Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Naglosnienie auta. Opel Zafira A. Jaki sprzet wybrac?

Admos7D 27 Aug 2013 16:15 4806 4
SterControl
    Admos7D
    Level 2  
    Witam!

Od dluzszego czasu mam pewien problem. Mianowicie... Chcialbym aby moje auto zaczelo porzadnie grac. Jest to Opel Zafira wyprodukowany w 2000roku z 2litrowym dieselem pod maska. Mialem kilka pomyslow dotyczacych co do niego wsadzic ale najbardziej spodobala mi sie konfuguracja z DemoCar's firmy Alpine (Chodzi tutaj o oba Sirocco).

A wiec do rzeczy. O car audio wiem nie najwiecej. Jest to moja pierwsza instalacja. Mam zamiar dokladac co jakis czas po kawalku az zbuduje cos co bedzie mi odpowiadac. Kolejna rzecz to to, ze jako ''Fanatyk Marki'' chcialbym aby mozliwie jak najwiecej komponentow bylo firmy Alpine bo liczy sie dla mnie tez wyglad. Myslalem o wykorzystaniu Glownie miejsc seryjnyc + Skrzynia z tylu.

Cena wlasciwie nie gra roli. jestem w stanie wykorzystac powiedzmy 1000-2000zl co miesiac. I powoli skladac cos zadowalajacego. Jako, ze mieszkam i pracuje na stale w Norwegii jest to kwota ktorej praktycznie nie odczuje.

Do czego bedzie zestaw wykozystywany?
    Powiem tak. Lubie mocne niskie zejscia. Slucham glownie muzyki z duza iloscia bassu. Glownie jest to Rap i jakies mocniejsze Techno nutki.
    Dla przykladu moge podac powiedzmy 2.
    Contiez Feat. Treyy G - Trumpsta (Djuro Remix)
    Kanye West - Mercy feat. Big Sean, Pusha T & 2 Chainz

Oczywiscie zdarza sie rowniez, ze slucham najnowszych trendow radiowych ;)

Poznizej zamieszczam sprzet ktory mnie zainteresowal. Prosze o wasze opinie.
    Przyda sie jakis Kondensator? Moze dodatkowy aku gdzies? Ktorys z komponentow nie pasuje?

Radio:
    Alpine CDE-178BT // Niedawno kupilem i to ma zostac :)

Procesor:
    Alpine PXA-H100

Wzmacniacz do drzwi:
    Alpine PDX-F4 4x100W RMS // Wystarczy zeby zasilic drzwi czy kupic F6?

Glosniki Drzwi Przod:
    Alpine SPR-60C 16.5cm / 220w RMS // Zamiast serii

Glosniki Drzwi Tyl:
    Alpine SPR-50C 13cm / 200w RMS // Zamiast Serii

Wzmacniacz Sub:
    Alpine PDX-M12 1x1200w RMS

Sub:
    Alpine SWR-10D4 - 10'' (25 cm) / 1000w RMS

Regulacja Subwoofera:
    RUX-KNOB
  • SterControl
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Admos7D wrote:
    O car audio wiem nie najwiecej.

FAQ Nazara do przestudiowania.

Admos7D wrote:
    chcialbym aby mozliwie jak najwiecej komponentow bylo firmy Alpine bo liczy sie dla mnie tez wyglad.

Co wygląd , jak głośniki będą pod maskownicami , no chyba że jeździsz w bagażniku i będziesz patrzył na wzmacniacz i suba .

Admos7D wrote:
    Alpine CDE-178BT

Kupiłeś , no to trudno , będziesz musiał z nim żyć ;)

Głośniki , to kompletne dziadostwo i na dodatek coaxialne , czyli tweeter będzie grać w skarpetki ...no i głośniki z tyłu to chory pomysł >poczytaj FAQ Nazara .

Proca , tzn. tego proca to sobie śmiało daruj , bo to nie gra i tylko kasę na strojenie wydasz , a i tak będzie kicha . Pomyśl jak już o 800 lub 701 , a nie ten podstawowy model .

Robiąc democara , to weź sobie inną firmę , np Dego , Focal , Brax , czy taki komplecik szwedzkich DLS (radio możesz zostawić jeśli Ci się podoba ) .

PS: Alpine skończyło się dawno temu ...tak na modelu 9855 ;)
  • SterControl
    Admos7D
    Level 2  
    FAQ Nazara czytalem, jednak zbyt wiele sie z niego nie dowiedzialem. Lub przynajmniej dla mnie ta wiedza jest nie wystarczajaca.
    Glosniki z tylu jednak wstawie. MiniVan byl jednak kupiony w jakims celu :) czesto w aucie jest komplet :)

Co masz na mysli mowiac, ze bede musial z tym radiem zyc? Cos z nim nie tak? Wedlug mnie bylo warte zainteresowania ale to tylko moje zdanie.

Co do glosnikow. Napisalem o modelach spr-60c i spr 50c Sa to 2 zestawy odseparowane :) Tweetery pojda w miejsca seryjne nad klamka wiec po nogach grac nic oprocz wooferow nie bedzie ;)

Co do proca. Nie rozumiem? Skoro DemoCary Alpine ich uzywaja to chyba nie powinny byc takie zle? W kazdym badz razie bedzie grac lepiej niz bez. Lub przynajmniej powinno.

Co masz na mysli mowiac ''Alpine skonczylo sie dawno temu'' ?
    Nie potrzebuje zadnego high endowego sprzetu w aucie. W tej chwili sa tam seryjne glosniki BOSE ktore graja calkiem ladnie jednak brakuje im sporo mocy.
    Nie chodzi mi tez o to aby bylo mnie slychac niewiadomo z jakich odleglosci.

Masz na mysli, ze inne firmy wyprzedzily jakosciowo Alpine czy ze po prostu Alpine zaczelo robic jakies badziwie?
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Myślisz że na Alpine świat się kończy? Wiesz po co tworzą democar ? Po to by promować markę i ... być głośny i widoczny ale za diabła nie spotkałem jeszcze democara , który fajnie grał .
    Jedynie w czym teraz Alpine przoduje , to w nabijaniu kasy z łosi , którzy kupują drogie radio , z nikłym wyposażeniem i np. nie czytające WAV (Kenwood za 190zł czyta nawet FLAC!) i bankujące 3 min pendriv 4GB ...ot płać i nie wymagaj , bo to Alpine przecież. Alpine skończyło produkować grające radia kilka lat temu (może 9987 jeszcze się łapie) ale dzisiejsze radyjka konkurencji wyprzedzają je nie o krok lecz nawet 3 co do wyposażenia , formatów i nie ukrywajmy brzmienia . Kupując za 450zł starą 9833 zakasujesz takiego nowego wszystkomającego grajka w 3 min odsłuchu .

Co do głośników , to chyba nie skopiowałem "C" na końcu modelu i stąd błąd , zresztą to nie ma znaczenia , bo jak wpakujesz tweetery w "nad klamkę" , to i tak kicha (FAQ Nazara) .

Co do tego procesora .... taka 9855 i 9833 ma bardziej rozbudowany procesor na swoim pokładzie i brzmieniowo wypada o 3 klasy wyżej. Wiesz że do tego proca musisz dokupić zestaw kalibracyjny , czyli wydajesz kasę , regulujesz i ... do szafki ;) Wiesz że każdy dodatkowy element toru degraduje brzmienie? Wiesz jak się podłącza ten proc pod radio? Po analogu , a co to znaczy to poczytaj sobie. Jeśli proc to sygnał cyfrowy z radia , na proca np. 701 i dopiero wtedy masz porządne źródło do rozbudowanego systemu , a nie ten bidny proc , który po samokalibracji gra tak że swoich płyt nie poznasz ;)

Głośniki z tyłu ... w domu słuchając muzyki też masz puszczone z 4 głośników , czy siedzisz sobie naprzeciw 2 kolumienek ...baza stereo, scena , głębia dźwięku ...mówi Ci to coś , czy masz 15 kolumn* i leci kakofonia jakaś nie mająca nic wspólnego ze stereo ? ** Myślisz że stuwatowych głośników przednich nie będzie słychać z tyłu auta? Przecież to max 1,5m w linii prostej od przetwornika pędzonego 100 watowym wzmacniaczem do człowieka z tyłu ! Idąc na koncert też lubisz jak Ci coś z tyłu gra i odwracasz się tyłem do sceny?

Wiesz kasa Twoja i co tam sobie kupisz to będziesz tego słuchał ;)

*no co? Auto ma 1x2m max powierzchni wewnętrznej i chcesz pakować 4 głośniki , a pokój ze 20m2, więc 15 to i tak mało ;)
    **pomijam nagrania DD , DTS itd ale te w aucie na tym radiu i tak nie ruszą ;)
    Admos7D
    Level 2  
    Okej. Przemyslalem sprawe. Faktycznie nie bede robil zadnego custom shitu w bagazniku ani startowal w zadnych zawodach, i tak wszystko oprocz suba idzie w miejsca seryjne i chce to jak najbardziej ukryc aby za bardzo nie ingerowac we wnetrze samochodu.Tak, ze logo Alpine nie jest juz wazne.

A wiec Tak na poczatek. Co bys polecil na naglosnienie przodu auta? Chodzi o zestaw odseparowany + Wzmacniacz. W gre wchodza tylko miejsca seryjne poniewaz nie chce mi sie z tym bawic a za rok i tak przesiadam sie do innego samochodu. Chcialbym aby instalacja byla odwracalna aby po roku miec mozliwosc zabrac sprzet ze soba do nastepnego auta.

Jak juz wspominalem nie zalezy mi na tym aby auto bylo slychac na jakies super odleglosci, ma grac czysto. Taka startowa kwota jaka moge przeznaczyc to powiedzmy 3000zl Sadze ze to wystarczy ale w razie czego nie powinno byc problemu aby cos dolozyc.

Wzmacniacz najlepiej klasy D (no chyba ze da sie cos lepszego? ) po prostu nie chce, zeby sie grzal bo najprawdopodobniej zapakuje go w miejsce gdzie powietrze to dochodzic raczej nie bedzie. Krotko mowiac chce go schowac gdzies gdzie nie bedzie widoczny i sie zaraz nie zjara.

Wygluszeniem drzwi zajme sie we wlasnym zakresie. Niedlugo jade do polski wiec dam to komus kto zrobi to porzadnie bo ja sie nie za bardzo znam :)

Ewentualnie poglbys polecic jeszcze jakies porzadne kable Cena sie nie przejmuj.

Jeszcze jedno. FAQ nazara. jest cos nowszego niz ta beta 0.1? bo wlasnie to czytalem i moze dlatego cos mi malo.

Aha. Co do odtwarzanych formatow. Szczeze mowiac to do odtwarzania muzyki uzywam glownie iPhone i Spotify plyty w rekach nie mialem od dawna. No chyba, ze chodzi o film...