Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ariva T65 - Dekoder nie zapisuje kolejności kanałów

Gattuso5878 25 Sie 2013 13:41 5793 12
  • #1 25 Sie 2013 13:41
    Gattuso5878
    Poziom 9  

    Witam bardzo serdecznie. Wiem, że były już tematy podobne do tego ale żaden nie był mi pomocny. Dekoder wyszukuje kanały , wchodzę w ustawienia , zmieniam kolejność kanałów TVP1 na 1 ,TVP2 na 2 ,Polsat na 3 itd. Klikam back wyskakuje komunikat ZAPISYWANIE proszę czekać , czekam chwilę no i jest ok , kanały są w kolejności jaka mnie zadowala. Lecz po wyłączeniu dekodera wszystko powraca na swoje miejsce i np Polsat jest na 1 , kolejność taka jakiej bym nie chciał;/

    Co dotychczas kombinowałem:

    Wgrywałem różne aktualizację ze strony producenta - nic nie dało
    Próbowałem zmieniać sortowanie na wszystkie możliwe sposoby - też nic .

    PS: przy okazji nie wiem czemu ale kupiłem nowy zasilacz antenowy i odziwo dioda się nie świeci a normalnie kanały wyszukuję , po wyjęciu zasilacza z zasilania - "brak sygnału" dioda się spaliła ?

    Jeżeli możecie coś poradzić na to wszystko to piszcie bo już mnie to przerasta, dawniej normalnie było można ustawiać.

    0 12
  • #2 25 Sie 2013 13:47
    LeDy
    Poziom 43  

    Gattuso5878 napisał:
    Witam bardzo serdecznie. Wiem, że były już tematy podobne do tego ale żaden nie był mi pomocny. Dekoder wyszukuje kanały , wchodzę w ustawienia , zmieniam kolejność kanałów TVP1 na 1 ,TVP2 na 2 ,Polsat na 3 itd. Klikam back wyskakuje komunikat ZAPISYWANIE proszę czekać , czekam chwilę no i jest ok , kanały są w kolejności jaka mnie zadowala. Lecz po wyłączeniu dekodera wszystko powraca na swoje miejsce i np Polsat jest na 1 , kolejność taka jakiej bym nie chciał;/

    Co dotychczas kombinowałem:

    Wgrywałem różne aktualizację ze strony producenta - nic nie dało
    Próbowałem zmieniać sortowanie na wszystkie możliwe sposoby - też nic .

    PS: przy okazji nie wiem czemu ale kupiłem nowy zasilacz antenowy i odziwo dioda się nie świeci a normalnie kanały wyszukuję , po wyjęciu zasilacza z zasilania - "brak sygnału" dioda się spaliła ?

    Jeżeli możecie coś poradzić na to wszystko to piszcie bo już mnie to przerasta, dawniej normalnie było można ustawiać.

    Jest właśnie temat identyczny tylko ci się szukać nie chce. Gotowa instrukcja.

    0
  • Pomocny post
    #4 25 Sie 2013 14:41
    DominTR3B
    Poziom 26  

    1.Przywróć ustawienia fabryczne.
    2.Wyłącz dekoder z sieci na kilka minut.
    3.Wyszukaj ręcznie TYLKO !swoje kanały niekodowane.MUX 1/2/3.
    4.Wyłącz sortowanie po LCN.
    5.Posortuj kanały i ustaw inne opcje.

    PS.Bliżej do nadajnika <=20km. zastosuj symetryzator i metalowa wtyczka[bez wzmacniacza z zasilaczem !].
    Dalej od nadajnika >=30km. wzmacniacz antenowy,precyzyjne ustawienie anteny,nowy przewód antenowy.
    Dla uściślenia,wzmacniacz: Ariva T65 - Dekoder nie zapisuje kolejności kanałów
    ,symetryzator: Ariva T65 - Dekoder nie zapisuje kolejności kanałów
    ,zasilacz: Ariva T65 - Dekoder nie zapisuje kolejności kanałów
    ,wtyk zwykły: Ariva T65 - Dekoder nie zapisuje kolejności kanałów

    0
  • Pomocny post
    #5 25 Sie 2013 15:23
    irekr
    Moderator

    Z Błaszek do Mikstatu masz "rzut beretem", wzmacniacz jest zbędny a nawet może powodować kłopoty.
    T65 ma kilka "głupich zachowań". Także kilkakrotnie natknąłem się na kłopoty z zapisywaniem. Najlepiej jest sortować kanały nie "ciurkiem" a po jednym, następnie obserwować, czy po każdym wyjściu z menu sortowania jest na ekranie komunikat "zapis...". Dokładnie zwracaj uwagę na opcje menu pokazujące się na dole ekranu.
    Przy pierwszym uruchomieniu/po restarcie do ustawień fabrycznych nie podłączaj anteny zewnętrznej, sprawdź czy w menu instalacji jest ustawiona odpowiednio opcja "zasilanie" - jeżeli antena jest bez wzmacniacza to powinno być ustawione "wyłączone". Dopiero po tym podłącz antenę.
    Także wyłącz wszelkie sortowania i napisy.
    Po każdej "większej" operacji wyłącz dekoder i sprawdź czy zapisał poprawnie wprowadzone ustawienia. fergusony lubią przy silnych sygnałach "zaciągać" śmieci z sygnału który ingeruje w ustawienia dekodera.
    Nie ufaj także wskaźnikom siły i jakości w tym dekoderze, podobnie jak nie licz na poprawie działające timery.
    Ale jak już taki dekoder poustawiasz, to działa bez problemu.

    0
  • #6 25 Sie 2013 20:48
    Gattuso5878
    Poziom 9  

    Próbowałem już z nadajnikiem z Łodzi i także nie zapisuje mi mojej kolejności.
    Czy jest możliwe ,że coś poszło w dekoderze i nie zapisuje ustawień ?

    irekr napisał:
    Z Błaszek do Mikstatu masz "rzut beretem", wzmacniacz jest zbędny a nawet może powodować kłopoty.

    Bez zasilacza podpiętego pod kabel antenowy w ogóle nie wyszukuje mi kanałów . Jutro sprawdzę jeszcze z opcją WYŁ wzmocnienia zasilania . Płytkę w antenie też już wymieniałem
    To jak w końcu ustawić to sortowanie- LNC, wg. nazwy kanału, ONidD ?

    0
  • #7 25 Sie 2013 21:15
    irekr
    Moderator

    Jeżeli bez zasilacza nie ma odbioru to jest wzmacniacz przy antenie.
    Aby zasilać wzmacniacz z dekodera - a jest taka możliwość - to opcja "zasilanie" musi być włączona, ale zamiast wtyczki antenowej z zasilaczem trzeba założyć zwykła wtyczkę.
    Jeżeli jest jednak standardowa wtyczka z zasilaczem to należy ja użyć i wówczas zasilanie w dekoderze trzeba wyłączyć.
    Sortowanie najlepiej wyłączyć całkowicie.

    0
  • #8 25 Sie 2013 21:34
    Gattuso5878
    Poziom 9  

    Ale jak wyłączyć to sortowanie ? można dokładniej , nie znalazłem tam żadnej opcji WYŁ

    0
  • #9 25 Sie 2013 23:05
    olador
    Poziom 31  

    Instrukcja obsługi str.15 pkt.11.
    Wybierasz Menu, wchodzisz w ''instalację'', ustawiasz LCN -''wył''

    0
  • #10 26 Sie 2013 08:09
    LeDy
    Poziom 43  

    Gattuso5878 napisał:

    To jak w końcu ustawić to sortowanie- LNC, wg. nazwy kanału, ONidD ?

    Kompletna instrukcja do tego modelu i jeszcze nie wiesz co zrobić?
    Cytat:
    Wchodzimy w szukanie kanałów i wyłączamy na samym początku LCN .

    0
  • #11 26 Sie 2013 12:45
    Gattuso5878
    Poziom 9  

    Ile razy można tłumaczyć,że wyłączyłem już LCN i nic nie dało ,
    Pomyliłem sortowanie z LCN myślałem że to dwie różne rzeczy

    0
  • Pomocny post
    #12 26 Sie 2013 13:02
    _cheetah_
    Poziom 37  

     
    popatrz tam: Link

    0
  • #13 26 Sie 2013 14:07
    Gattuso5878
    Poziom 9  

    Dziękuję za Wasze wskazówki mimo że nie okazały mi się za bardzo pomocne ponieważ i tak dekoder nie zapisywał kolejności.

    Nareszcie udało mi się samemu rozwiązać problem . Ze strony Emitela odczytałem częstotliwości Multiplexów i wyszukałem kanały ręcznie. Problemem było to ,że antena łapała też kanały po dwa razy te same z innych nadajników i wszystko sortowało się "jak chciało"
    Teraz tylko wyszukałem TYLKO 3 multiplexy z mojego najbliższego nadajnika (Kalisz/Mikstat) i kolejność jest taka jaką oczekiwałem . Tak naprawdę i tak dekoder teraz nie zapamiętuje kolejności tylko akurat tak "ustawiły się" kanały jak oczekiwałem :D

    Temat uznaje jednak za rozwiązany bo taka kolejność mnie zadowala

    0
  Szukaj w 5mln produktów