Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przetwornica micro control - Brak napięcia 230 v .

tomek1975r 03 Paź 2013 21:52 7206 32
  • #31
    tomek1975r
    Poziom 9  
    Kupiłem nowe przewody grubsze i teraz bezpieczniki nie wywala ale pali się czerwona diada over load i piszczy . Nie podłączyłem żadnego urządzenia , akumulator wykęciłem z auta i zmierzyłem miernikiem i pokazało 12,6 v . Na gniazdku przetwornicy 0 v napięcia . Tranzystory zostały te same w przetwornicy ( możliwe że dwa są uwalone ) . Czy jest nadzieja na naprawę przetwornicy ?

    Dodano po 46 [minuty]:

    Chyba coś działa bo podładowałem akumulator i czerwona dioda z przetwornicy już się nie zapala czyli akumulator był słaby . Jeszcze podładuje i sprawdzę napięcie w gniazdku przetwornicy .

    Dodano po 12 [minuty]:

    Podłączyłem i zapaliła się normalnie zielona dioda w przetwornicy a na akumulatorze 12,8 v po naładowaniu . W gniazdku nadal 0 V a dwa tranzystory co niedawno wymieniałem na nowe , po sprawdzeniu miernikiem przewodzą prąd w obie strony bo miernik piszczy a powinno wyświetlić około 450 a pokazuje 001 a brak przewodzenia prądu powinno pokazać 1 .

    Dodano po 11 [minuty]:

    Czyżby przewody robiły zwarcie ale to bym wiedział po wymianie dwóch tranzystorów ,przyznam się że kiedyś jak zamykałem drzwi to się przewody przytrzasnęły ,ale działała przetwornica jeszcze , dopiero jak podłączyłem wiertarkę i zacząłem wiercić to bezpieczniki wysiadły w przetwornicy .
  • TermopastyTermopasty
  • #32
    tomek1975r
    Poziom 9  
    jedna dioda była przepalona na tranzystorze czyli nawet jak kupiłem nowy tranzystor to mogło dojść do ponownego przepalenia tranzystora część w sklepie kosztują około 45 zł ,ale nie ma 100 % pewności że zadziała .

    Czy można jakieś zamienniki dać czyli 4 tranzystory najlepiej IRFP 450
  • #33
    tomek1975r
    Poziom 9  
    wymieniłem trochę tranzystorów i przetwornica się włącza i po sprawdzeniu miernikiem na wyjściu gniazdka i pokazało 20 v a jak przełączyłem na prąd stały to pokazuje 9 v dziwne. Moje pytanie od czego zależy żeby był prąd 230 v ,czy transformatory się przepaliły ?