Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

beninca bill 50 - Kilka pytań

bigber 29 Aug 2013 09:01 10398 14
Wago
    bigber
    Level 11  
    Witam podłączyłem napędy z centralą, lampą i fotokomórkami, niby wszystko chodzi jak powinno ale meczy mnie kwestia nagrzewania się centrali i siłowników, czy to normalne zjawisko.

Zastanawia mnie również czy to normalne że jak przetnie się linie fotokomórki czy tez zatrzyma w połowie bramę to po wznowieniu ruch nie jest kontynuowany tylko rozpoczyna się od nowa (najpierw jedno skrzydło później drugie)

Pytanie jeszcze bo w garażu mam stary napęd Came Home Hg600 i zastanawiam się czy sa na rynku jakieś piloty czterokanałowe które obsługują oba napędy jednocześnie, niestety pilot z Came nie działa z beninca i odwrotnie
  • Wago
    mradowski
    Level 14  
    To, że silniki się grzeją to normalne, bo brama stawia im opór. Po pracy powinny wystygnąć i powinny być zimne.

W centrali zależy, co się grzeje - ogólnie nie powinno się tam nic grzać, transformator może być lekko ciepły, elementy wykonawcze półprzewodnikowe triaki mogą się nagrzewać podczas pracy, ale w stanie jałowym powinny być zimne. Można je dotknąć po wyłączeniu zasilania.

Co do pilotów to można dołożyć jakieś dodatkowe radia, które obsłużą oba rodzaje pilotów, ale tu trzeba szukać w opisach i instrukcjach, czy obsługują tego konkretnego producenta.
    bigber
    Level 11  
    W centrali transformator jest właśnie ciepły, na początku śmierdział, ale to chyba normalne, siłowniki długo stygną.

Właśnie szukam już kilka godzin i nic nie mogę znaleźć odnośnie pilotów (może źle szukam).
  • Wago
    bigber
    Level 11  
    Ok czyli rozumiem że wymiana samych pilotów nic nie da muszę jeszcze w centrali wymienić odbiornik ????

Przepraszam ale z napędami i elektroniką mi nie po drodze dlatego wole się upewnić

na beninca jest taka informacja
    Wbudowany odbiornik radiowy 433.92 MHz. Możliwość wgrania 64 kodów stałych lub zmiennych
    I tu pytanie jak się ustawia kodowanie czy to zależy od rodzaju piolta???? i czy jak się wgra kod stały to juz nie da się dodać kodów zmiennych ????
    taki mam pilot do niego http://beninca-sklep.com/piloty-i-odbiorniki-radiowe-togo2wv/product/74

na Came jest informacja
    hopping code (kodowanie zmienne) użyte w systemie zdalnego sterowania obsługuje do 100 pilotów

a taki mam pilot do CAME
    Pilot zmiennokodowy czterokanałowy CAME SPACE SP4

jak patrze na to to jedno i drugie niby pasuje może błąd był że zaprogramowałem jednym pilotem jedną centrale drugim drugą a później na chciałem dodać z Came do beninca i odwrotnie
    mradowski
    Level 14  
    Nie programowałem tych pilotów w tym odbiorniku tak że ręczę że zadziała z pilotami nice i wiśniowski działa - to wszystko co mogę na ten temat powiedzieć.

Proponuję zadać pytanie producentowi radyjek czy obsłuży te piloty.

Do oryginalnych centrali nie idzie wgrać pilotów innych producentów ponieważ mają zakodowany na stałe początek kodu którego nie zdradzają (sprawa programowa), dlatego trzeba kupić odbiornik dograć pilota i dołożyć.
    bigber
    Level 11  
    aha czyli odpada jakiś zamiennik

a czy są jakieś PILOTY SAMOKOPIUJĄCE UNIWERSALNE z kodem zmiennym bo to może byłoby tańsze i szybsze rozwiązanie

jeszcze pytanie jak jest taki opis

Uwaga: Pilot może współpracować tylko z jedną drogą radiową. Przy zakupie należy podać z pilotami jakiej firmy ma współpracować.

BENINCA

CAME Space

to oznacza że jak zaprogramuje najpierw na jednej centrali to już na drugiej się nie da ???
    mradowski
    Level 14  
    Nie spotkałem się z takim pilotem ale była by to świetna sprawa.

Jeśli chodzi o drogę radiową jednego producenta to na którymś napędzie zostawiasz oryginalne radio a do drugiego kupujesz ten dodatkowy odbiornik. Zostawiasz ten w którym masz wolne przyciski a jak masz w obu to ten który ci się bardziej podoba.
    bigber
    Level 11  
    zgodnie za radą kolego postanowiłem kupić odbiornik i wybrałem proxima nm ale teraz problem bo nie bardzo wiem jak go podłączyć do centrali Beninca head.

Jak by ktoś mógł wyjaśnić co do czego i jak to później zaprogramować, rozumiem że styki 14 i 15 mogę podłączyć z odbiornikiem na wyjścia 12/24V a styki środkowe przekaźnika z anteną którą odepnę od centrali (nie wiem jaki styk gdzie o ile ma to znaczenie) nie mam zbytnio pomysłu co zrobić z dwoma pierwszymi stykami odbiornika
  • Helpful post
    mradowski
    Level 14  
    Nie mam dokładnego rysunku do Twojej centrali, sprawdź z Twoją instrukcją. Wg podobnej instrukcji jaką znalazłem podłączasz:
    Zasilanie: 11, 12.
    Sterowanie (styk przekaźnika): 21, 24.

Musisz tylko nauczyć odbiornik z którego przycisku ma załączać przekaźnik wg instrukcji dołączonej do tego odbiornika i to wszystko w centrali nic nie ustawiasz.

beninca bill 50 - Kilka pytań
    bigber
    Level 11  
    ok bardzo dziękuje za podpowiedź, jak tylko pogoda pozwoli wypróbuje
    bigber
    Level 11  
    Odgrzebie trochę temat bo mam jeszcze pytanie odnoście centrali a mianowicie czy ktoś może się orientuje czy jest możliwość ograniczenia mocy silnika (jakaś regulacja procentowa czy coś) nie mogę nigdzie znaleźć żadnej informacji
    sisirajdek
    Level 1  
    Witam. Mam pytanie odnośnie transformatora centrali beninca bill 50- przewody prowadzące napięcie do fotokomórek były nie zaizolowane dokładnie z stało się zwarcie, spalił się bezpiecznik 100amp. wymieniłem na nowy sprawny i..... wyświetlacz nie działa siłowniki nie reagują. Transformator już do kosza?? Może ktoś poradzić jaki ruch dalej?????? foto centralki wrzucił " bigber" 4 posty wyżej.
    rikardo33
    Level 11  
    Witam, mam podobny problem,spaliło się trafo w beninca heady i nie mogę po tych numerach trf 08 , 230v 12va nic wyszukać w necie,może ktoś pomoże dobrać inny,
    centrala na gwarancji , ale oczywiście odrzucili zwalając wine na elektryczne przepięcia sieci lub zwarcie ,nowa centrala 500zł, a naprawa 380zł w napędy net tam gdzie kupiłem automat.Dziękuję za pomoc.
    boruurob
    Level 11  
    @rikardo33 udało CI się coś znaleźć w kwestii tej centrali trf 08? Przestała mi zamykać - nie mogę znaleźć żadnej instrukcji do niej. Jesteś w stanie pomóć?