Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Altium i ustawienia Auto Routing

eiliat 29 Aug 2013 23:28 1827 2
Altium Designer Computer Controls
    eiliat
    Level 15  
    Witam,
    Rozmieściłem na płytce w miarę logicznie elementy ale ręczne prowadzenie ścieżek zajęłoby mi tydzień. Dlatego chcę wykorzystać Auto Routing.
    Jak mam ustawić Altiuma, żeby:
    - poligon wykorzystał jako GND
    - sam sobie utworzył przelotki między warstwami BOTTOM/TOP?
  • Altium Designer Computer Controls
    mickpr
    Level 39  
    eiliat wrote:
    Rozmieściłem na płytce w miarę logicznie elementy ale ręczne prowadzenie ścieżek zajęłoby mi tydzień.
    Rozmieszczenie elementów, a prowadzenie ścieżek - to dwie wzajemnie powiązane rzeczy. Nie można najpierw "pacnąć" na sztukę elementów tam gdzie się nam podoba, a potem "męczyć się" ze ścieżkami.
    eiliat wrote:
    Dlatego chcę wykorzystać Auto Routing.
    I tego podejścia żaden Autorouting nie naprawi.
    eiliat wrote:
    Jak mam ustawić Altiuma, żeby:
    - poligon wykorzystał jako GND
    Rysujesz polygon jako GND.
    eiliat wrote:
    - sam sobie utworzył przelotki między warstwami BOTTOM/TOP?
    Nie sądzę, żeby Altium miał gdzieś taką opcję.

Tutaj masz krótki pokaz możliwości routingu Altium Designer'a.
    http://www.youtube.com/watch?v=VhPk3J1WcpE

Myślę, że takie rzeczy odpowiednio używane skrócą owy "tydzień" do godziny, dwóch.
    Jednak uważam, że najważniejsze jest odpowiednie ustawienie Reguł (Rules) i znajomość zasad prowadzenia ścieżek.
    Przy częstotliwościach <100Hz nie ma to większego znaczenia, ale już poważne "schody" zaczynają się w granicach 0.5-1GHz.
    Jeśli myślisz, że jakikolwiek autorouter będzie w tym względzie mądrzejszy od np. praktyka z X-letnim (gdzie X>10lat) stażem, to się mylisz.
    eiliat
    Level 15  
    Ale jeśli mówimy staż X<1 miesiąc to chyba tak.
    Po ułożeniu elementów (około 120 na płytce), Autoroute spisał się nieźle, utworzył względnie mało przelotem między warstwami. Czyli chyba ok.

A z innej bajki - komu mam dać do sprawdzenia abym miał pewność, że ktoś mi rzetelnie sprawdzi?