wiedzieć jak długo pociągnie taka przetwornica na wyłączonym silniku?
Załóżmy, że będę ładował laptopa na zasilaczu którego jest info: 19V i 2.1A Czyli mój lapek potrzebuje:
19V * 2.1A = 40W ???
Zakładam (logicznie myśląc), że przetwornica pobiera z akumulatora tyle prądu ile aktualnie potrzebuje urządzenie do niej podpięte plus troszkę na swoją normalną pracę, czyli w tym przypadku pobierałaby 2.1A dla lapka plus (dla prostoty obliczeń) 0.4A "dla siebie". W sumie 2.5A
Mój akumulator ma pojemność 95Ah i prąd rozruchu 800A, aczkolwiek nie wiem co oznacza ten drugi parametr
Zakładając (czysto teoretycznie), że mój akumulator jest w 100% sprawny i że przetwornica też uzyskuje 100% swojej sprawności, to czas pracy tej przetwornicy z podłączonym laptopem do pełnego wyładowania akumulatora wyniósłby:
95Ah / 2.5A = 38h ???
Nie mam pojęcie czy dobrze to liczę dlatego proszę o sprostowanie jeżeli coś źle liczę.
Wiem, że aku nie ma 100% sprawności i należy to uwzględnić w realu.
Drugie moje pytanie:
Ile volt musi mieć akumulator żeby samochód odpalił (czyli kiedy muszę wyłączyć przetwornicę) i w jakim tempie alternator ładuje akumulator?
Na przetwornicy jest też napisane: zabezpieczenie przed zbyt niskim napięciem (poniżej 10.5A) - czy oznacza to, że przetwornica sama się wyłączy jeżeli napięcie akumulatora spadnie poniżej 10.5V i tym samym umożliwi mi odpalenie auta?
I ostatnie pytanie:
Co faktycznie pobiera mnie prądu: przetwornica czy zwykła ładowarka do laptopa z gniazdem 12V do zapalniczki samochodowej?
Wiem, że się trochę rozpisałem
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam