Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Polo 6n1 1,0 45KM AEV - Klekotanie tylko podczas dodawania gazu

maniek-mmm 27 Aug 2013 21:10 11205 13
    maniek-mmm
    Level 11  
    Podczas dodawania gazu słychać klekotanie, na wolnych obrotach silnik pracuje cicho i równo. Klekotanie słychać tylko przy zwiększaniu prędkości obrotowej silnika, bez względu czy silnik jest nagrzany czy zimny. Popychacze zaworów, rozrząd i olej już wymieniłem, więc na myśl przychodzą mi tylko panewki, ale to może mam nadzieję że coś innego???
    Poniżej filmik z nagraniem pracy silnika

maniek-mmm
    Level 11  
    oglądałem ją dookoła (w miarę możliwości) nie widać żadnych okopceń, czy przedmuchów, przykładałem również rękę dookoła i nie czuć aby dmuchało...
    endriu233
    Level 21  
    Mnie to wygląda na popychacze hydrauliczne, ale piszesz, że je wymieniłeś(może kiepskiej jakości), albo po prostu pompa oleju już nie wydala.
    Wymieniałem kiedyś dół w takim silniku, ale tłukł się znaczniej (luz na sworzniu tłokowym).
    maniek-mmm
    Level 11  
    Sprawdziłem dzisiaj kolektor wydechowy i wygląda ok.
    Popychacze hydrauliczne zakładałem firmy INA.
    Zastanawia mnie jeszcze tylko czy przypadkiem to nie pompa wody, bo po osłuchaniu silnika (wężykiem - nie mam obecnie stetoskopu), dźwięk jest z tego miejsca jakby najbardziej słyszalny - tzn. z okolic paska rozrządu, ale nie wiem czy pompa wody może tak hałasować...
    nowy_90
    Level 14  
    Odpalałeś auto bez paska wielorowkowego? Nie miałeś wczesniej problemów z temperatura silnika, może się zagotował?
    Karaczan
    Level 41  
    A zapłon nie jest za bardzo wyprzedzony?
    Na lapku siedzę z kijowymi głośnikami, to niedosłyszę ;)
    maniek-mmm
    Level 11  
    Odpalałem zarówno bez paska wielorolkowego i przestawiałem zapłon.
    Zostały mi jeszcze chyba tylko 3 kwestie:
    - spalanie stukowe - ale to chyba nie występowałoby przy zimnym silniku?
    - pompa wody - ale dźwięk nie wiem czy nie zbyt klekoczący (niski)??
    - panewki...
    maniek-mmm
    Level 11  
    Przy ok 2000obr. było ok 1,9atm, na biegu jałowym nieznacznie niższe, ale dokładnie już nie pamiętam.
  • Helpful post
    Staszek49
    Level 35  
    Kolego może opiszę Ci podobny przypadek - auto jak i silnik ten sam. Syn miał takie autko i silnik wydawał hałas zbliżony do "diesla klekota", do tego stopnia, że wstyd było startować z pod bloku. Na wolnych obrotach raczej silnik normalnie pracował. Wykonaliśmy różne sprawdzenia np. ustawienie zapłonu, wymieniono popychacze hydrauliczne i olej, sprawdzono ciśnienie oleju jak i ustawienie rozrządu - wszystko ok. Ostatecznie mechanicy wytypowali, że musi być luz na którymś sworzniu tłokowym i poradzono jeździć mimo tych dźwięków. Faktem jest, że mieliśmy zapasowy silnik na tzw. "czarną godzinę" i nie obawialiśmy się ewentualnej awarii. Kolejny właściciel auta jeździ nim chyba do chwili obecnej.
  • Helpful post
    kwok
    Level 39  
    Panewki będą dobre. Pozostają sworznie i tłoki tzn luzy na sworzniach i "za cienkie" tłoki - km robią swoje. Miałem golfa z silnikiem 1.3 i też klekotał jak diesel ale tylko na zimnym. Przejeździłem tak 100kkm i sprzedałem 3 lata temu - jeździ bez remontu do dziś.
    maniek-mmm
    Level 11  
    Dziękuję za pomocne rady, obecnie chyba wstrzymam się z dalszą zabawą z silnikiem, gdyż silnik nie wykazuje żadnych innych niepokojących sygnałów, z wyjątkiem tego klekotania przy "dodawaniu gazu" i faktycznie może to być luz na sworzniu tłokowym. Naprawa jest "trochę" czasochłonna, a mam nadzieję że w takim stanie trochę się pojeździ, najwyżej trzeba będzie wymienić korbowód ew. tłok no i sworznie, czas pokarze...