Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

OR Philips 90AL970/00 - Słabe FM, niezgodne napięcia ze schematem.

24 Sie 2013 22:16 2910 12
  • Użytkownik usunął konto  
  • Moderator
    milosek napisał:
    Napięcie na uzwojeniu wtórnym transformatora wynosi 11V

    Za dużo.
    milosek napisał:
    Napięcie na kondensatorze filtrującym 13,5V


    Tu również za dużo, powinno być ok 9V. Albo transformator podmieniony, albo źle mierzysz napięcia. Zmierz w stosunku do minusa C 100. Może być również zawyżone napięcie w sieci.

    Dodano po 6 [minuty]:

    milosek napisał:
    Napięcie na uzwojeniu wtórnym transformatora wynosi 11V

    Za dużo.
    milosek napisał:
    Napięcie na kondensatorze filtrującym 13,5V


    Tu również za dużo, powinno być ok 9V. Albo transformator podmieniony, albo źle mierzysz napięcia. Zmierz w stosunku do minusa C 100. Może być również zawyżone napięcie w sieci.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Moderator
    Można prościej, ale o tym później. Zmierz różnicę napięć na C100 pod obciążeniem i bez. Czy dużo spada napięcie? A można dużo prościej. Wstawić w plusie stabilizator LM7809 i po problemie. Jeśli już, to możesz zwiększyć wtórne uzwojenie o ok. 2-3V, żeby stabilizator poprawnie pracował i problem z głowy.
    Nie jestem w stanie wymyślić, dlaczego napięcie tak podskoczyło.
  • Poziom 37  
    Może pierwotne gdzieś przywarło i zmniejszyło przekładnię trafa... no ale mniejsza.

    Weź jakiś zasilacz zapnij pod koszyk baterii (9V) i sprawdź czy zadziała poprawnie. Podmień też C100 i sprawdź napięcia jeszcze raz.

    Napięciem się nie przejmuj ważne jest napięcie za stabilizatorem 5.4V bo z niego zasilany jest odbiornik. 8.8V to tylko m.cz i końcówka na TBA810 która i tak lata do 20V. Wydaje mi się, że to elektrolity w zasilaczu. Podmień je bo lata swoje mają
  • Moderator
    mkpl napisał:
    Weź jakiś zasilacz zapnij pod koszyk baterii (9V) i sprawdź czy zadziała poprawnie.


    Nie! Bateria jest do podtrzymania zegara.

    mkpl napisał:
    Podmień też C100 i sprawdź napięcia jeszcze raz.


    Gdyby nie miał pojemności to napięcie byłoby zaniżone i głos by buczał, a autor nic o tym nie pisze.
  • Poziom 37  
    Olek II no ok ale to skąd ten brum? Bateria jest wpinana w główny obwód zasilający przez tranzystor pełniący rolę diody (dziwne rozwiązanie). Wiec i radio powinno na niej odpalić. poza tym można i się za trafem podłączyć w celach testowych.

    Sprawdził bym jeszcze sam koniec mocy audio podając jakiś sygnał na wejście jak będzie ok to chyba popłynęła p.cz

    Przy okazji przełączniki bym przeczyścił. Ostatnio miałem podobny przypadek w Eltra Manuela 2 gdzie Fm dziwnie buczał i charczał a okazało się, że winę ponosi przełącznik zakresów
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 37  
    Spróbuj ruszyć cewkami S10 S9 od dyskryminatora FM ale uwaga... zapamiętaj ich ustawienie w razie braku efektu
  • Moderator
    milosek napisał:
    Nie wiem o jakim podtrzymaniu pisze Olek. Tam jest miejsce na zasilanie bateryjne 6x1,5V R20 połączone szeregowo.


    Wstyd :cry: , pomyliłem ostatnie cyferki, u mnie jest takie radio, a bateria służy do podtrzymania zegara przy zaniku sieci. W takim razie jeśli przy zasilaniu 9 V jest to samo, to trzeba sprawdzić pośrednią. Może dyskryminator rozjechany? Panowie, cudów nie ma.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 37  
    W torze FM na górze schematu sprawdź napięcia na tranzystorach i napisz gdzie odbiegają od normy
  • Użytkownik usunął konto