Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zmywarka mastercook zbi3646a - nie grzeje

januszek27 30 Aug 2013 09:23 4545 9
    januszek27
    Level 12  
    Zmywarka jak w temacie, po 10 min włącza sie sygnał i stop.
    Po sprawdzeniu okazało się że nie grzeje grzałka.
    Grzałka sprawna -co może być przyczyną ?
    Hikiel
    Level 10  
    Witam.

Mam podobny problem ze zmywarką Mastercook ZBI-073IT czyli 6 sygnałów, błąd numer 6 i brak grzania. Dostałem się do termostatu (wygląda tak: http ://north.pl/karta/termostat-do-zmywarki-mastercook-zbi-073it,LBA-AC-CMML-FYT.html), zmierzyłem miernikiem i na lewej parze w zależności od temperatury wartości zmieniają się w okolicach 2-5kO (chyba, słaby ze mnie elektronik ale miernik mam nastawiony na 20k i pokazuje 2.x (przy ciepłej - 5.x przy zimnej) a na parze obok zmian nie ma i jest 0. Nie wiem czy dobrze myślę, ale skoro wartości pod wpływem temperatury się zmieniają (im cieplejsza woda ty opór maleje) to chyba termostat jest dobry? Jeśli tak to jak sprawdzić grzałkę po wymontowaniu? Będę wdzięczny za pomoc.
    cezet
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Hikiel wrote:
    a na parze obok zmian nie ma i jest 0

Ta para obok ma być zwarta.
    Hikiel
    Level 10  
    To znaczy, że mam ją zewrzeć "na krótko" czy to znaczy, że termostat umarł? (sorry, elektronika i kabelki to nie moja mocna strona - wolę kręcić kluczem i stukać młotkiem :)
    cezet
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Hikiel wrote:
    To znaczy, że mam ją zewrzeć "na krótko" czy to znaczy, że termostat umarł?

Jeszcze nie umarł. Można go łatwo "rozebrać" - termik pewnie "wybił". Albo wymiana na nowy. W żadnym wypadku zwieranie na "krótko".
    Hikiel
    Level 10  
    Czyli to jednak wina termostatu i nie działa tak jak powinien?! Rewelacja! Dzięki serdeczne za pomoc. Poproszę znajomego żeby zajął się tym "termikiem" cokolwiek to jest a jak nie to kupię nowy. Lepsze to niż nowa grzałka lub sterownik :) Dzięki raz jeszcze za szybką i fachową pomoc!

Dodano po 11 [minuty]:

Chyba jednak to nie to. Dopiero do mnie dotarło co miałeś na myśli pisząc, że powinien być zwarty. Jak ustawiam miernik na opcję dźwiękową to na tej parze jest dźwięk a na tej reagującej na zmianę temperatury nie ma.
    januszek27
    Level 12  
    temat zamykam -termostat