Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus A8N-SLI - Komputer się nie uruchamia.

karramahararan 25 Sie 2013 18:14 2307 26
  • #1 25 Sie 2013 18:14
    karramahararan
    Poziom 15  

    Witam. Po rozwiązaniu problemu z niedziałającą kartą graficzną, włączyłem komputer, wszystko było ok, przeniosło mnie do wyboru trybu uruchamiania, wybrałem uruchom normalnie, ale komputer się zresetował. Później, po restarcie, znów przeniosło mnie do okna z wyborem trybu uruchamiania i wybrałem tryb awaryjny, jednak komputer również się zresetował i tak cały czas. Co mogę z tym zrobić?

    Mam od razu drugie pytanie, co prawda nie powinno się ono znajdować w tym dziale, ale nie chciałem zaśmiecać. Mam zamiar kupić nowe chłodzenie do chipsetu, ale nie wiem jakie. Co polecacie. Płyta tak jak w temacie.

  • #2 25 Sie 2013 18:24
    kokapetyl
    Poziom 42  

    Podaj SMART dysku programem MHDD.
    Jaki zasilacz?

  • #3 25 Sie 2013 18:31
    karramahararan
    Poziom 15  

    Zasilacz Chieftec A135 Series 400W.
    Niestety nie podam Ci SMARTu, gdyż nie mogę włączyć komputera. Od razu po wyborze trybu, resetuje się.

  • #7 25 Sie 2013 21:50
    CamerDisco
    Poziom 24  

    Spróbuj odpalić jakiś linux z livecd i zobacz czy będzie działać.

  • #8 02 Wrz 2013 17:33
    karramahararan
    Poziom 15  

    MHDD nie chce wyświetlić SMART mojego dysku.

  • #9 02 Wrz 2013 17:55
    CamerDisco
    Poziom 24  

    Jakiś błąd czy co ?

  • #10 02 Wrz 2013 18:52
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    karramahararan napisał:
    MHDD nie chce wyświetlić SMART mojego dysku.


    A co wyświetla?.

  • #11 02 Wrz 2013 20:03
    CamerDisco
    Poziom 24  

    Jeśli dysk wykrywa w biosie to raczej bym obstawiał może system.. Próbowałeś instalować nowy lub odpalić jakiś LiveCD ?

  • #12 03 Wrz 2013 18:38
    karramahararan
    Poziom 15  

    Próbowałem formatować, ale wyskoczył błąd, że nie mam jakiegoś pliku na dysku D, a przecież system instaluję na dysk C.

  • #13 03 Wrz 2013 20:14
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis

    swiercm napisał:
    Sprawdź temperatury w BIOS dla CPU, NB i SB.


    karramahararan napisał:
    Próbowałem formatować, ale wyskoczył błąd, że nie mam jakiegoś pliku na dysku D, a przecież system instaluję na dysk C.


    Ile masz partycji na dysku?

  • #14 07 Wrz 2013 12:01
    karramahararan
    Poziom 15  

    Dwie.
    Temperatury:
    -CPU 28°C
    -MB 26°C

  • #15 15 Wrz 2013 10:32
    karramahararan
    Poziom 15  

    Cóż mam zrobić?

  • #16 15 Wrz 2013 11:21
    kokapetyl
    Poziom 42  

    RADU23 napisał:
    karramahararan napisał:
    MHDD nie chce wyświetlić SMART mojego dysku.


    A co wyświetla?.

    Jak do tej pory nie udzieliłeś odpowiedzi.

  • #17 15 Wrz 2013 11:45
    Robert B
    Poziom 43  

    karramahararan napisał:
    Cóż mam zrobić?

    Jest przecież wiele innych programów.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html
    Dodatkowo test pamięci:
    www.memtest.org
    karramahararan napisał:
    wyskoczył błąd, że nie mam jakiegoś pliku

    Wróżki na urlopie więc podawaj PEŁNE informacje.

  • #18 22 Wrz 2013 14:13
    karramahararan
    Poziom 15  

    Oto SMART mojego dysku:
    Asus A8N-SLI - Komputer się nie uruchamia.

  • #19 22 Wrz 2013 14:17
    Robert B
    Poziom 43  

    karramahararan napisał:
    Oto SMART mojego dysku:

    A reszta? Chyba widać "Press any key to continue"? Więc zrób to.

  • #21 22 Wrz 2013 16:19
    Robert B
    Poziom 43  

    Dysk jest OK.

    Robert B napisał:
    Dodatkowo test pamięci:
    www.memtest.org
    karramahararan napisał:
    wyskoczył błąd, że nie mam jakiegoś pliku

    Wróżki na urlopie więc podawaj PEŁNE informacje.

  • #22 22 Wrz 2013 16:39
    kokapetyl
    Poziom 42  

    karramahararan napisał:
    Próbowałem formatować,

    Z jakiego poziomu. Z windowsa?
    karramahararan napisał:
    przecież system instaluję na dysk C

    To masz wgrany system, czy dopiero próbujesz wgrać?
    Piszesz o problemach z kartą graficzną, co to za problemy?
    I tak jak kolega wspomniał test pamięci.

  • #23 22 Wrz 2013 17:32
    karramahararan
    Poziom 15  

    Nie mam już problemu z kartą graficzną, podpiąłem ją pod drugie wejście i działa;
    system jest już wgrany, ale chodzi o formatowanie;
    postaram się wstawić ten wyniki testu pamięci jak najszybciej.

  • #24 22 Wrz 2013 17:40
    kokapetyl
    Poziom 42  

    karramahararan napisał:
    system jest już wgrany, ale chodzi o formatowanie

    Jeśli masz już wgrany system, to formatowanie możesz zrobić tylko z poziomu instalatora, a to znaczy wgranie systemu od nowa.

  • #25 23 Wrz 2013 06:25
    karramahararan
    Poziom 15  

    Po naciśnięciu dowolnego klawisza, przenosi mnie do niebieskiego okna formatowania. O RAID innego producenta, o to czy utworzyć punkt przywracania systemu, a później wyskakuje:

    "Wystąpił niespodziewany błąd<1207932416>
    w wierszu 1773 w d:\xpsp\base\boot\setup\arcdisp.c.

    Naciśnij dowolny klawisz aby kontynuować."

  • #26 25 Wrz 2013 15:40
    karramahararan
    Poziom 15  

    Jakieś pomysły. Postaram się dzisiaj dostać przez Linux i coś pokombinować albo przynajmniej zapisać ważne dla mnie pliki.

  • #27 29 Wrz 2013 11:48
    karramahararan
    Poziom 15  

    Rozwiązałem dwa problemy, ale pojawił się kolejny.
    Komputer uruchamia się już normalnie (któraś z kości RAMu była źle usadowiona), udało mi się sformatować komputer. Karta cały czas jest podłączona pod drugi slot, a jeśli przełożę ją na pierwszy do działania w singlu, to komputer nadal jej nie wykrywa, głośniczek systemowy piszczy kilka razy i jest czarny ekran. Tu moje pytanie czy jeśli mam podpiętą tylko jedną kartę graficzną, to może ona być włożona w drugi slot?

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME