Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumna, mikrofon - nie wiem co kupić

loram15 24 Aug 2013 21:53 5526 25
    loram15
    Level 9  
    Witam. Jestem początkujący na forum,ale właśnie tutaj szukam porady.
    Od kilku lat śpiewam i uczęszczam na zajęcia wokalne. Planuję kupić kolumnę (myślałem o aktywnej), mikrofon, i ...właśnie..ja się na tym kompletnie nie znam nie wiem jakie to musi mieć parametry żeby starczyło na domowe/ ew. malutki koncercik. Proszę o pomoc również w przypomnienia, co muszę jeszcze kupic żeby to wszystko razem działało (jakie kable itd.) - planuje podłączyć wszystko do laptopa....chciałbym bardzo żeby to wszystko zamknęło się w granicy 600-800zł :D
    Pozdrawiam.
    Dj Joker
    Level 26  
    Karamba. Chcesz nagłaśniać tylko siebie, czy cały zespół? Czy jak? Siebie i podkład z laptopa?
    loram15
    Level 9  
    Chcę nagłośnić siebie (za pomocą mikrofonu) - ewentualnie możliwość nagłośnienia dwóch osób (dwa mikrofony), i podkład który puszczałbym z laptopa....
    Dj Joker
    Level 26  
    Proponowałbym Ci kolumnę aktywną (uważam, że statyw do niej jest konieczny) i mixer sceniczny. Jeśli takie rozwiązanie Cię interesuje, mogę podać przykłady. Proszę o odpowiedź.
    loram15
    Level 9  
    Bardzo prosiłbym o propozycje (mikrofon też chciałbym jakis warty polecenia, ale tani :P)! PS.Mikser jest rzeczą konieczną (chce, ale tylko tak pytam)? I czy laptop (toshiba l850 satellite) do wszystkiego bedzie pasował i jaki kabel potrzebuje??
    PS. SORY ZA GŁUPIE PYTANIA!
    Dj Joker
    Level 26  
    Mixer da Ci możliwość podłączenia większej liczby uczestników. Nie wiem czy zmieścimy się w tak małym budżecie. Mogą być rzeczy używane?
    loram15
    Level 9  
    Mogą być, ale ...od razu wolałbym linki np. do allegro :D
    Dj Joker
    Level 26  
    Widzisz, chodzi też o własne zaangażowanie, zaproponuj jakiś sprzęt, a powiem Ci co z niego będzie, nie licz, że dostaniesz gotowe rozwiązanie swojego problemu, też musisz się wysilić ;)
    JerzyPed
    Level 19  
    Widze, ze nikt Ci nic nie doradza, wiec zajrzalem do Thomanna i pierwsza z brzegu propozycja The T. Amp PA 4080 kosztuje 699zl. Tam masz mikrofon z kablem wzmacniacz z wbudowanym poglosem sprezynowym, cztery kanaly dwie kolumny glosnikowe i kable. To nie jest wysokiej klasy sprzet, ale na male koncerciki wystarczy, podobno sie nie psuje (masz gwarancje na trzy lata) jest rowniez duzo innych propozycji np oddzielnie maly mikser 4-kanaly Behringer i obojetnie jaka kolumna aktywna itd.........
    Pozdrawiam,
    Jerzy
    Dj Joker
    Level 26  
    Właśnie dlatego, musisz nam pokazać, zaproponować coś co Ci się podoba, a my to skorygujemy :)
    loram15
    Level 9  
    Dzięki Jerzy!
    Podsyłam link do tego co znalazłeś: http://www.thomann.de/pl/tamp_pa_4080.htm
    Bardzo proszę innych forumowiczów o opinie na temat tego sprzętu :D Mam też pytanie: czy potrzebowałbym jeszcze jakieś kable żeby podłączyć : wzmacniacz z kolumnami, wzmacniacz z laptopem itd...?? Mam rozumieć że pod ten wzmacniacz można podłaczyć 4 mikrofony? Tyle że nie wiem do czego służy ten panel po prawej stronie od wejść mikrofonowych...:( Ktoś mi wytłumaczy...?
    POZDRAWIAM I PRZEPRASZAM ZA GŁUPIE PYTANIA! :p
    PS. Chodzi po prostu o to, że naprawdę nie znam się na tym...
    JerzyPed
    Level 19  
    Ten panel po prawej stronie: tam sa potencjometry do regulacji basów (low) średnich tonów (mid) i wysokich (High) w dolnym rzędzie pot. master volume, master reverb do regulacji pogłosu i pot. TAPE (głośność magnetofonu lub CD itd) Do wzmacniacza można podłączyć 4 mikrofony lub instrumenty. Tam masz wszystkie kable tzn. kabel mikrofonowy, kabel sieciowy i dwa kable głośnikowe. Potrzeba tylko kupić kabel łączący wzmacniacz z laptopem. Kolumny maja "kołnierzyki" na statywy, ale statywy trzeba kupić oddzielnie (mogą być jakieś tanie używane) lub "na razie" używać bez statywów. To jest wzmacniacz mono (nie stereo) wiec muzyka będzie tez z laptopów odtwarzana mono. Wzmacniacze stereo są już znacznie droższe.
    loram15
    Level 9  
    Ok. Ale to "mono" to nie jest nic strasznego, tak? Muzyka będzie odtwarzana/będzie brzmieć normalnie?
    Dj Joker
    Level 26  
    Karamba. Poszukaj róznicy w internecie między Mono i Stereo. Na estradę Mono sie nadaje, do domu nie bardzo. W sklepie Thoman są także takie zestawy wraz z statywami, popatrz sobie na to i myślę, ze powinieneś do zestawu dokupić lepsze mikrofony, być może bezprzewodowe, jakieś budżetowe. ;)
    JerzyPed
    Level 19  
    Zgadza sie, Thomann ma ten sam zestaw ze statywami ale cena juz przekroczy zaplanowana kase. Ok 834 zl.
    Mono to nic strasznego, na wokal nie ma duzego znaczenia. Jezeli chodzi o kabel laptop-wzmacniacz, to popros kogos w sklepie elektronicznym i za kilka zlotych ci zlutuje taki kabel bo chyba nie ma gotowych w sprzedazy (prosze poprawic, jezeli sie myle).Beda to dwa kable "gitarowe" czyli ekranowane z wtyczkami jackowymi mono i z drugiej strony zlaczone, podlutowane do stereofonicznego jacka "mini" ktory wchodzi do laptopa. Kazdy jack podlaczysz na oddzielny kanal wzmacniacza. Mozna tez inaczej, ale to jest najbardziej proste.
    Dj Joker
    Level 26  
    Może lepiej, żeby sobie kupił kabel Mini-Jac i z drugiej strony dwa wtyki duży jack mono... I wtedy do osobnych kanałów i już. :)
    DjMapet
    Level 43  
    Laptop można podłączyć do wejść CD/TAPE PLAY, umiejscowionych na tylnym panelu powermiksera: http://www.thomann.de/pl/media_bdbviewer_AR_143753.html?image=4&small=1 kablem TRS 3,5mm - 2xRCA: http://www.komputronik.pl/product/16190/Akcesoria/Kable_i_adaptery/Kabel_stereo_Minijack-2x_chinch_2_5m.html
    Poziom wejścia CD/TAPE PLAY, regulujemy potencjometrem TAPE, znajdującym się na przednim panelu sumy powermiksera

Pozdrawiam..
    JerzyPed
    Level 19  
    Sposob podlaczenia laptopu ktory zaproponowal Kolega DjMapet jest najlepszy i najprostszy. Ma on dodatkowa ta zalete, ze nie blokuje zadnego kanalu w mikserze. Czyli mozna jednoczesnie podlaczyc 4 mikrofony lub np. 3 mikrofony i gitare itd.. i jednoczesnie laptop.
    Amazlos
    Level 2  
    szukam podobnego sprzetu. znalazlem jeden nie bardzo znanej marki, ale wydaje sie w miare przyzwoity na domowe potrzeby.
    * wzmacniacz DJ 480 Wat * 1 x Para pasywnych kolumn głośnikowych (8") 1000W,* mikser 3/2-kanałowy - talkover, mikrofon przewodowy i okablowanie do tego. za 750 zl., zgbubilem link do tego, ale myslicie ze to mogloby by okej jesli chodzi o moc?

Dodano po 1 [minuty]:

domowe potrzeby, mam na mysli wieksze karaoke dla rodziny czy przyjaciol, w ok. 25 pokoju.
    Dj Joker
    Level 26  
    8" nie zagra Ci zbyt przyzwoicie. Pomyśl o czymświększym. Rozwiązanie DJ Mapet-a jest chbya nie dokońca doskonałe, ponieważ (ten wzmacniacz, chbya że się mylę) nie ma możliwości regulacji pasma dla wejść TAPE IN. Czasem jest to konieczne. Jeśli się mylę i ma to jak najbardziej okej :)
    JerzyPed
    Level 19  
    Dj Joker, trzeba przyznac, ze jestes bardzo spostrzegawczy i chyba masz racje, ze nie ma regulacji pasma na wejsciu TAPE IN. Te trzy potencjometry barwy (low, mid oraz high) odnosza sie prawdopodobnie tylko do czterech kanalow miksera. (moge sie mylic). W takiej sytuacji "na wszelki wypadek" mozna zakupic dodatkowo, za kilka zlotych (do kabla ktory polecil DJ Mapet) tzw. wtyczki mono "jack" przejsciowki. To znaczy taka przejsciowka bedzie z jednej strony zwyklym mono-jackiem a z drugiej strony bedzie miec gniazdko na "chinch". W razie potrzeby na dwa chinche zaklada sie te wtyczki jackowe i podlacza sie laptop na dwa kanaly miksera. Ale taka koniecznosc zaistnieje tylko wtedy, gdy muzyka z laptopa bedzie miec zbyt duzo lub zbyt malo basu lub wysokich i bedzie koniecznosc wymiksowac to.
    Amazlos
    Level 2  
    Sluchajcie, ja tak jak loram15 szukam naprawde niedrogiego sprzetu na potrzeby domowe, takie jak Karaoke itd. Wiadomo, nie chodzi mi o to zeby kupic i zeby mi sie niedlugo pogralo. ale wierze, ze mozna znalezc fajny sprzet niekoniecznie behringera etc.
    dlatego znalazlem cos takiego, slyszalem juz dobre opinie nt.: LTC
    Doradzcie, co myslicie o tym sprzecie, na domowe potrzeby, ma 4 wejscia mikrofonowe etc.
    http://www.electronic-star.pl/LTC-Karaoke-Star-3D-wzmacniacz-g-o-niki-2-x-mikrofon_i30073.htm
    ps. jak podepne wzmacniacz do laptopa? stereo cinch?
    janekos
    Level 1  
    Moim zdaniem malutkie to trochę, bo (6,5"), ale tak jak mówisz, na domowe potrzeby powinno wystarczyć. Sam kupiłem w ubiegłym roku podobny sprzęt na prezent i sprzęt się dobrze sprawuje. To też było LCD. A tutaj masz kilka podpięć do mikrofonów (wiec powinno się super sprawdzić na karaoke), USB ułatwia życie. Moim zdaniem nie jest to jakiś nie wiadomo jakiś sprzęt, ale jest bardzo okej! bo:
    jest to zestaw pasywny, i zawsze możesz sobie go poszerzyć. Moim zdaniem zestawy aktywne z natury są dla amatorów i raczej trzymam się od tego z daleka, a tutaj pasywny zestaw, i to całkiem ok.
    sebap
    Level 41  
    loram15 wrote:

Przy tych zestawach kieruj się wyglądem bo którego byś nie kupił to i tak ten sam "szajs" chiński praktycznie nic nie wart.
    Co do trzeciego zestawu - na małych zdjęciach widać wejście jack i napis Input na przednim panelu. Pewnie to będzie wejście na mikrofon.
    Dj Joker
    Level 26  
    1000W... A może poszukajcie czegoś rzetelnego z używanych sprzętów? Takich co zamiast tych 1000W ma napisane 50W RMS ? Po co płacić komuś kto oszukuje klienta...I na pewno taki zestaw, używany i rzetelny posłużyłby kupę lat więcej...

W takich sprzętach patrzcie na bezpieczniki sieciowe. Jeśli jest bezpiecznik 1A to naturalne jest to, że ten wzmacniacz nie odda więcej niż 230W, a zapewne mniej bo raczej ma inną sprawność pewnie koło 60%, zatem na oko...odda ze 160W Maksymalnie. To będzie jego prawdziwa moc ciągła, sinusoidalna...No i ten bezpiecznik pewnie ma dość duży zapas...warto to wszystko wiedzieć, przy chińskim nieznanym producencie, który tylko nabija portfel. :)

Podejrzewam, że moje domowe kolumny Diory, które mają po niecałe 200W, zagrają dużo lepiej a ten chiński producent napisałby na nich 10 000W PMPO................(a wzmacniacz to chyba byłby 2000W xD bo ma bezpiecznik 2A...xD, a ma koło 100W na kanał - STK.)

Skoro to domowy sprzęt, to kupcie coś domowego i rzetelnego dołączcie do wejścia mixer estradowy i macie coś dobrego pod karaoke, wystarczy tylko dobrze je ustawić i zmniejszyć trochę wysokie, żeby nie spalić driverów.(wiem, że sprzęt estradowy ma zabezpieczenie w tym kierunku...ale ten chiński zestaw nie ma tam nic więcej prócz piezaków...)

Przepraszam za ton tego postu, mam nadzieję, że do kogoś to dość dobrze trafi :)

Ja i owszem kupiłem końcówkę Hollywooda i jestem z niej nawet zadowolony, choć przez okres gwarancyjny jej nie używałem i była na zapasie, w mojej estradowej stajni xD A po gwarancji wywaliłem środek...i złożyłem coś lepszego do środka... :)