Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TP-LINK TD-W8951ND - rozłącza internet podczas połączenia przez wifi

27 Sie 2013 00:13 4065 10
  • Poziom 8  
    Witam.
    Od niedawna mam następujący problem: kupiłem router bezprzewodowy ADSL TP-LINK model TD-W8951ND. Router jest podłączony pod komputer stacjonarny a sygnał wifi chciałem odbierać poprzez telefony komórkowe i laptopa którego zamierzam kupić. Podczas korzystania z internetu z na komputerze stacjonarnym wszystko jest w porządku, problem pojawia się gdy chce się połączyć przez wifi przez telefon komórkowy. Na routerze najpierw zapalają się wszystkie kontrolki następnie gasną, a na komputerze wyświetla się komunikat "kabel sieciowy odłączony". Po kilku sekundach komputer wyszukuje sygnał i znów łączy się z internetem lecz gdy telefon zacznie znów pobierać sygnał i wszystko się powtarza tak w kółko. Problem znika gdy wyłączam wifi w telefonie. Tak samo się dzieje gdy komputer jest wyłączony a chce się połączyć przez telefon.
    Instalowałem router od początku kilka razy, przemieniałem kable i nic nie dało.
    dodam że mam internet neostarada do 10Mb.
    mógłby ktoś pomóc?
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Specjalista Sieci, Internet
    Router się restartuje.
    Router nowy ? nie ? ile ma lat ?
    SPróbuj wgrać najnowsze oprogramowanie do routera.

    Dodano po 36 [sekundy]:

    Router star ? tak ?
    Sprawdź zasilacz:
    - albo weż inny zasilacz o takim samym napięciu i równej lub większej wydajności prądowej
    - albo pomierz napięcie zasilania przy podłączonym routerze i porównaj ze znamionowym jakie winno być.
  • Poziom 8  
    Router jest nowy kupiłem w zeszłym tygodniu. Oprogramowanie też aktualizowałem ze strony i nic nie pomogło. Czy problemem może być karta sieciowa i wymienienie jej pomoże?
  • Poziom 33  
    Pokaz ustawienia związane z wifi na routerze.
  • Poziom 8  
    a jak to zrobić? tzn gdzie znajde te ustawienia?
  • Specjalista Sieci, Internet
    krzys1993 napisał:
    Oprogramowanie też aktualizowałem ze strony i nic nie pomogło.

    Po tym zrobiłeś reset do ustawień fabrycznych i ponowną konfigurację ?
  • Poziom 8  
    nie po aktualizacji nie robiłem resetu
  • Poziom 11  
    Też taki objaw miałem i do dzis nie wiem co to było
  • Poziom 8  
    i co z tym zrobiłeś? działa ci już normalnie?
  • Poziom 2  
    Witam, mam ten sam problem z takim routerem. Czy ktoś zna przyczynę? Przez 2 dni na telefonach wi-fi działało a teraz rozłącza. Windows XP SP3 , karta Realtek PCle GBE Family Controller (sterownik 5.764.702.2010, chyba najnowszy) net z NETII 4 MB/s. Router kupiony w sobotę, przedtem był modem Speedtouch. Proszę o info, jeśli ktoś się zainteresuje to podam więcej szczegółów.
  • Poziom 8  
    Miałem podobny problem, lecz rozłączało mi wi-fi na laptopie po podłączeniu się komórką do sieci. Pomogła zmiana ustawienia trybu sieci bezprzewodowej z 802.11b+g+n na 802.11b+g.