Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Atmega32 - Kupione w 2 sklepach - odmienna wrażliwość na zakłócenia

MES Mariusz 27 Sie 2013 18:35 8244 59
  • #31 27 Sie 2013 18:35
    atom1477
    Poziom 43  

    Ale jego to nie obchodzi, bo problemy przejmie gazeta :D
    Działanie trochę bez sensu.
    Ja bym proponował jawnie (za wiedzą gazety) uzyskać pomoc na elektrodzie (udostępniając chociaż wycinki PCB), kosztem np. mniejszego wynagrodzenia.
    Gazeta się nie obrazi. Bo jak sam nie uruchomisz projektu to nic nie dostanie. Albo jak im wyślesz bubel do którego będą setki reklamacji, to gazeta dostanie, ale problem.
    Jak nie to chociaż na PW komuś to wyślij i dopisz go potem pod artykuł czy coś.
    Trochę może nie na temat, ale dobrze oddaje problemy z uruchomieniem tego układu (który elektrycznie jest prosty a problem tylko w braku informacji).
    A to co wyżej tmf napisał też ma sens.
    W końcu póki co to jest to testowane bez obciążenia na 230V.
    I się faktycznie może okazać że i na ATMega32 będzie się wieszać jak się np. to obciążenie podłączy.

  • #32 27 Sie 2013 19:35
    MES Mariusz
    Poziom 36  

    tmf napisał:
    Zapewne twój układ na ATMega32 tak samo się wysypuje, tylko przy jednej sztuce trudno to stwierdzić.

    Cztery sztuki działają u mnie w automatyce budynku od kilku dobrych miesięcy i niczego niepokojącego nie zauważyłem. Stąd pewnie tak wielka niespodzianka po umieszczeniu procesora z indeksem A. Jak będę miał już dostęp do oscyloskopu chętnie potestuję.

    Dodano po 15 [minuty]:

    atom1477 napisał:
    Ja bym proponował jawnie (za wiedzą gazety) uzyskać pomoc na elektrodzie (udostępniając chociaż wycinki PCB), kosztem np. mniejszego wynagrodzenia.

    Wiesz, gdyby jeszcze były z tego jakieś "porządne pieniądze" to może gra byłaby warta świeczki (bo czymże jest kilkaset złotych za projekt na którym siedzisz wiele miesięcy...). W moim przypadku wynagrodzenie jest bardzo symboliczne. Największą frajdę chyba sprawiają prototypy PCB wykonywane przez redakcję za free. Ja robię projekt na własne potrzeby, gratis dostaję profesjonalnie wykonane PCB, ewentualnie nazwisko które się gdzieś tam w gazecie pojawi, ot cały zysk...

    Szczerze - nie za bardzo mam czas i środki (a może i wiedzę...) na to, by wyśledzić przyczynę. W redakcji mają zapewne porządne laboratorium - niech też się przyłożą. Z Atmega32 działa bez zarzutów z dwoma typami przekaźników. I na tę chwilę do tego zmuszony jestem się ograniczyć. Z drugiej strony nie ukrywam, że będzie mi bardzo na rękę, jeżeli tylko komuś uda się namierzyć problem.

  • Pomocny post
    #33 27 Sie 2013 20:18
    JarekC
    Poziom 27  

    MES Mariusz napisał:

    Chyba się poddaję (póki co) a urządzenie wyraźnie oznakuję jako niezgodne z ATMEGA32A (zgodne wyłącznie w ATMEGA32). Lub też zgodne z ATMEGA32A pod warunkiem zastosowania przekaźników RM85.


    Powiedziałbym, że takie postępowanie byłoby niegodne tytułu inżyniera.

    Cały czas brak jest podstawowych informacji o układzie i programie:
    - jaki kwarc i kondensatory
    - jak realizowany jest układ resetu
    - jeżeli przekaźniki i uP zasilane z tego samego stabilizatora to jak prowadzona
    jest ścieżka zasilania i masy
    - czy masz włączony BOD i na jakim poziomie
    - czy w programie masz używasz WatchDoga
    - czy próbowałeś sprawdzić co było źródłem resetu uP (stan rejestru MCUCSR)
    - czy próbowałeś zmienić stabilizator np na LM1117 lum LM2940?

    Pozdrawiam
    JarekC

  • #34 27 Sie 2013 23:04
    MES Mariusz
    Poziom 36  

    JarekC napisał:
    - jaki kwarc i kondensatory

    Internal oscilator 8MHz

    JarekC napisał:
    jak realizowany jest układ resetu

    RST przez 4k7 podłączone do VCC.

    JarekC napisał:
    - jeżeli przekaźniki i uP zasilane z tego samego stabilizatora to jak prowadzona jest ścieżka zasilania i masy

    Złącze śrubowe ARK2 5mm -> cewki przekaźników (+) oraz stabilizator 7805 oraz przez rezystory 470 Ω anody diod led (sygnalizacja załączenia przekaźnika).

    Kondensatory 220uF + 220uF + 100 nF -> stabilizator 7805 -> 100nF -> 100uF.
    Kondensator 100nF na nogach VCC, GND uP.

    Dodatkowe próby (testy):
    - zwiększenie dystansu między płytkami PCB i zmiana nachylenia względem siebie o 90 stopni - bez rezultatu
    - ekranowanie przekaźników fotki powyżej - bez rezultatu
    - zastosowanie diod typu 1N4148 na cewkach przekaźników - bez rezultatu
    - dodanie kodensatorów 470nF bezpośrednio na cewkach przekaźników - bez rezultatu
    - odłączenie nogi VCC mikrokontrolera i wpięcie dławika a za nim kondensatora 2200 uF - bez rezultatu
    - zasilenie nogi VCC mikrokontrolera z innego stabilizatora 7805 - bez rezultatu (co ciekawe, mikrokontroler działa nawet po odłączeniu nogi VCC :-) część wyprowadzeń ma podłączone przez 4k7 do VCC, np. klawisze czy reset, może stamtąd ciągnie zasilanie - jeszcze nie zdążyłem przeanalizować).

    JarekC napisał:
    - czy masz włączony BOD i na jakim poziomie

    Brown-Out Detector - nie ruszane / nie modyfikowane / nie wykorzystywane

    JarekC napisał:
    - czy w programie masz używasz WatchDoga

    Nie na tym etapie. Ponadto urządzenia na ATmega32 działają już ponad kilka miesięcy bez przerwy i nie wykazują żadnych tendencji do zwieszania się.

    JarekC napisał:
    - czy próbowałeś sprawdzić co było źródłem resetu uP (stan rejestru MCUCSR)

    To nie jest reset. Po załączeniu przekaźnika nr 7 oraz przekaźnika nr 8 urządzenie sprawia wrażenie, jakoby się zawiesiło (przestaje reagować na klawisze, a po kilku chwilach zaczyna żyć własnym życiem - losowo załączają się przekaźniki, zewnętrzna pamięć eeprom na i2c zaczyna być zapisywana losowymi wartościami (wykonują się różne procedury programu, które w tych warunkach w żadnym wypadku nie powinny zostać wywołane). Procesor głupieje i z tego stanu raczej wyprowadza go reset / odłączenie i podłączenie zasilania.

    JarekC napisał:
    - czy próbowałeś zmienić stabilizator np na LM1117 lum LM2940?





    Nie.

    Problemy nie występują, gdy:

    - osadzony mikrokontroler Atmega32 (przekaźniki RM85 lub 613D012-K)
    lub
    - osadzony mikrokontroler Atmega32A (przekaźniki RM85)


    Co dziwne:

    - kwestia dotyczy przekaźnika nr 7 oraz 8 (zwłaszcza załączenia ich razem) mimo, że układowo nie są one potraktowane w żaden inny sposób.
    - gdy te przekaźniki są fizycznie odłączone (naciskam klawisz, dioda LED wzkazuje zadziałanie obwodu przekaźnika ale sam przekaźnik jest fizycznie odłączony) brak zawieszania się układu (ewidentnie ma to związek z zadziałaniem cewki przekaźnika - dokładniej z uruchomieniem się cewek przekaźników 7 i 8).
    - gdy wylutowane tranzystory (całkowite odłączenie wyprowadzeń mikrokontrolera sterujących przekaźniki) i przekaźniki są załączone ręcznie (zwieranie C-E teanzystorów NPN) mikrokontroler zawiesza się w identyczny sposób. Wykluczone są więc obwody załączające. Liczy się fakt zadziałania cewki przekaźnika 7 i 8).
    - przekaźniki 7 i 8 umiejscowione są (jak wszystkie) pod płytką mikrokontrolera, bezpośrednio pod układem MAX485 oraz wolnym obszarem płytki.

    Szalenie dziwne, że:
    - akurat uruchomienie tych dwóch cewek (przekaźniki 7 i 8) ma takie efekty (dzieje się identycznie na 4 egzemplarzach urządzenia)
    - brak tego efektu przy zastosowaniu przekaźników RM85 lub mikrokontrolera ATmega32
    - gdy tranzystor przekaźnika 7 wylutowany klikam ciągle w jeden z przycisków naprzemiennie zmieniając stan jednego z przekaźników (widzę, że soft działa poprawnie). W tym samym czasie zwieram C-E tranzystora 7 (załączam przekaźnik) urządzenie przestaje reagować na klikanie przycisku - soft się wykrzacza. Gdy zwalniam przekaźnik 7 są dwie możliwości: albo soft wraca do normy (znów reaguje na nieustająco klikany przycisk zmiany stanu jednego z przekaźników) albo już nie wraca do działania i niezbędny jest twardy reset.

    Generalnie mamy do czynienia nie tyle z resetem, co zablokowaniem się procesora lub wstrzymaniem pracy na pewien czas, po odblokowaniu zazwyczaj zaczynają się dziać dziwne rzeczy, procek zaczyna żyć własnym życiem.

  • Pomocny post
    #35 27 Sie 2013 23:36
    JarekC
    Poziom 27  

    To spróbuj jeszcze dwóch rzeczy:
    1.
    Włącz BODa (Brown Out Detection) na 4V i zobacz czy układ się dalej wiesza
    czy resetuje. Jeżeli się będzie resetował to znaczy, że masz spadki napięcia na zasilaniu

    2.
    Podłącz tranzystory sterujące przekaźnikami 7 i 8 zupełnie poza płytką.
    Tak aby emitery były podłączone jak najbliżej masy zasilacza.

    Pozdrawiam
    JarekC

  • #37 28 Sie 2013 01:50
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    MES Mariusz napisał:

    JarekC napisał:
    - czy próbowałeś sprawdzić co było źródłem resetu uP (stan rejestru MCUCSR)

    To nie jest reset.

    Dla własnej pewności sprawdź jednak zawartość tego rejestru na samym początku programu, tylko nie zapomnij zrobić tego prawidłowo:

    Cytat:
    To make use of the Reset Flags to identify a reset condition, the user should read and then reset
    the MCUCSR as early as possible in the program. If the register is cleared before another reset
    occurs, the source of the reset can be found by examining the Reset Flags.

  • #38 28 Sie 2013 09:33
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Skoro objawy są m.in. takie, że coś zapisuje do pamięci I2C to nie jest to przypadkowe działanie procesora. Zapis do pamięci |I2C wymaga start bit, podania adresu itd. Szansa, że losowo się to zrobi jest raczej niewielka. Czyli to problem albo programu, który z jakiegoś powodu na M32A działa inaczej, albo istotnie zakłóceń, które zmieniają np. program counter. M32A ma JTAG więc łatwo można sprawdzić kiedy taki problem występuje i zlokalizować miejsce w programie za niego odpowiedzialne.
    Zacząłbym od napisania jak najprostszego programu testowego, który przełącza te przekaźniki i sprawdzenia czy wtedy też jest problem.
    Ale bez schematu i PCB jakakolwiek dyskusja na ten temat mija się z celem.

  • #39 28 Sie 2013 10:15
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery

    A mi moja kobieca intuicja podpowiada, że problem leży albo w błędnym rozprowadzeniu zasilań i masy, albo w oprogramowaniu. Wskutek błędu elektrycznego (np. zakłócenia) procesor może się zawiesić albo zresetować, ale raczej nie zmieni przebiegu wykonania programu. Mamy więc prawdopodobnie do czynienia z błędem elektrycznym i dalszą błędną reakcją oprogramowania.

  • Pomocny post
    #40 28 Sie 2013 10:39
    _Robak_
    Poziom 33  

    Jeśli rzeczywiście masz problem z masą i nie bardzo masz to jak wyłapać spróbuj użyć common mode choke'a. Jako że nie wiemy co chcemy filtrować to spróbuj kilka indukcyjności.

  • #41 28 Sie 2013 11:50
    michalko12
    Specjalista - Mikrokontrolery

    Samo filtrowanie zasilania nie ma sensu, jeśli po układzie wędrują jakieś zakłócenia, to mogą wejść przez każdy z pinów uC. Jeśli dostaną się do AVR i będą na tyle duże, żeby cokolwiek w nim przestawić to wystarczy, że w odpowiednim momencie zmienią jeden bit we wskaźniku stosu, żeby procesor zaczął wykonywać program w bliżej nieprzewidziany sposób. To nie jest skomplikowany układ. To jest normalne środowisko pracy uC tzn. w otoczeniu przekaźników.
    Przekaźnik z diodą nie powinien generować zakłóceń, albo coś jest nie tak z tą diodą, albo jest ona źle zainstalowana. Energia oddawana z cewki "woli" przewędrować cały układ niż odłożyć się na diodzie. Kombinuj, żeby wyeliminować te zakłócenia. Zmień diodę na jakąś Shottky, przylutuj ją bezpośrednio na nogach przekaźnika. Może pojawiają się jakieś oscylacje? Zasil przekaźnik przez niewielki rezystor i daj diodę Zenera na podobne napięcie.

  • Pomocny post
    #42 28 Sie 2013 13:06
    _Robak_
    Poziom 33  

    michalko12, filtrowanie wejść procka itp. to sprawa oczywista. Jeśli masz zakłócenia na masie to choćbyś nie wiem jaki filtr zaprojektował będziesz miał szumy, choćbyś dał i sto kondensatorów - NIC nie dadzą. Niestety zakłócenia na masie jest bardzo prosto wygenerować, bez oscyloskopu raczej niemożliwe do sprawdzenia. W przypadku takich właśnie problemów stosuje się CMC. Oczywiście trzeba pomyśleć gdzie je dać itp., generalnie poza zmianą layoutu są jedyną radą na "złą" masę.

  • #43 28 Sie 2013 13:50
    michalko12
    Specjalista - Mikrokontrolery

    _Robak_ napisał:
    W przypadku takich właśnie problemów stosuje się CMC

    Chyba miałeś na myśli EMC?

    Potencjały na masie też szukają najmniejszej ścieżki oporu i wybiorą tą ścieżkę gdzie nie ma filtrów. Więcej syfu powodują pojemności pasożytnicze i to w tym przypadku jest problemem.

  • #44 28 Sie 2013 13:59
    atom1477
    Poziom 43  

    michalko12 napisał:
    _Robak_ napisał:
    W przypadku takich właśnie problemów stosuje się CMC

    Chyba miałeś na myśli EMC?

    Nie, chodziło mu o CNC. Common Mode Choke.
    Choć ja bym tego nie stosował.
    Trzeba najpierw dojść co powoduje problem. Żeby świadomie z nim walczyć a nie na ślepo.

  • #45 28 Sie 2013 14:37
    michalko12
    Specjalista - Mikrokontrolery

    atom1477 napisał:
    Common Mode Choke


    A! Nie skojarzyłem, ale to raczej do wysokich częstotliwości i pod kątem EMC.

  • #46 28 Sie 2013 14:41
    _Robak_
    Poziom 33  

    atom1477 napisał:
    michalko12 napisał:
    _Robak_ napisał:
    W przypadku takich właśnie problemów stosuje się CMC

    Chyba miałeś na myśli EMC?

    Nie, chodziło mu o CNC. Common Mode Choke.
    Choć ja bym tego nie stosował.
    Trzeba najpierw dojść co powoduje problem. Żeby świadomie z nim walczyć a nie na ślepo.

    Bez oczu - oscyloskopu? Tylko na ślepo;) Oczywiście jest to typ rozwiązania które jest zawsze stratą pieniędzy bo tylko niweluje efekt a nie przyczynę, choć takie dławiki na rynku są i z jakiegoś powodu dobrze się mają:)

  • #47 28 Sie 2013 19:20
    MES Mariusz
    Poziom 36  

    Z ciekawostek.

    Zasilam przekaźniki z jednego zasilacza, stabilizator 7805 idący na mikrokontroler z zupełnie innego. Efekt dalej występuje!

    Rozdzielam masy tych dwóch zasilaczy przez dławik i rezystor aż 3kΩ !
    Mikrokontroler startuje prawidłowo.Jest na nim napięcie 1.9V

    Klikam s1 - załącza się pierwszy przekaźnik i VCC uC spada do 1.6V (najwyraźniej spowodowane wysterowaniem tranzystora załączającego przekaźnik).

    Klikam s2 - załącza się drugi przekaźnik i VCC uC spada do 1.47V (najwyraźniej spowodowane wysterowaniem tranzystora załączającego przekaźniki).

    Klikam s3 - załącza się trzeci przekaźnik i VCC uC najwyraźniej spada do takiego poziomu, które powoduje reset mikrokontrolera - program startuje od nowa - stan przekaźników wyzerowany.

    Pomyślałem dobra - wystarczy mi to do obserwacji pk7 oraz pk8 - po ich załączeniu soft się zazwyczaj zawiesza, zobaczymy czy w tych warunkach również.

    Klikam s7, rzekaźnik załączył się. Klikam s8 przekaźnik załączył się. Klikam s9 - brak reakcji - soft jak zwykle się zawiesił.

    Mimo, że zasilania są z dwóch zasilaczy, a masa rozdzielona dławikiem i rezystorem 3K w szeregu! Niepojęte...

  • #48 28 Sie 2013 19:46
    michalko12
    Specjalista - Mikrokontrolery

    Niepojęte to jest to o czym Ty piszesz. Dwa różne zasilacze i raptem napięcie masz <2V?
    Nie wiadomo po co ten rezystor na masach? Chyba jednak puścisz bubla...

  • #49 28 Sie 2013 19:46
    Jado_one
    Poziom 22  

    Jeżeli zasilanie na procek idzie z 7805,to jakim cudem napięcie spada na nim do 1,6V? Powinien wytrzymać prąd do 1A.
    Chyba, że mierzyłeś napięcie względem masy przekaźników, rozdzielonych rezystorem i na nim ten spadek...
    Ale po co taki pomiar?...

  • #50 28 Sie 2013 20:17
    MES Mariusz
    Poziom 36  

    Jado_one napisał:
    Jeżeli zasilanie na procek idzie z 7805,to jakim cudem napięcie spada na nim do 1,6V?

    Ponieważ między masami obu zasilaczy w szeregu 3k + dwa dławiki i kondensator 470nF do +12V - mocne tłumienie tego co idzie po masie (no dobra, widzę, że masa 7805 i przekaźników i tak połączone na PCB, muszę to zrobić inaczej). Albo wreszcie dorwać jakiś oscyloskop, tylko skąd...

  • #51 28 Sie 2013 20:44
    Jado_one
    Poziom 22  

    Masa powinna mieć możliwie małą rezystancję - najlepiej zerową ;-)
    Dlatego często stosuje się oblewanie ścieżek masą czy nawet daje oddzielne warstwy masy - przy płytkach wielowarstwowych. Im grubsze (szersze) ścieżki masy, tym lepiej.
    A dławiki powinno się dawać w zasilaniu - nie w masie (chyba, że się coś ostatnio zmieniło i ja czegoś nie wiem?).
    Jak za cienka ścieżka masy, to zbocznikuj ją grubszym przewodem - np. między masą zasilacza (7805), a masą (nóżką GND) procesora.
    Napięcie na procesorze nie powinno się zmieniać podczas załączania przekaźników.

  • Pomocny post
    #52 30 Sie 2013 07:47
    Luklukowaty
    Poziom 18  

    Ja zawsze stosuję na pinie RST zestaw "antyESD" w postaci diody Schottkiego, rezystora pull-up (w wersji A jest o większej rezystancji) i kondensatora około 10nF. Spróbuj takiego zestawu.

    Przy cewkach wypróbuj szybką diodę np. LL4148 plus kondensator np. 10nF.

    Do testów wyłącz wszystkie peryferia (takie jak I2C, RS485, etc.) oraz ustaw jako wyjścia wszystkie Twoje wejścia układu.

    Podstawą jest weryfikacja na samym początku flagi resetu procesora, żeby wiedzieć w ogóle, dlaczego się wyzerował.

  • Pomocny post
    #53 30 Sie 2013 10:02
    atom1477
    Poziom 43  

    Ale już 3 razy było mówione: on się nie resetuje.

  • #54 31 Sie 2013 22:08
    Fredy
    Poziom 27  

    MES Mariusz napisał:
    Z ciekawostek.

    Zasilam przekaźniki z jednego zasilacza, stabilizator 7805 idący na mikrokontroler z zupełnie innego.

    Mikrokontroler startuje prawidłowo.Jest na nim napięcie 1.9V

    Niepojęte...


    I to ma być projekt do gazety? Masz rację to jest niepojęte. Dać 7805 i mieć 1.9V i się dziwić że jest coś nie tak.
    To rzeczywiście ciekawostka. Chyba zrezygnuje z prenumeraty.

  • #55 31 Sie 2013 22:52
    Jado_one
    Poziom 22  

    A jaka to gazeta? (żebym przypadkiem nie kupił ;-) )

  • #56 31 Sie 2013 23:17
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  

    Czytam tak kolego i sobie myśle czy dałeś rezystor pomiędzy wyjscie procesora i tranzystor?
    I które piny procesora są tymi zagadkowymi wyjściami.
    Pozatym załączenie cewki przekaźnika nie powoduję żadnych przepięć.
    Wyłączenie to robi.

  • #57 01 Wrz 2013 01:19
    janek1815
    Poziom 38  

    Fredy napisał:
    Chyba zrezygnuje z prenumeraty.

    Jado_one napisał:

    A jaka to gazeta? (żebym przypadkiem nie kupił :wink: )


    No nie wiesz ? Lepiej jak autor sam napisze.

    Jeszcze jak to będzie w postaci kitu to ludzie wcześniej czy później trafią tutaj i będą psy wieszać na redakcji i autorze.

    tmf napisał:
    Sprzedasz 100 takich ukladów i grono niezadowolonych klientów będzie spore.

    atom1477 napisał:
    Ale jego to nie obchodzi, bo problemy przejmie gazeta :D
    Działanie trochę bez sensu.
    Ja bym proponował jawnie (za wiedzą gazety) uzyskać pomoc na elektrodzie (udostępniając chociaż wycinki PCB), kosztem np. mniejszego wynagrodzenia.
    Gazeta się nie obrazi. Bo jak sam nie uruchomisz projektu to nic nie dostanie. Albo jak im wyślesz bubel do którego będą setki reklamacji, to gazeta dostanie, ale problem.

  • #58 02 Wrz 2013 14:08
    MES Mariusz
    Poziom 36  

    Znalazłem błąd. Ani kwestia prowadzenia masy, ani softu. Urządzenie działa bezbłędne zarówno z ATmega32 jak i ATmega32A o ile moduł odbiornika podczerwieni jest podłączony. W przeciwnym wypadku INT0 wisi w powietrzu, a ścieżka od niego staje się anteną. Ot brakowało rezystora podciągającego do VCC (niezbędnego w przypadku gdy moduł RC5 niepodłączony). Rezystor został finalnie dodany do dokumentacji (na wypadek gdyby ktoś zapomniał / nie chciał podłącza odbiornika podczerwieni).

    Tak więc ja jestem do d. a gazeta g. Zadowoleni?

    Wszystkim mniej bluzgającym pod moim czy gazety adresem serdeczne dzięki za pomoc.

    Pozdrawiam
    Mariusz

  • #59 02 Wrz 2013 14:40
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Ale przecież ten rezystor możesz włączyć jako pullup wewnętrzny. Z drugiej strony ciągle czegoś nie rozumiem - w jaki sposób losowa sekwencja na wejściu INT zawiesza cały program? Wniosek nasuwa mi się jeden - funkcja obsługi tego przerwania jest skaszaniona i oczekuje określonego formatu danych, w przeciwnym wypadku idzie w maliny. Czyli jeśli odbiornik odbierze sygnał w innym formacie niż założyłeś układ tak samo zwiśnie.

  • #60 02 Wrz 2013 15:01
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Dziękując moderatorowi Mirek Z. za odblokowanie tematu:

    MES Mariusz napisał:
    Znalazłem błąd. Ani kwestia prowadzenia masy, ani softu.
    Urządzenie działa bezbłędne zarówno z ATmega32 jak i ATmega32A o ile...
    W przeciwnym wypadku INT0 wisi w powietrzu, a ścieżka od niego staje się anteną.
    ...
    Tak więc ja jestem do d. a gazeta g. Zadowoleni?

    Panie Mariuszu.
    1. Ma Pan na swoim koncie co najmniej kilka artykułów do dość renomowanego czasopisma.
    2. Nie może Pan pokazać schematu - co rozumiem.
    3. Od początku informujemy Pana, że problemem jest Pana projekt, a nie jak Pan sugerował ATmega32A:

    dondu napisał:
    My natomiast możemy Ci pomóc jeżeli dostarczysz kompletne materiały. Wytłuściłem słowo kompletne dlatego, że Ty sugerujesz się swoimi przypuszczeniami i będziesz nam przedstawiał fragmenty schematu i PCB, które według Ciebie są odpowiedzialne za problem, podczas gdy faktyczna przyczyna może leżeć gdzie indziej.


    Czego Pan od nas oczekuje? Że mamy traktować Pana jak początkującego na poziomie prawa Ohma?
    Jeżeli tak, to proszę częściej zaglądać na blog dla początkujących, gdzie o antenkach piszemy w jednym z pierwszych artykułów pkt. nr 2:
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/zakocenia-w-pracy-mikrokontrolerow.html

    Reasumując, żąda Pan od nas byśmy Pana traktowali jak zawodowca, ale popełnia pan błędy jak początkujący, żądając jednocześnie abyśmy bez schematu wróżyli z Pana opisowych postów.

    Co do wulgaryzmów, które w poście wykasowanym przez w/w moderatora i także w powyższym choć znacznie mniejszego kalibru, oraz braku Pana odpowiedzi na moje PW, proszę już nie liczyć na pomoc z mojej strony. Mam nadzieję, że inni Panu podpowiadający, także zastanowią się, czy warto Panu pomagać.

    Życzę zwiększenia poziomu kultury osobistej.

    PS.
    A dlaczego nie pull-up?
    I skończ Pan wreszcie z przekaźnikami ...

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo