Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TP-LINK TL-MR3420 - MR3420 jako print server, dysk...

dawcior-al 25 Aug 2013 20:24 6393 3
phoenixcontact
    dawcior-al
    Level 14  
    Witam, posiadam router tp-link mr3420 v1 z zainstalowanym oprogramowaniem Gargoyle PL 1.2.9.11 by obsy.
    Chciałbym, aby służył mi on również do innych celów na które pozwala to oprogramowanie.
    Chciałbym dodać drukarkę usb canon pixma ip4850 abym mógł z niej korzystać na kilku komputerach, jakiegoś pendrive pewnie 8gb aby służył jako dysk sieciowy był widoczny dla kilku pc do przerzucania pojedyńczych plików, skaner na usb canon, oraz kamerkę microsoft vx-6000.
    To tego oprogramowania trzeba dodawać pluginy w zakładce dodatki. Dodaje się je z linku. Znalazłem jeden na stronie eko.one ale nie wiem czy był dobry, ponieważ kiedy wybrałem np. print serwer i dałem instaluj (było miejsce w routerze) to po chwili nie miałem go zainstalowanego, pozostawała ta sama ilość wolnego miejsca(wiec prosiłbym o podanie linku).
    Aby dodać wszystkie dodatki potrzebuję partycji ext. Czy mógłbym podzielić jednego pendrive na 2 partycje fat i ext4(w jakiej ma być wersji?) Nie wiem czy jest dodatek obsługujący skaner. Czy mógłby mi ktoś pomóc?

Mam jeszcze jedno pytanie czy taki hub USB byłby dobry do tego czy lepiej szukać czegoś na 2A.

Esperanza - EA113

Serdecznie pozdrawiam
  • phoenixcontact
  • Helpful post
    Lubię placki
    Level 11  
    Mam taki hub, daje radę z modemem LTE ale szału nie robi - ma pełno diod w środku i świeci się jak choinka, jest po prostu tragiczny pod tym względem. Zasilacz się rozpadł (po prosty pękła obudowa), kable już lutowałem... Po prostu - cena nieadekwatna do jakości. BTW kupowałem w tym samym miejscu. Wywal link do allegro, to niezgodne z regulaminem.

Gargoyle ma już nowszą wersję, sprawdź. W dodatku, najwygodniej instaluje się tam z konsoli ssh (zainteresuj się putty lub lepiej kitty, na windowsie to obowiązkowe programy przy dłubaniu w routerach).
  • phoenixcontact
    dawcior-al
    Level 14  
    A polecisz jakiś hub najlepiej z wawy który pomieści tylu urządzeń?
    Za bardzo się nie znam i nie rozumiem Twojego ostatniego zdania.
  • Helpful post
    Lubię placki
    Level 11  
    Zapraszam tutaj:
    http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=294
    Musisz niestety nauczyć się obsługi konsoli w linuksie, nie wszystko da się wyklikać. Pobierz putty, uruchom, podaj jako adres serwera - numer ip swojego routera, port 22. Potem użytkownik - root - haśło takie jak do panelu i konsola stoi przed Tobą otworem.