Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

silnik trójfazowy dwubiegowy

KabanGyver 25 Aug 2013 13:33 8775 8
    KabanGyver
    Level 2  
    Witam. Mam mały problem z podłączeniem silnika trójfazowego dwubiegowego.
    W starszego typu maszyny polerskiej uszkodził się włącznik. Kupiono nowy, ale w sklepie powiedzieli, że jest taki sam jak TRÓJKĄT-GWIAZDA, ale spec od przewijania silników powiedział że są inne. Czy można taki włącznik użyć do tego typu silnika?
    Olton
    Level 13  
    Starsze silniki siłowe dwubiegowe mają m.in. dwa rodzaje sposobu przełączania prędkości obrotowej. Jedne przełącznikiem Y/Δ, a drugie posiadają w swym stojanie, dwa odrębne uzwojenia. Musisz sprawdzić jaki posiadasz rodzaj silnika. Do tego drugiego rodzaju silnika potrzebny jest przełącznik siłowy.
    KabanGyver
    Level 2  
    stary uszkodzony włącznik jest identyczny jak nowy...te same zworki,oznaczenia,U1 V1 W1. U2 V2 W2. podłączyłem go identycznie,lecz silnik buczy i się grzeje. ma dwie prętkości,ale buczy i grzeje się. czy może być uszkodzone z któryś uzwojeń?
  • Helpful post
    Olton
    Level 13  
    Napisz jaka jest jego moc. Sprawdź go na "krótko". Oznacz i odłącz przewody z zacisków bezpośrednich silnika. Te zaciski, które były podłączone do U 2, V 2 i W 2 wyłącznika, zmostkuj jakimś przewodem - połącz do kupy, a do zacisków, które były połączone z U 1, V 1 i W 1 wyłącznika - podaj trzy fazy L 1, L 2 i L 3. Będzie to połączenie w gwiazdę tzn. mniejsza prędkość obrotowa. Wtedy wykluczymy jakiekolwiek błędy w okablowaniu przełącznika Y/Δ.
    Krzysztof Reszka
    Moderator of Electrical engineering
    Olton wrote:
    Starsze silniki siłowe dwubiegowe mają m.in. dwa rodzaje sposobu przełączania prędkości obrotowej. Jedne przełącznikiem Y/Δ,

Jaki to kolego silnik 2 biegowy ma układ połączeń Y/Δ . Zapraszam kolegę do przejrzenia układów połączeń Dahlandera.
    Olton
    Level 13  
    Nie układ połączeń, a sposób ich przełączania... Kolego KabanGyver narysuj zaciski i ich oznaczenia w tabliczce zaciskowej silnika. I na "krótko" trzeba będzie sprawdzić obydwie prędkości obrotowe, żeby nie wkradła się jakaś pomyłka. Natomiast jeżeli obydwa wył., stary i nowy są identyczne - to można z nich zrobić jeden poprawny - przekładając i przerabiając krzywki. Kiedyś w socjalizmie przerabiałem ŁUK'i L/0/P na Y/Δ.
    Krzysztof Reszka
    Moderator of Electrical engineering
    Olton wrote:
    Nie układ połączeń, a sposób ich przełączania...

Kolego Olton mistrza świata dla ciebie. I ponawiam pytanie .
    Krzysztof Reszka wrote:
    Jaki to kolego silnik 2 biegowy ma układ połączeń Y/Δ
    KabanGyver
    Level 2  
    Witam koledzy. dziś rozwiałem ten temat z silnikiem dwubiegowym. po dokładnym pomiarze i próbach podłączenia okazało się... że. podłączyłem napięcie do U1 V1 W1 i silnik miał wolne obroty. a gdy napięcie podłączyłem do U2 V2 W2 są szybkie obroty. żadnych zworek nie potrzeba, bo zabezpieczenie wybija.. więc rozebrałem włącznik TRÓJKĄT-GWIAZDA i złożyłem go w innym położeniu styków. podobny schemat jak LEWO-PRAWO. SILNIK DZIAŁA. maszyna funkcjonuje zgodnie z jej przeznaczeniem.
    Dziękuję wszystkim za opinie i pomocne komentarze.POZDRAWIAM